Atens riviera- hemmasydda tangas och olja


Atens riviera- hemmasydda tangas och olja | Mittgrekland


Atens riviera- hemmasydda tangas och olja

  • Skriv ut

Alltså det här med att åka till Aten i augusti kanske låter som en ovanligt het, klibbig och fruktansvärd svettig idé. Och ja, det är det faktiskt. Atens kittelliknande form skapar en puttrande gryta på cirka 40 grader där vi turister flyter omkring som importerade råvaror. Grekerna själva flyr kastrullen om ekonomin och ledigheten tillåter. Men om nu hemlandet som alternativ bjuder på en 15-gradig, vattnig stuvning så kanske en het grekisk gryta inte är så fel och det finns sätt att krydda den till att bli något alldeles extra.

Att ta spårvagnen ner till kusten och Atens Riviera är till exempel en riktning som du kan röra sleven i. Från Syntagmatorget tar du spårvagnen mot Asklipiio Voulas och kan sedan själv välja vilken strand och/eller beach club du vill svalka dina lemmar vid. Den första dagen stannade vi vid hållplats Kalamaki och nyttjade Bolivars utbud av solsängar, parasoller och servering. Här fick vi förutom temperatursänkande bad även en dos av hemmagjord sololja som mannen framför oss gång på gång sprejade ner sin lekamen med. Jag gissar att det i den gröna blomsprutan fanns en blandning av kokosfett och olivolja om man ska döma av smaken som jag fick i munnen efter att ha gäspat för stort. Han var nog ett sådant där riktigt strandproffs med sin bruna, oljiga hud som endast skyddades av ett par hemmasydda (?) svart- och vitrandiga tangas där både det ena och andra tittade ut. Han liksom hade sin plats, sin olja och sina tangas som det mest självklara på denna strand.

Bolivar Atens Riviera

Bolivar, Atens Riviera.  (Foto: Markus Olsson )

Förutom kokos- och olivolja så åt vi en fantastisk grekisk sallad och svalkade oss med olika drycker under de fem timmar vi spenderade vid havet och den minimala bris som fick åtminstone ett hårstrå på armen att röra sig. Kvällen spenderade vi sedan i Nea Smyrni och vid torget Aghias Fotinis, en oas i Atens stadsdjungel. Här ligger barer och restauranger om vart annat och medan solen sakta går ner och temperturen sjunker till behagliga 30 grader så fylls torget av törstiga och hungriga själar.

Bolivar strand Atens Riviera

Bolivar, Atens Riviera. (Foto: Markus Olsson) 

Aghias Fotinis Aten

Aghias Fotinis, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Om Atens riviera är den krydda som smaksätter grytan bäst är det bara att fortsätt att röra sleven i samma i riktning ända till slutstationen Asklipiio Voulas i Glyfada och stranden South Beach. Men mer om det i ett senare inägg liksom dagsturen till ön Poros, drygt en timme ifrån hamnen i Pireus.

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast