Aten bortom turiststråken: Gazi med Technopolis

Aten bortom turiststråken: Gazi med Technopolis

  • Skriv ut

Gazi start

Ja, att flanera bortom turiststråken en förmiddag i oktober kan ha sina nackdelar när det kommer till öde uteserveringar med stolar som gapar efter besökare. Jag skulle säga att Gazi blommar ut framåt sen eftermiddag men framför allt under kvälls- och nattetid då barer och restauranger fylls med högljudda Atenbor.

Området Gazi fick sitt namn i och med att de ursprungliga gasverken i Aten var beläget här. Åtminstone fram till 1984 då gasverken flyttades ut från citykärnan och fastigheterna blev till att stå tomma och övergivna under ett antal år.

Technopolis Aten
De gamla gasverken, idag Technopolis, Aten. (Foto: Markus Olsson)

De gamla gasverken grundades 1857 och skapade nya arbetstillfällen för Atenarna och under mitten av 1920-talet började små bostäder med relativt stora trädgårdar byggas upp runt gasverken. Dessa bostäder var i allmänhet hem för de stora och fattiga familjer från Aten där de flesta i familjen arbetade i gasverken. Gazi var då en tuff plats, men trots det var brottsligheten förhållandevis låg. Flera bordeller etablerades i området under den här tiden, ett faktum som ledde till att bordeller i allmänhet kallades ”Gazi”.

Gazi Aten
Gazi, Aten. (Foto: Markus Olsson)

På slutet av 1960-talet flyttade många muslimska familjer från norra Grekland till området på grund av deras svåra socioekonomiska förhållanden. Merparten av familjemedlemmarna började även arbeta vid gasverken och under årens lopp öppnade de muslimska familjerna garage, färgbutiker och reservdelsbutiker i området. De flesta bordellerna, som Gazi var känt för, flyttade norrut till Omonia.

Gazi 2 Aten
Gazi, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Idag är Gazi bland annat hem för Technopolis som upptar ett område på cirka 30 000 kvadratmeter, ett slags industriellt museum med spännande arkitektur. Inne på Technopolis genomförs mässor, events, konserter och utställningar. Här finns även en servering där du kan svalka dig med en öl under trädens skugga.

Sedan början av 2000-talet har Gazi varit hem för flera gaybarer, klubbar, kafeer och restauranger och etablerat sig som ett självklart nöjesdistrikt i Aten. Runt om Gazi finns även flera teatrar och konstgallerier vilket bidrar till områdets pulserande kvälls- och nattliv.

Gazi 3 Aten
Gazi, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Gazi är lättillgängligt och nås med tunnelbanelinje tre till station Kerameikos som ligger direkt vid torget med alla uteställen runt om. Gazi med Technopolis ligger annars cirka en kilometer från Monastiraki i sydvästlig riktning och det är lätt att promenera hit.

Gazi Tunnelbana Aten
Tunnelbanestation Kerameikos i Gazi, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Följ med mig på en vandring i Gazi och Technopolis:

Hitta hit:

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast