inspiration

Atens äldsta hus- Benizelos Mansion


Atens äldsta hus- Benizelos Mansion | Mittgrekland


Atens äldsta hus- Benizelos Mansion

  • Skriv ut

Otaliga är de gånger som jag varit i min absoluta favoritstad Aten och otaliga är de platser, objekt och upplevelser som jag har kvar att se och erfara. En av dessa tingestar som jag ännu inte har förvånats, imponerats och åtnjutit är Atens äldsta hus: Benizelos (Venizelos) Mansion i området Plaka.

Benizelos Mansion 1
Benizelos Mansion, Aten. (Foto: C messier)

Huset som tillhörde familjen Benizelos och som troligen byggdes under första hälften av 1700-talet är den sista kvarvarande ”konakin” (traditionell bosättning) i Aten. Huset, som ligger i mitten av en större fastighet, har två våningar där bottenvåningen består av natursten och övervåningen i huvudsak av timmerramar. Det finns två gårdar, en i söder och en i norr, där tecken visar på att den gamla trädgården låg på den södra sidan.

Husets fasader i öst och väst har en gång haft fönster men som sedan blivit blockerade av senare byggnader. Den ursprungliga byggnaden måste dessutom ha varit mycket bredare vilket innebär att området söderut, där en medeltida olivpress har hittats, och bottenvåningen sannolikt verkar ha fortsatt längre mot öst. Kanske som en enplansbyggnad men med takterrass.

Benizelos Mansion öppnades för allmänheten så sent som i februari 2017. Museet berättar historien om Benizelos-familjen och dottern Agia Filothei och beskriver vanor och traditioner för aristokratin i Aten före revolutionen mot det ottomanska riket 1821.

Jag älskar att besöka platser som riktigt pyser av historia och anade anekdoter. Det skapar en fantasiexplosion om hur det en gång har varit och vad som kan ha skett på platsen. Det finns knappast något bättre att låta stussen vila på en väderbiten bänk och bara ta in omgivningen och känna dofter, konturer och texturer. Nästa gång jag kommer till Aten kommer jag definitivt att besöka Benizelos Manison. Kommer du?

Hitta hit:

Källa: http://archontiko-mpenizelon.gr/

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen