inspiration

Den olympiska elden tänds idag


Den olympiska elden tänds idag | Mittgrekland


Den olympiska elden tänds idag

  • Skriv ut

Idag tänds, med hjälp av solens strålar, den olympiska elden vid Olympia i Grekland. Elden kommer att färdas med hjälp av olika fackelbärare genom hela Grekland via olika länder och städer tills den når Brasilien och Rio och tillslut den olympiska stadion 5 augusti.

olympic flame lighting 510
Bild från www.visistgreece.com.

I antiken Grekland representerade elden kontakten med gudarna och enligt mytologin fick människorna tillgång till elden först efter det att Prometheus stulit den får gudarna för att ge den till människorna. Zeus vrede var inte nådig mot människorna och för att hedra gudarna brann det därefter alltid en eld i Olympia.

Enligt traditionen tänds elden vid en ritual där en procession av prästinnor samlas runt altaret i Heras tempel, klädda i antik stil, och där överprästinnan åberopar guden Apollo och med hjälp av en konkav spegel tänder elden med solens strålar.

Den olympiska elden brinner under hela spelen och släcks till slut under avslutningsceremonin.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen