inspiration

Fem (5) saker att se och att göra på Schinoussa i Småkykladerna!

Mitt första och hittills enda besök på Schinoussa var i slutet av maj 2017. Säsongen hade precis börjat pyra, men inte mer än så och jag tror att öborna inte riktigt vill blåsa liv i turistelden ännu. Hälsningarna var subtila och faciliteterna gläntade på dörrarna men det gjorde mig inte särskilt mycket. Jag behövde lugn, spröd stimulans och ett fåtal resurser för att kunna landa efter en intensiv arbetsperiod. Jag behövde få bara vara och samla energi. Och det är precis det som jag tycker är Schinoussas stora fördel. Här ges du möjlighet till att ladda batterierna, njuta av de anspråkslösa tillgångarna och liksom bara fortleva. Så som det oftast är på de små, charterbefriade öarna i Grekland.

1. Schinoussa Chora

Chora Schinoussa
Chora, Schinoussa. (Foto: Markus Olsson)

Schinoussas huvudby, Chora även kallad Panagia, är bara några minuter stor, det vill säga, du vandrar igenom den på några minuter. Vitkalkade byggnader, blå fönsterluckor och stenlagda små gator i ett ganska kompakt format. Förvånansvärt nog finns det tre minimarkets i denna lilla by, alla med en lapp om att de levererar gratis till båtar.

En och annan restaurang finns även att tillgå och så här utanför säsong gapade de flesta tomma men med en och annan öbo på en stol utanför som nickade tyst när jag gick förbi.

Chora Schinoussa
Chora, Schinoussa. (Foto: Markus Olsson)

Byn har sin charm och jag kan tänka mig att känslan är ganska annorlunda när det är högsäsong. Byn är liten, vacker och just så där kykladisk som man bara kan önska.

2. Mersini

Mersini Schinoussa
Mersini, Schinoussa. (Foto: Markus Olsson)

Mersini, Schinoussas hamn, består av ett par hus tillika många tavernor samt en strand. Det finns en gemytlig känsla här och bor du som jag gjorde någon annanstans på ön så är en vandring hit för att njuta av god mat på någon av de två tavernor en angenäm upplevelse. Riktigt bra mat i en småskalig hamnmiljö.

Grekisk sallad på Taverna Mersini, Schinoussa. (Foto: Markus Olsson)

3. Restauranger med utsikt

Restaurangen Filoxenia by Grispos, Schinoussa. (Foto: Markus Olsson)

Lilla, avskalade Schinoussa kan trots sin knappa yta skryta med vackra och praktfulla vyer och dessa kan avnjutas från flera av restaurangerna. Middag med utsikt så att säga.

Jag besökte dels Deli upp i Chora, dels njöt jag av en måltid där jag bodde, Filoxenia by Grispos, som ligger en kort promenad nedanför Chora. Mat och panoramavy är en oslagbar kombination.

4. Stränder

Tsigouri Beach Schinoussa
Tsigouri Beach, Schinoussa. (Foto: Markus Olsson)

Schinoussa har på sina åtta kvadratkilometer flera bra stränder. Och du kan vandra till dem i princip oavsett var du än är. Du kommer med andra ord inte sakna strandvariation när du är här.

Psili Ammos Beach Schinoussa
Psili Ammos Beach, Schinoussa. (Foto: Markus Olsson)

5. Vandra

Vy på Schinoussa. (Foto: Markus Olsson)

Med tanke på Schinoussas ringa area kan du, enligt mig, vandra vart du än vill och det är dessutom ett fantastiskt sätt att njuta av ön på. Dessutom kan du inte gå vilse. Att kombinera dagarna med god mat, strandhäng och vandringar är en riktigt njutbar semester.

Vill du läsa mer om Schinoussa kan du göra det här: Schinoussa (länk)

Här kan du läsa om aktuell inreseregler till Grekland: Inreseregler till Grekland (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen