Brettos- en av Atens bästa barer

Jag har skrivit om Brettos förut och nu skriver jag om Brettos igen. Brettos tål liksom att skrivas om igen och igen och igen. Brettos är Atens äldsta destilleri och ligger i stadsdelen Plaka där det har legat sedan 1909 och det är inte mycket utav varken inredningen eller recepten på brygderna som har ändrats sedan dess. Här sitter du vid solida bord med de tunga ekfaten placerade längs ena väggen med hot om att förr eller senare ge med sig. Ljuset är alltid dämpat men istället lyser de färggranna likörflaskorna upp lokalen och skapar skarpa siluetter av personalen bakom bardisken.

brettos
Brettos, Aten. (Foto: Markus Olsson)

På Brettos serverar man i första, andra och i tredje hand ouzo, konjak och likörer, men för svaga smaklökar serveras även vin och öl. Själv föredrar jag en ouzo och gärna med lagringsbeteckningen ”gold”. Det ska liksom bränna lite i strupen när den förgyllda drycken glider ner till betydligt mörkare destinationer utan färgglada likörflaskor. Det finns ouzo och finns det ouzo kan man väl sammanfatta ett besök på Brettos med. Passa på att göra ett besök på denna fängslande bar innan du slår dig ner vid ett dukat bord under den tunga bougainvillean längs Plakas trånga gator. Eller varför inte avrunda en god middag med något som kallas guld? Bättre än så kan det inte bli.

Brettos, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Läs mer: Weekend i Aten (länk)

Hitta till Brettos:

Brettos hittar du som sagt var i området Plaka på Kydathineon 41. De närmaste tunnelbanestationerna är Syntagma eller Akropoli.

Tweet

Tipsa en vän

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast