Det här med grekiska favoritöar

Det här med favoritöar i Grekland är alltid lite svårt tycker jag. För varje år jag reser runt i ögrupperna hittar jag nya pärlor som fyller hjärtat med så mycket värme att just den ön blir min favorit ö. Genom åren har det alltså blivit några favoritöar, men det finns en ö som alltid följer mig oavsett var jag än reser och det är Paros lillasyster Antiparos. Hit går tankarna varje gång jag börjar skissa på min resrutt och jag har alltid en lösning på hur jag ska kunna lägga ett par dagar på plats. Varje gång resrutten blir verklighet så är det dock en annan verklighet än den jag skissat på och ibland missar jag min ögonsten men frågan är om det ändå inte är dags att låta sinnena få sitt lystmäte mättat i år.

Små öar med en livfull huvudort och stränder med varm, vit sand och ett klarblått vatten som jag kan vandra eller cykla till är det som ofta får mig på fall och Antiparos är förstås inget undantag. När färjan lägger till i Antiparos stad är det svårt att inte ryckas med i dess klassiska skönhet med vitkalkade hus, blå detaljer och stenlagda huvudgata. I hamnen myllrar det av bybor och besökare som på sitt eget sätt njuter av vardagen med att ordna fiskenäten, ta en kopp kaffe eller avnjuta en frukost vid små kvadratiska bord med rutiga dukar.

När ryggsäcken med en studs har landat på sängen i det boende jag förhandlat mig till så beger jag mig alltid ut mot någon av stränderna som ligger nära stadens gränder; Psaraliki, Psaralidhaki, Town Beach eller Sifneiko. Här låter jag solen, sanden och vattnet bearbeta huden och göra besöket mer fysiskt. Det är nu det känns att jag har kommit fram, det är nu det känns att det är dags att slappna av och bara vara, det är nu det känns att vara på Antiparos. Dagarna flyter fram med vandringar, cykelturer längs kusten, bad vid vackra stränder och middagar i den ljumna sommarkvällen. Det är nu depåerna fylls på med energi. Det är nu jag älskar Grekland som mest.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast