inspiration

Alonissos- Skiathos- Sifnos

Alonissos- Skiathos- Sifnos

  • Skriv ut

megalos mourtias

Megalos Mourtias, Alonissos. (Foto: Markus Olsson) 

(Farbror Frej-trudelutt) Hå hej, inte på låtsas med farbror Kostas! Hej alla barn nu blir det barnprogram, titta nu vad farbror Kostas tar fram. En liten jordfräs och nu skall ni få höra vad man med en liten jordfräs kan göra, meckelimeck och meckelimuck så har vi gjort oss en epatruck.

Vythisma

Vythisma, Alonissos. (Foto: Markus Olsson) 

Jo, för så är det faktiskt. Två stycken av dessa åkdon har jag observerat och nu också fått mig förklarade. Kostas kan tydligen montera bort själva fräset på jordfräsen och sedan koppla på en liten kärra och sedan har han fått det bästa vrålåket man kan tänka sig. Bra att lasta inköpen på är den också. Den första av dessa skapelser såg jag på Egina och den andra här på Alonissos. Det kanske är något jag ska knåpa ihop där hemma. På morgonen fräser jag lite jord och på eftermiddagen åker jag in till stan och handlar. Oslagbart. Annars tar jag mig mest fram till fots och igår vandrade jag till de två stränderna Vythisma och Megalos Mourtias och lekte en stund i vattnet. Det blev en rätt behaglig dag i solen och på vägen tillbaka tog jag en liten omväg för att komma in i Patitiri ifrån ett annat håll. Vägen sluttar brant nedåt in i samhället och husen längst ut i stadskanten har stora trädgårdar med odlingar i. Som från ingenstans lockade de solmogna citronerna något oerhört där de växte i mängder bakom höga, rostiga stängsel. Jag har inte pallat frukt sedan barnsben men nu återväcktes lusten till det spännande, otillåtna och lite farliga. Jag kastade snabba blickar åt höger och till vänster för att se om någon skulle kunna se mig men alla fönsterluckor var stängda och inga bilar varken syntes eller hördes. Jag släppte min svarta elva-litersväska på den dammiga, stenlagda vägen och lika vig som om jag vore nio år hivade jag upp det ena benet på den gjutna delen av staktet, tog tag i det rostiga stängslet och drog mig upp. På tå nådde jag precis en citron som jag slet av grenen. Jag hoppade snabbt ner på vägen, plockade upp min väska, kollade mig nervöst omkring och gick fnittrande ner för vägen. Vad jag skulle med citronen till var lite oklart men den luktade otroligt gott och var riktigt sur.

Citronträd

Citronträd. (Foto: Markus Olsson) 

Maria som jag hyrde rummet av hör ganska dåligt. Det fick jag erfara när jag strax innan avfärd gick upp till boendet för att hämta min ryggsäck. Hon fanns ingenstans att hitta och jag började leta lite här och var och till slut hittade jag henne inne på ett rum där hon var i fullt sjå med att borsta ur en toalett. Hon hörde mig varken första eller andra gången jag ropade hennes namn men när jag tredje gången sjöng ut Marrrrrrrria! blev hon så rädd att hon höll på att ramla huvudstupa rakt ner i toalettstolen. Som tur var hann hon stoppa fallet genom att ta emot sig mot det rosafärgade kaklet. Vi skrattade gott, jag fick min ryggsäck och gick ner till färjan.

Jag har nu lämnat Alonissos och återvänt till Skiathos, men enbart för en natt för imorgon bär det av till Sifnos via Aten. Okristligt tidigt. Klockan 05.40 väntar en taxi på mig nere vid vägen som helt underbara, lilla, väna Aris har ordnat åt mig. Duschutrymmet i detta boende må bara vara två decimeter brett men hennes servicehjärta är desto större. Hon mötte mig nere i hamnen när jag kom trots att det bara är 100 meter att gå, hon köpte nytt vatten åt mig och ordnade en arla taxi. Vill man bo mitt i stan nära Rock n’ Roll Bar så kan Nost Algo vara något, www.nostalgo.gr.

Så, nu har jag kommit till Kykladerna och Sifnos där denna resas sista dagar ska tillbringas. Vi får se vad ön har att erbjuda imorgon för idag är det bara mat och slappa som gäller. Avrundar med en farbror Kostas till.

Hå hej, inte på låtsas med farbror Kostas. Hej alla barn nu blir det barnprogram, titta nu vad farbror Kostas tar fram. En liten tejpbit och en liten sladd och nu skall ni få höra vad man med tejpbitar och sladdar kan göra, tejpelitejp och en änglavakt så har vi gjort oss en väggkontakt.

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen