Båtpass för dig som ska öluffa- Interrail Greek Island Pass

Båtpass i Grekland
Färja lägger till på Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Visste du att du kan kombinera tågluff genom Europa med öluff i Grekland? Eller helt enkelt bara köpa ett slags båtpass för de grekiska öarna- Interrail Greek Island Pass?

Jo, så är det och för mig som älskar att vara på väg, att ständigt se landskapet förändras runt omkring mig, så är detta egentligen en ultimat kombination. Tänk att få uppleva stora delar av Europa och samtidigt veta att de grekiska öarna med ett båtpass väntar när du kommer fram.

Med ett interrailkort kan du alltså tåga genom Europa och med ett Interrail Greek Island Pass (=båtpass) kan du sedan utforska några av de grekiska öarna med ett och samma luffarkort. Du kan även köpa enbart båtpasset och kortet är giltigt i en månad och beroende på typ av båtpass gäller det även för färja mellan Italien och Grekland.

Det finns en del saker att tänka på:

Endast europeiska medborgare kan resa med en Interrail Greek Island Pass. För övriga medborgare gäller Eurail Greek Island Pass.

Interrail Greek Island Pass är endast giltigt på de fartyg som tillhör Attica-gruppen och det innebär att särskilda villkor gäller (se nedan). Färjetrafiken kräver reservationer på alla avgångar och det är bra att göra dessa reservationer i förväg då det framför allt under högsäsongen kan bli fullt på färjorna. Reservationerna måste hämtas ut i hamnen innan du kliver ombord på färjan.

Interrail Greek Islands Pass finns i två varianter, ett med fyra resdagar och ett med sex resdagar. Båda har en giltighetstid på en (1) månad och omfattar följande:

4 resdagar:

• Fyra resdagar med båt bland de grekiska öarna

6 resdagar:

• Två internationella resor mellan Italien (Venedig, Ancona eller Bari) och Grekland (Patras eller Igoumenitsa)
• Sex resdagar med båt bland de grekiska öarna
• Tåg och buss mellan Patras och Pireus där färjorna till öarna avgår

Det gå inte att byta ut de internationella färjeresorna mot fler inhemska båtresor i Grekland. Skulle du däremot vilja göra fler färjeturer får du 30 % rabatt på dessa med ditt Interrail Greek Island Pass på färjor som tillhör Attica group. Blue Star Ferries, Hellenic Seaways och Superfast Ferries trafikerar följande öar vilket ger en rad möjligheter att hitta just din paradisö i Grekland:

Kykladerna

Amorgos
Anafi
Andros
Donoussa
Folegandros
Ios
Iraklia
Kea
Kimolos
Koufonissi
Kythnos
Milos
Mykonos
Naxos
Paros
Santorini
Schinoussa
Serifos
Sikinos
Syros
Tinos

Dodekaneserna

Astypalea
Karpathos
Kastellorizo
Kalymnos
Kassos
Kos
Leros
Lispsi
Nisyros
Patmos
Rhodos
Symi
Tilos

Sporaderna

Alonissos
Skiathos
Skopelos

Saroniska öarna och fastlandet

Agisti
Egina
Hermioni (fastlandet)
Hydra
Poros
Porto Heli (fastlandet)
Spetses

Nordöstra Egeiska öarna

Agios Efstratios
Chios
Fourni
Ikaria
Lemnos
Lesbos
Oinousses
Psara
Samos

Kreta

Chania
Heraklion

För fullständiga uppgifter: www.interrail.eu 

Text uppdaterad 2019-01-15 från ett inlägg publicerat 2016.

Nyfiken på att öluffa? Läs mer om att öluffa här: Öluffa i Grekland

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast