inspiration

Antiparos- som att komma hem

Antiparos- som att komma hem

  • Skriv ut

På ett sätt var det här på Antiparos som allting startade för fyra år sedan. Det var här jag till slut fullt ut kapitulerade under Greklands gästvänlighet, värme och infann mig i en eufori av vitt och blått. Det var här jag landade i en känsla av rent välbefinnande och kärlek för en fysisk plats. Det fanns flera olika anledningar till varför jag behövde göra den där resan för fyra år sedan och på ett sätt var det en livboj just där och då. Och det kanske är därför jag har sådana starka känslor för Grekland och framför allt för Antiparos. Vi har alla olika anledningar till varför vi år efter år återvänder till platser som vi har kommit att falla för. Det kan vara kontrasten till vardagen, nyfunna vänner eller helt enkelt bara en känsla som är svår att förklara. Många återkommare kommer just åter för att platsen de har hittat ger den där semesterkänslan, friheten och avkopplingen som så många eftersträvar. Jag vet i alla fall min anledning och jag kan inte se en framtid utan fler Greklandsresor och resor till Antiparos.

Hamnpromenaden på Antiparos
Hamnpromenaden, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Igår anlände jag alltså till Antiparos igen med den lilla båten ifrån hamnen i Parikia på Paros. Det var med en tålängds avstånd jag hann med farkosten när jag i farten hoppade över till den blåmålade rampen som just var på väg att dras in. Resan tar inte mer än 20 minuter och går längs Paros kust innan den korsar det grunda sundet över till Antiparos. Jag satte mig uppe på däck och trots att huden knottrade sig av de kalla vindarna satt jag kvar uppe på däck hela resan för att se hur vi närmade oss hamnen på Antiparos. Det kändes hemtamt att gå iland på den lilla betongpiren och vandra utmed hamnpromenaden till det boende jag hade bokat in mig på. De vitmålade kvadratiska husen liksom vinkade med sina blå fönsterluckor medan jag gick förbi och det turkosblå vattnet på andra sidan kluckade välkomnande i takt med mina steg. Ett par fiskmåsar svävade högt ovanför mig och skrattade ut sina välkomsthälsningar. Jag var ”hemma” igen och som jag har längtat.

Jag slog mig genast ner på boendets uteservering med utsikt över hamnen och njöt av en tidig middag. De små fiskebåtarna kändes nästan som om de var på armlängds avstånd och lätt hade kunnat beröras. Smakerna av getost, tomater och kapris var rena och precis så som jag gillar det. Det är lätt att trivas här. Det är lätt att bara sitta och titta ut över vattnet, husen och båtarna och inte göra mer än så. Det är lätt att göra ingenting.

Medan jag avnjöt min pastarätt började det sakta skymma och jag gjorde mig i ordning för att gå till Sifneiko Beach och insupa solnedgången. Det är verkligen något ni inte får missa under er vistelse på Antiparos. Ni kan antingen slå er ner på stranden, ta en drink vid någon av barerna eller göra som jag, gå ut på klipporna längst ut. Jag tror jag satt där ute i över en timme och såg solen sakta förvinna vid horisonten. Ja, det är lätt att trivas här, det är lätt att göra ”ingenting”.

Solnedgång Sifneiko Antiparos
Solnedång vid Sifneiko, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen