inspiration

Aten: National Museum of Contemporary Art

Aten: National Museum of Contemporary Art

  • Skriv ut

Om jag ska vara helt ärlig så är jag egentligen ingen museimänniska. Jag kan känna en omedelbar nyfikenhet men blir väldigt snabbt mätt på intrycken som packats in mellan fyra väggar. Trots det gör jag emellanåt några museibesök och Aten är verkligen en stad med museer av rang så det händer att jag äter intryck på någon av stadens alla samlingar.

Ett besök på Akropolismuseet är förstås obligatoriskt när du är i Aten. Att skolka från det ofrånkomliga momentet är nästan belagt med kvarsittning. Museet innehåller mängder av pinaler från en tid som nästan är svår att ta in, att den faktiskt har utspelats just där, på en klippa en bit in på fastlandet. Utöver Akropolismuseet finns en rad museum som visar upp Greklands och Atens magnifika historia och en bra överblick av utbudet hittar du på www.athens-museums.com.

National Museum of Contemporary Art Fasad Aten
National Museum of Contemporary Art, Aten. (Foto: Markus Olsson)

När jag besökte Aten i oktober hade jag ställt in siktet på National Museum of Contemporary Art som jag tidigare slentrianmässigt passerat på mina stadsvandringar. Nu var det dags att låta AC:n svalka mig samtidigt som jag matade min kulturmage med modern grekisk konst. Trodde jag ja. Jag insåg snabbt att min bristande erfarenhet av museibesök inte riktigt gav mig den kulturmåltid jag hade förväntat mig. Det första jag borde ha gjort var att läsa på, inta förrätt, vilken typ av utställning som just nu serverades innanför det tjocka betongväggarna. Hade min aptit retats av detta och lockat mig till huvudrätten, själva utställning, hade jag inte gått därifrån hungrig som jag gjorde nu. I museets källarvåning visades modern kinesisk konst, nästan så långt man kan komma från modern grekisk konst. Något jag naturligtvis skulle ha läst på om innan.

National Museum of Contemporary Art  Figur Aten
National Museum of Contemporary Art, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Inte fick jag heller ta del av efterrätten, museets shop, för en sådan fanns helt enkelt inte. Summa summarum så ska jag vid nästa besök till ett konstmuseum läsa menyn för att se vilka rätter som serveras en småsugen kulturmage.

Museet för modern konst Aten
National Museum of Contemporary Art, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Men, som så många museibyggnader är även National Museum of Contemporary Art en sevärdhet i sig. Betong, raka linjer och planerat ljusinsläpp som vittnar om en känsla och en vision från en hungrig arkitekt. Att bara sitta ner och beskåda konstruktion, lösningar och finish är en upplevelse som för mig är tillräcklig när utställningen inte levererar utifrån en fattig research.

Är du en konstintresserad turist ska du naturligtvis besöka National Museum of Contemporary Art och om du som jag är lite kräsmagad och väljer dina utställningar så kan du på museets hemsida (länk) givetvis se aktuell visning.

Hitta hit:

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen