inspiration

Att planera din öluff: Hur tar du dig ut i den grekiska övärlden?

1 Att flyga till Aten för en öluff

En öluff kan med fördel både startas och avslutas i den kokande huvudstaden Aten. Det kan vara bra att avsluta sin öluff med ett par dagar på den plats från vilken du ska flyga hem ifrån så minskar du risken att missa flyget om färjorna har ställts in på grund av dåligt väder.

Om du hittar ett förmånligt pris på flyg till och från Atens flygplats Elefthérios Venizélos så tycker jag att du ska planera din öluff utifrån det.  Från Aten kan du ta dig ut i den grekiska övärlden från framför allt två stycken hamnar men det finns totalt tre stycken att utgå ifrån. Den största hamnen är bullrande och myllrande Pireus som du antingen når med tunnelbana eller buss X 96 direkt från flygplatsen.

Resa till Grekland
Morgon i Pireus. (Foto: Markus Olsson)

Busshållplatsen för X96 ligger mellan utgång fyra och fem på flygplatsen och biljetten köper du antingen i den lilla kuren precis utanför eller i någon av automaterna. Glöm inte att stämpla biljetten i maskinen ombord på bussen. Bussen tar cirka 90 minuter och kostar cirka sex Euro. Väl i Pireus kliver du av när du ser färjeterminalerna på vänster sida och färjebiljett köper du på något av kontoren vid de olika terminalerna eller vid den stora trafikleden som löper förbi hamnen. Fråga på resebyrån varifrån just din färja går för Pireus hamn är gigantisk med en rad olika terminaler över hela området.

Tar du tunnelbanan till Pireus ska du bara korsa trafikleden när du kommer fram för att nå terminalerna och biljettkontoren.

Har du valt att starta din resa med några dagar i Aten för att sedan ta dig ut i arkipelagen så tar du smidigt tunnelbanan (grön eller blå linje) som tar cirka 20 minuter ner till Pireus från station Monastiraki i centrala Aten. Ett annat alternativ är förstås att ta taxi som kostar runt 50 Euro mellan Aten och hamnen. Se till att fråga om priset innan du kliver in i taxin så att du inte blir lurad. Taxiresan tar cirka 50 minuter.

rafina vid öluff
Stranden i Rafina. (Foto: Markus Olsson)

Atens näst största hamn är Rafina på östkusten. Rafina är en mindre ort än Pireus och därmed ett mysigare samhälle med ett stort fint torg med flera tavernor, restauranger och kaféer till vänster om hamnen. Det finns även en helt okej strand att plaska omkring vid när du väntar på färjan. Till Rafina tar du dig med regionalbuss från flygplatsen (hållplatsen ligger mitt emot flygplatsens hotell Sofitel) och tar drygt 30 minuter. Biljetten, cirka tre Euro, köper du ombord på bussen.

Den tredje hamnen är Lavrio som ligger sydost om Aten. Jag har personligen aldrig åkt från Lavrio men för att nå vissa öar smidigt så kan Lavrio vara den bästa hamnen att utgå ifrån och färjebiljetter säljs nere vid terminalen. Till Lavrio tar du dig med regionalbuss från samma hållplats där bussen till Rafina avgår, mitt emot flygplatshotellet Sofitel. Oftast måste du byta buss vid Markopoulo efter cirka tio minuter och totalt tar resan ungefär 45 minuter. En taxi mellan Atens flygplats och Lavrio kostar cirka 50 Euro och tar ungefär 30 minuter.

Om du är nyfiken på de Joniska öarna (Zakyntos, Korfu, Kefalonia med flera) men inte hittar bra flygpriser dit så kan du flyga till Aten och sedan ta bussen rakt över fastlandet till Igoumenitsa eller Patras. Expressbussen tar cirka 2,5 timmar men då får du å andra sidan se en hel del av Grekland. Biljetten kostar cirka 50  Euro och bussen avgår från Terminal A (Kiffisou Street) inne i Aten.

2 Att flyga direkt till en ö med charter eller inrikesflyg för en öluff

Ett smidigt sätt att starta öluffen i en viss ögrupp utan att börja med en längre färjeresa är att köpa flygstol direkt till en viss ö hos något av charterbolagen, till exempel direkt till Santorini för att sedan luffa till Naxos, Paros, Ios, Amorgos med flera öar. Flygstolarna kan säljas till riktigt bra priser om det finns enstaka plaster kvar på planet. Har du lite is i magen kan du göra ett bra klipp.

Ö-luff i Grekland
Färja lägger till på Naxos. (Foto: Markus Olsson)

En annan möjlighet är att flyga till Aten och där byta till inrikesflyg med Olympic air eller Sky express. Gör en sökning på den destination i Grekland du vill åka till. Är du ute i god tid kan det finnas prisvärda flygbiljetter till den ö du vill åka till för att påbörja din öluff.

Är du nyfiken på att öluffa och vill ha tips på olika öluffarrutter? Se mittgrekland.se’s information om att öluffa: Öluffa i Grekland (länk)

Aktuella inreseregler till Grekland: Inreseregler (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen