inspiration

Athens Wine Week- Vinvecka i Aten


Athens Wine Week- Vinvecka i Aten | Mittgrekland


Athens Wine Week- Vinvecka i Aten

  • Skriv ut

Under antiken var Grekland en av världens främsta vinproducenterna men under århundrandena som följde tappade de grekiska vinerna mark. Idag är de moderna grekiska vinerna på väg framåt igen för att visa resten av världen att Grekland har en säker plats på vinkartan. Grejen är ju den att Grekland faktiskt erbjuder riktigt bra värde för sina viner och det finns många nya sorter som förtjänar sin uppmärksamhet i vinvärlden.

wineglass-wine-glass-wine-tasting-39605
Athens Wine Week. (Foto: Från Pexels)

Det grekiska fastlandet huserar en rad vinproducenter men det är inte bara fastlandet som allt ljus ska falla på. Öar som Santorini, Samos och Kreta har fått flera utmärkelser för sina viner där vingårdarna kan dra nytta av de starka vindarna och dygnets temperaturskiftningar. Den karga jorden levererar skarpa, torra viner med utmärkt mineralitet och hög surhet. De mer frodiga vingårdarna i Greklands nordvästra regioner producerar istället sammetslena röda viner som gifter sig riktigt bra med olika maträtter.

En aktivitet som landets olika vinproducenter har skapat för att uppmärksamma de grekiska vinerna är Athens Wine Week. Mellan 12–18 mars pågår vinvecka i Aten med aktiviteter och arrangemang i butiker, vinbarer och i restauranger. Tanken med vinveckan är att ge grekiska viner den uppmärksamhet de förtjänar, att lyfta dem och låta besökare och invånare upptäcka högkvalitativa grekiska viner.

Huvudfokus under veckan är ”1 + 1” vilket innebär att den flaska vin du beställer på restaurangen får du också ta med dig en flaska hem utav. Det gäller enbart på specifika restauranger och gäller flera olika viner från några stora grekiska vingårdar. Om du befinner dig i Aten och vill prova på detta så se till att boka bord och tala om att du är intresserad av ”1 + 1” då möjligheten endast finns ”så långt lagret räcker”.

Athens Wine Week hålls för fjärde året i rad och evenemanget ”1 + 1” är som sagt den centrala aktiviteten men andra arrangemang kommer också att ges. Om du är nyfiken på ”1 + 1” kan du se vilka restauranger i Aten som erbjuder detta här: Athens Wine Week ”1+1” (länk) 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen