inspiration

Att resa med båt i den grekiska övärlden

Att resa med båt i den grekiska övärlden

  • Skriv ut

Jag älskar att vara på väg, att ta mig från plats A till plats B, att befinna mig i rörelse. På något sätt upphör liksom möjligheten att påverka tid och rum. Det är bara att gilla läget. Om jag inte själv sitter bakom spakarna förstås.

Att ge sig ut på en öluff och resa runt i den grekiska övärlden är bland det bästa jag vet. Att luffa runt bland kobbarna, stanna några nätter och sedan hoppa på båten igen. Transport på transport på transport. Eller snarare att bara finnas, att bara finnas och att bara finnas. För det är just det jag gör, bara finns, när jag tillbringar mina timmar på färjan, oftast ute på däck under en klarblå medelhavshimmel. Det har inte alltid varit så men med åren har det kommit att bli så.

Att resa med färja

Från början var båtresan ofta ren tygellös stress eftersom det inte alltid är lätt att veta när, om och var båten avgår, vilka mellanstopp som görs eller när det är tänkt att vi ska vara framme. Har du aldrig varit på destinationen förut kan det vara svårt att veta exakt var båten lägger till när ankomsthamnen är skyltlös, högtalarsystemet påminner om en DJ´s scratchande eller vädret på något sätt har sänt dig signaler att restiden troligen påverkats. Numera kollar jag alltid upp avgångs- och ankomsttid via nätet för att få en känsla om när vi bör vara framme. Jag frågar även ombordpersonalen om de tror att vi håller tidtabell och snicksnackar med andra passagerare om det finns oklarheter. Alltid är det någon gammal räv med på färjan som har varit 20 gånger på samma ställe och vet exakt var vi är.

Oftast bokar jag ingen sittplats på de större färjorna utan jag vill tillbringa tiden ute på däck. Skulle jag mot all förmodan åka en nattfärja så betalar jag extra för en fåtölj. Vid ett tillfälle provade jag att ligga i en soffa i kafét men förvånansvärt många vill handla en nattmacka och diskutera de mest upprörande händelser med sina reskamrater nattetid.

Snabbfärjorna/katamaranerna har inget däck att njuta av så då är det sittplats som gäller vid biljettköp. Ibland kan samma stol råka säljas till flera personer så det gäller att vara beredd på att sitta någon helt annanstans än vad som står på biljetten. Det kan kännas lite jobbigt för en vän av ordning förstås. Jag skulle nog säga att ombordpersonalen på snabbåtarna är kvicka att hjälpa dig till en plats om det behövs för de vill alltid komma iväg. Omgående. Var därför fokuserad när du ska på och av en båt. Det är snabba puckar som gäller och räkna inte med att någon har tid att hjälpa dig om du känner dig osäker. Jag har varit med om resenärer som inte har hunnit av i tid och då är det nästa ö/hamn som gäller.

Om båten är försenad så anslås det i regel inte men finns det ett kafé eller liknande i närheten så vet de oftast statusen på turlistan. Annars är det bara att titta ut den personen som ser ut att äga ön och piren. Han eller hon brukar sitta på den senaste informationen. Inte sällan kan det vara en parant dam i 50-års åldern som använder hela handen när hon pratar.

Skulle hungern sätta in under tiden du är i rörelse så finns det alltid ett kafé eller en restaurang (på de större färjorna) att införskaffa nödvändig proviant vid. En grek kan ju inte klara sig utan sitt kaffe så jag aldrig varit på ett flytande färdmedel utan åtminstone ett kafé.

Jag har aldrig bokat färjebiljetter i förväg så jag kan inte säga något om hur smidig den processen är. Däremot brukar jag alltid köpa en biljett någon eller några dagar i förväg för att vara säker på att komma med färjan. Biljetter säljs i den lokala resebyrån eller nere i hamnen. Under högsäsong (juli-augusti) är det extra viktigt att köpa biljetter i förväg då mängden turister är enorm och platserna är begränsade. Jag reser oftast utanför säsong och har aldrig haft problem med att inte komma med. Det enda som en gång har hindrat en båtresa var vädret då det blev att stanna en extra natt på den ö jag var på. Tänk på just vädersituationen när du planerar din hemresa. Det är bra att komma fram till den plats som du ska flyga hem ifrån några dagar innan flyget avgår så att du har flera möjligheter att ta dig dit.

Sammanfattningsvis

  • Kolla upp avgångs- och ankomsttid innan via webben: till exempel www.openseas.gr
  • Fråga runt ombord om du känner dig osäker
  • Var fokuserad vid på- och avstigning
  • Köp biljetter någon dag i förväg
  • Res till den plats/ö som du flyger hem ifrån några dagar i förväg

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen