inspiration

En grekisk matförälskelse i Stockholm: Symmetry ´N Life- butik, kafé och restaurang

En grekisk matförälskelse i Stockholm: Symmetry ´N Life- butik, kafé och restaurang

  • Skriv ut

Det finns tillfällen då ett första möte växer till en omedelbar intensiv romans, ett passionerat amoröst äventyr där hjärtat växer sig så stort att det värker i bröstet. Ett möte som du inte vill ska avstanna och lämna dig och ditt stora hjärta åt sina öden. Just ett sådant möte hade jag för några lidelsefulla dygn sedan och nu sitter jag här på avstånd och längtar tillbaka. Tillbaka till värmen, tillbaka till det ljusa omfamnandet och den njutbara tillfredsställelsen. Jag pratar om mitt första möte med Symmetry ´N Life (länk).

Symmetry n life Bord och nötrost
Symmetry ´N Life, Stockholm. (Foto: Markus Olsson)

Symmetry n life Bord
Symmetry ´N Life, Stockholm. (Foto: Markus Olsson)

Omedelbart efter det att jag klev in genom den brunbetsade dörren kände jag hur mitt hjärta slog ett extra slag. Ljuset, färgerna, dofterna, energin slog sina armar om mig och berörde mig omgående. Omtumlad sökte jag efter en plats att slå mig ner på för att kunna landa i rummets kraft. Jag fastnade för ett av lokalens hörn där möblerna gav ett organiskt intryck, där upplevelser över tid hade satt sina spår.

Symmetry n life Hörna i lokalen
Symmetry ´N Life, Stockholm. (Foto: Markus Olsson)

Symmetry n life Nötter
Butiksrostade mandlar och nötter, Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

Mitt besök på Symmetry ´N Life var inte spontant utan planerat, men vad jag skulle komma att möta hade jag i förväg inte kunnat ana. Symmetry ´N Life är en butik, ett kafé och en restaurang men samtidigt så mycket mer. Symmetry ´N Life är energi, drivkraft, kärlek och livsgärning. Mannen bakom verket heter George Tsakmakides och jag har nog aldrig träffat någon som pratar så passionerat om organiska, ekologiska livsmedel och produkter. George pratar om rena livsmedel, oprocessad mat och om kärleken i att kunna sälja vildväxande örter. När han berättar om sin idé och sin strävan lyser de bruna ögonen upp och rakryggad låter han händerna ackompanjera sin historia. Han pratar om att vi stoppar i oss alldeles för mycket smörja och han pratar om köttindustrins mörka sidor. Gång på gång använder han sig av begreppet ”Du är vad du äter”. Äter du dynga så… ja, ni förstår själva. En ganska så grundläggande filosofi egentligen. George berättar att det finns ett gammalt grekiskt ordspråk som lyder ”Du är vad du äter och du är vad du säger”. Jag gillar´t.

Symmetry n life George
George Tsakmakides, Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

Symmetry n life Lavendel
Lavendel i lösvikt, Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

Symmetry n life Chutney
Olika Chutney, Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

På Symmetry ´N Life serveras soppor, vegetariska rätter, super food, ekologiskt och gärna från det vilda. De säljer örter, nötter, torkad frukt, ost, olivolja, vinäger, ris, pasta, bönor, ja allt vad man kan tänka sig och allt vad man kan tänka sig kommer också ifrån Grekland. George håller sig ifrån processade livsmedel så långt det går och på Symmetry ´N Life säljer de produkter och lagar mat av det som är personligt utvalt. George reser runt i Grekland och möter småskaliga livsmedelsproducenter, bygger relationer och köper bara in de produkter där han ser att det finns en tanke och kärlek i hela ledet, från ax till limpa. Utbudet på Symmetry ´N Life varierar över säsong då tillgången bygger på rätt tid för produkten.

Symmetry n life Oregano
Bergste, Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

Symmetry n life Dakos
Dakos, Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

Symmetry n life Mixed plate
Meze: Gravieraost, Fetaost, Inlagda kronärtskockor, Svamp och Dolmades,
Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

Under min korta förbindelse med Symmetry ´N Life denna lördag fick jag innerlig ömhet i form av Dakos, Mezerätter, Fisk- och grönsakssoppa, Fava med Lax och Fava med karamelliserad lök. Sällan är de gånger då jag har fått uppleva en mättnadskänsla med sådant välbehag och med ett sådant lyckorus. Ren och skär kärlek. Trots att avståndet mellan oss är allt för kännbart så kommer jag med säkerhet att möta min nya kärlek nästa gång jag besöker den kungliga hufvudstaden. Jag kan helt enkelt inte leva utan dig.

Symmetry n life Soppa
Fisk- och grönsakssoppa, Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

Symmetry n life Fava med Lax
Fava med lax, Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

Symmetry n life Fava med Karamelliserad lök
Fava med karamelliserad lök, Symmetry ´N Life. (Foto: Markus Olsson)

Hitta hit:

Öppettider:

 Måndag:  Stängt 
 Tisdag- fredag:  10.00-19.00
 Lördag:  11.00-18.00
 Söndag:  12.00-18.00

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen