inspiration

En magisk strandupplevelse

En magisk strandupplevelse

  • Skriv ut

Att hitta stranden med stort S kan ibland kräva sin greklandsresenär. Det är klart att det finns många lättillgängliga organiserade eller oorganiserad stränder att njuta fullt ut vid men det finns även stränder dit få hittar och där få får ta del av den bedårande skönheten en strand kan utstråla.

Varvarousa Beach  vid Kini Syros
Varvarousa Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Varvarousa Beach utanför byn Kini på Syros är just en sådan strand för mig. Det liksom pirrar i mig när jag får breda ut kartan över ön där jag befinner mig för att identifiera vandringsleder och avlägsna, ibland namnlösa, stränder. När det arbetet är gjort ger jag mig iväg i den svala morgonen med ryggsäcken packad med energi och riktligt med vatten. Nu börjar vandringen där varje krön, där varje krök och där varje skymd utsikt driver mig till att upptäcka det som finns där bakom.

Vandring Syros
Vandringsleden precis i början vid Kini, Syros. (Foto: Markus Olsson)

För att komma till Varvarousa Beach startar du vid den ojämnt gjutna trappan längst ut vid piren, förbi de sista bostadshusen och sedan följer du den upptrampade stigen längs med den branta kusten. På vägen passerar du Delfini Beach men på andra sidan klapperstensstranden fortsätter leden. Ibland med färgmarkeringar, ibland på ren känsla. När du passerat den sista kammen och skymtar det lilla paradiset går sista biten snubblande fort.

Den dagen jag spenderade där var jag helt själv. Ja, eller nästan helt själv. En märklig liten fågel med en oproportionerligt lång näbb gjorde mig sällskap på ett konstant avstånd på en meter. Hon sprang med mig överallt och pickade ivrigt i sanden. Jag hade precis läst ut en science-fiction-roman och var full av fantasi om vad som skulle kunna hända med en ensam själ och en fågel av annan värld.

Solens strålar brände den här dagen i juni och de svalkande doppen i det otroligt klara vattnet var som mumma för själen. För att inte prata om landskapet som ramade in min och den udda fågelns stranddag.

Dalen ner mot Varvarousa Beach
Dalgången ner mot Varvarousa Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Jag kan verkligen rekommendera en vandring till Varvarousa Beach om Syros finns med på din färdväg när du åker till Grekland. Syros är en ö med bildsköna byar, en livlig storstad och avlägsna, helt underbara stränder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen