Covidbevis- så skaffar du covidbevis för resor inom EU från och med den 1 juli

Covidbevis (digitala coronapass) för resor inom EU närmar sig allt mer och tanken är att det ska finnas på plats från och med 1 juli. Redan nu kan du förbereda dig så att du enkelt får tillgång till resepasset.

Illustration covidbevis. (Markus Olsson)

I ett första steg är det bara vaccinering mot COVID-19 som kommer att finnas i covidbeviset men redan i början av augusti är tanken att du även ska kunna få in negativa PCR-tester och tillfrisknandebevis (giltigt i 180 dagar).

Sjävtester och antiktoppstester kommer inte finnas med i covidbevsiet.

För att du ska kunna få ditt digitala covidbevis behöver följande tre steg vara uppfyllda

  1. Vaccination. Inom sju dagar efter din vaccinering kommer din vaccination att synas i covidbeviset (gäller även vid spruta 1)
  2. Logga in på www.covidbevis.se (från och med 1 juli) med din e-legitimation
  3. Hämta, spara ner eller skriv ut ditt covidbeviset. Om du har en digital brevlåda (t ex Kivra) så kan du även skicka covidbeviset dit.

OBS! Även om covidbeviset är på plats och du uppfyller kraven för att kunna ladda ner ett så har olika länder, även inom EU, olika inreseregler så kolla på www.swedenabroad.se vad som gäller i dagsläget för det land du vill resa till.

Om du inte har en e-legitimation kommer du kunna få covidbeviset hemskickat till din folkbokföringsadress. Du kommer behöva fylla i en blankett som kommer att finnas tillgänglig på www.ehalsomyndigheten.se från och med 1 juli.

Covidbeviset kommer att vara kostnadsfritt.

Alla vaccin som är godkända i Sverige är godkända för att få covidbevis.

Förbered dig redan nu för att få ett covidbevis från och med 1 juli

  1. Vaccinera dig när du har möjlighet till det
  2. Skaffa e-legitimation om du inte har det (www.e-legitimation.se)
  3. Skaffa en digital brevlåda (Kivra, Min myndighetspost, Digimail eller e-Boks)

Information hämtad från www.ehalsomyndigheten.se 2021-06-20.

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast