inspiration

Det underbara grekiska köket

Välkommen till landet som erbjuder en makalös gastronomi!

Salt som de grekiska haven, mjuk som en solnedgång på Santorini, varm som solens första morgonstrålar i Kykladerna, fräsch som de iskalla floderna i Epirus, mjuk som de sammetslika molnen en morgonen på Attikas himmel, imponerande som ravinerna i Makedonien, krispigt som en höstdag på de Joniska öarna, uppfriskande som en vårbris på Kreta. Det grekiska köket skapar ett bestående intryck, precis som upplevelsen av vågorna som möter Samothrakes stränder.

Frukost i Aten. (Foto: GNTO/ K. Kouzouni)

Läs mer: Avslappnande atmosfär och välsmakande mat (länk)

Balanserad grekisk kost för alla

Ett av de mest autentiska kulturella inslagen i Grekland är just matkulturen. Den unika lokala smaken är starkt sammanflätad med platsens kvalitet och karaktär och ger en bild av viktig information om dess kulturella och ekonomiska historia. Samtidigt är mat en form av kommunikation, ett sätt att ”tala” till någons hjärta.

Dakos, Cretan appetizer. (Foto: GNTO/F. Baltatzis)

Läs mer: Medelhavsdiet (länk)

Den grekiska filosofin

Den tid på dagen då grekerna samlas runt bordet för att njuta av en specifik måltid eller olika mezerätter med ouzo är en tradition som varje grek upprätthåller med vördnad. När grekerna delar en måltid med nära och kära, hemma, på en restaurang eller en taverna är en djupt förankrad social sed. Det grekiska ordet ”symposium” – ett ord som är lika gammalt som Grekland själv – betyder bokstavligen ”dricka med vänner”.

(Foto: GNTO/P. Merakos)

Grundläggande ingredienser i det grekiska köket

Det grekiska köket har fyra hemligheter: färska ingredienser av god kvalitet, rätt användning av smakämnen som örter och kryddor, den berömda grekiska olivoljan och enkelheten.

Den grekiska olivoljan förtjänar att lyftas upp lite extra. Olivolja används i nästan alla grekiska rätter, den används rikligt i de flesta rätter och den är av utmärkt kvalitet samt är bra för din hälsa.
De flesta grönsaker odlas på naturligt sätt i Grekland och bevarar därmed både sin doft och sin smak. Du kommer att vara både nöjd och belåten efter att ha smakat en grekisk tomat, grekisk kål, morot, lök, persilja eller vitlök. Samtidigt bör du inte glömma den rika smaken och aromen av färska grekiska frukter som druvor, aprikoser, persikor, körsbär, meloner etc.


The best Greek sweeties. (Foto: GNTO/archive)

The best Greek sweeties. (Foto: GNTO/archive)

Läs mer: En grekisk fruktfest (länk)

Grekisk frukost

Frukost är definitivt dagens viktigaste mål, en stor energikälla för att starta en spännande dag full av upplevelser och nya äventyr! Det höga näringsvärdet och kvaliteten på produkter från Medelhavet tillsammans med tradition och upplevelsekaraktär står för den grekiska frukostens speciella egenskaper.

Även om frukosten varierar från en plats till en annan, misslyckas aldrig den grekiska frukosten att koppla mängden av smaker och aromer med värdena av enkelhet, tydlighet och renhet. Du som resenär har ett stort utbud av destinationer att välja mellan, var och en med en unik kulinarisk tradition. Beroende på region, dess lokala råvaror, vanor och klimat, varierar frukostens innehåll kraftigt.

Tiropita, traditional Greek cheese pie. (Foto: GNTO/ archive)

Läs mer: Upptäcka gastronomiska skatter (länk)

En värld av meze-rätter

Listan över läckra smårätter är lång. Rätter med skaldjur innehåller ofta soltorkad bläckfisk (torkad i solen och därefter grillad), saganakiräkor (räkor kokta med tomatsås, ost och smaksättning), ångade musslor, marinerad ansjovis med persilja och finhackad vitlök, stekt bläckfisk och en mängd skaldjur som serveras rå med färskpressad citronsaft. Läckra salta produkter passar också bra till ouzo! Prova sardiner, makrill, tonfisk, olika pålägg (lufttorkad salami, pastrami), hårda ostar som Ladotyri, Kefalotyri och ugnsbakad fetaost med tomat och paprika. Din ouzoupplevelse är långt ifrån fullständig, såvida du inte intar den med tzatziki, en rökt auberginsallad eller en kryddig, het ostdipp som kallas Tyrokafteri.

Meze – a flavourful ritual. (Foto: GNTO/archive)

Läs mer: Havets läckerheter på ditt bord (länk)

Aptitretare till ett glas Ouzo

Ouzo är Greklands nationaldryck med en stark anissmak som särskilt åtnjuts under sommaren. Grekerna dricker helst Ouzon med vänner, med två eller tre isbitar i som gör Ouzon grumlig eller gärna med kallt vatten i och alltid tillsammand med läckra smårätter, så kallade mezerätter. Ouzons starka smak matchas väl med rätter med kryddig, salt eller till och med sur smak. Små tallrikar med läckra godbitar serveras ofta till Ouzo och alla njuter av rätterna medan de smuttar på sin ouzo!

Ya mas! (Foto: GNTO/archive)

Läs mer: Ouzo (länk)

Vin: ett härligt ackompanjemang till mat vid forntida grekiska sammankomster

Vin från Grekland har en betydande plats på världskartan när det kommer till alkoholhaltiga drycker. När gedigna traditioner gifter sig med moderna tekniker för vinframställning blir resultatet stora viner med internationellt erkännande som med tiden har fått många utmärkelser.

Santorini sunset. (Foto: GNTO/P. Merakos)

Läs mer: Viner från norra Grekland (länk)

Atmosfären

Smutta på ett glas ouzo eller ett glas vin tillsammans med grillad bläckfisk eller någon annan grekisk maträtt medan du sitter under skuggan av ett träd på en liten taverna vid havet på en ö i Egeiska havet. När du kommer hem igen, försök att upprepa denna upplevelse genom att förbereda samma måltid med samma dryck.

Oavsett var du försöker upprepa denna upplevelse kommer du snart att inse att det inte riktigt smakar likadant. Det är inte så att något är fel med den smak du upplever hemma eller med dina kulinariska färdigheter utan det är istället den grekiska ritualen där du äter en måltid som en kombination av vad du äter och där du äter den som inte kan upprepas eller kopieras. Det är helt enkelt något du bara kan uppleva, smaka och njuta av i Grekland!

Sea & Sun. (Foto: GNTO/archive)

Läs mer: Lokala smaker från det grekiska köket (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen