GREKLAND - DODEKANESERNA

Symi

Symi har ingen egen flygplats varför du antingen tar dig hit med en längre färjetur eller med flyg/ inrikesflyg till Rhodos och därefter en kortare färjetur på mellan 1- 1,5 timmar till Symi. Färjor från Rhodos går dagligen och under säsong går det flera dagsturer med olika resebolag.

Det går även några färjor i veckan från hamnen i Pireus och resan tar upp mot 20 timmar. Symi har även färjetrafik till närliggande öar som Kalymnos, Patmos, Leros och Tilos
Namn på grekiska
Σύμη
Flygplats
Nej
Tid
CET +1h
Invånare
ca 2600
Riktnummer
22460

Symi ( Simi) är enligt många en av de vackraste öarna Dodekaneserna. Den stora anlendingenn till det epitetet är de färgstarka fasaderna på husen i hamnbyn Gialos som du möter när båten sakta glider in i bukten. Och jag kan hålla med. Vyn är svårslagen och en fröjd för flera sinnen.

Symi är en liten ö på knappt 60 km2 och med cirka 2600 bofasta invånare. De flesta bor i hamnbyn Gialos med det finns ytterligare två små byar på ön, Chorio och Pedi.

Symi
Gialo, Symi. (Foto: Markus Olsson)

Jag skulle säga att du framför allt besöker Symi för hamnbyn Gialos och det småsurrande livet som pågår där. Att bara sitta vid ett kafé eller på sin balkong och betrakta livet är njutbart i sig. Symi bjuder annars inte på särskilt mycket mer än några stränder och ett kargt landskap, men det gör liksom ingenting. Du åker till Symi för att bara ta det lugnt och för att njuta av tillvaron.

Karta över Symi

Boende

På Symi finns inga stora hotellkomplex utan de boenden som finns är små familjeägda hotell och uthyrningsrum. Störst utbud av boende finns i Gialos men det finns även möjligheter att övernatta i Chorio och Pedi. 

Gialos Symi
Gialos, Symi. Foto: Markus Olsson)

Flera charterbolag bokar upp många rum men det finns trots det ett utbud via till exempel booking.com eller varför inte kontakta boenden direkt.

Hitta boende via booking.com

 

Sevärdheter

Du åker framför allt till Symi för att njuta av hamnbyn Gialo samt för att njuta av atmosfären och miljön. 

Dagtid kommer horder av dagsturister från Rhodos som i första hand strosar omkring i Gialos så passa på att njuta vid någon av stränderna för att sedan återvända framåt eftermiddagen.

Gialos

Gialos är Symis hamnby där även merparten av befolkningen bor. Det är även här de flesta dagsturister rumlar omkring innan båtarna tar dem tillbaka till Rhodos. Jag tänker att du antingen kan se det som att byn plötsligt myllrar av liv när båtarna lägger till eller fly fältet för en stranddag på andra platser på ön.

Gialos Symi
Gialos, Symi. (Foto: Markus Olsson)

I Symi finns det gott om tavernor och kaféer och små, korta gränder att njuta av. En stor behållning är så enkel som att bara betrakta arkitekturen och de brokiga fasaderna. Slå dig ned på en servering, beställ in en bit mat eller en kopp kaffe och må bra helt enkelt.

Gialos Symi
Gialos, Symi. (Foto: Markus Olsson)

Vill du berika din tid på Symi med ett museibesök så finns det ett litet arkeologiskt och folkloristiskt museum som grundades 1961 och inryms i en traditionell “mansion” av familjen Gianneski. Museet består av en entrévåning, en övervåning och en innergård med neoklassicistiska inslag från 1875. Utställningarna på museet täcker öns historia från förhistorisk tid till post-bysantinsk tid.

Galios Symi
Galios, Symi. (Foto: Markus Olsson)

Kali Strata

I Gialos finns en trappa, Kali Strata, med 500 trappsteg som förbinder Gialos med byn Chorio, även kallad “the village”. Längs trappan är tvåvåningshus byggda bredvid varandra och bildar en slags vägg intill trappan. Att knalla upp för trappan ger en fin möjlighet att betrakta arkitekturen men även för att till och från få en överblick av Gialos och havet nedanför.

Kali Strata Symi
Början av Kali Strata, Symi. (Foto: Markus Olsson)

Pedi

Byn Pedi ligger cirka två kilometer öster om Gialos i bukten med samma namn. Det tar bara runt tio minuter att gå hit från Chorio och du möts av en liten traditionell fiskeby med en stenstrand längs bukten. Passa på att njuta av fiskrätter på någon av tavernorna när du är här.

Det finns även en buss som trafikerar Gialos, Chorio och Pedi om du inte vill vandra till byarna.

Chorio

Chorio ligger precis ovanför Gialos och byarna har under tid vuxit ihop. Det finns en buss upp hit men du når även byn via trappan Kali Strata. 

Chorio besöks inte av särskilt många turister och det är ännu mer avkopplande här uppe jämfört med Gialos. Det finns några tavernor att ta en bit mat vid och om inte annat gör just det för att få en liten annan bild av Symi.

Klostret Panormitis

Klostret Panormitis på öns sydkust är en annan av Symis sevärdheter. Interiören är täckt med väggmålningar från den bysantinska perioden där till exempel en bild av ärkeängeln Mikael är avbildad i en av freskerna. 

Klostret har två museer som du når via innergården. Det första museet inhyser silverikoner, litteratur,olika kyrkliga kärl och andra religiösa föremål. Det andra museet visar en utställning med folkkultur inklusive föremål som är kopplade till fiske, jordbruk och herdefolket. 

Kloster inhyser även ett bibliotek med bysantinska manuskript och böcker från bland annat 1500- och 1700-talet med religiöst, historiskt och filosofiskt innehåll.

Restauranger/uteställen

Gialos är förstås den stora samlingspunkten för öns restauranger, tavernor och kaféer men det finns även några inrättningar i de andra byarna och vid ett par stränder.

Om du känner att det blir för turistigt i Gialos, gå upp till Chorio och prova någon av tavernorna där. Där är det betydligt färre turister och fler bofasta som håller till.

Stränder

När det kommer till stränder på Symi så handlar det i första hand om klappersten eller stenstränder (småsten). Vattnet är klart och på vissa platser har det en härlig grönaktig/ turkos färg.

Flera av stränderna kan vara svåråtkomliga landvägen men det går flera badbåtar från hamnen i Gialos till olika stränder. Det är bara att knalla ner och titta på skyltarna var, när och till vilken kostnad.

Agios Gerogios/ St Georges Bay

St Georges Bay är en fantastisk fin strand där kontrasterna mellan den vita, grova och steniga stranden och det grönblå havet är helt klart fängslande. Vid St Geroges Bay finns ingen organiserad verksamhet utan du behöver ta med dig den förtäring och det solskydd du vill nyttja under dagen. En bit ut i vattnet guppar alltid några båtar med de som åker hit över dagen eller som lägger till här på sin seglats bland öarna i Dodekaneserna.

Agios Gerogios St Georges Bay Symi
Agios Gerogios/ St Georges Bay, Symi. (Foto: Markus Olsson)

Det enda sättet att ta sig hit är med båt så kolla in badbåtarna i Gialos hamn.

Agios Gerogios St Georges Bay Symi
Agios Gerogios/ St Georges Bay, Symi. (Foto: Markus Olsson)

Pedi Beach

Byn Pedi har sin egen strand och strax ovanför hittar du bra tavernor med flera fiskrätter.

Stranden består av småsten/ grus och på stranden finns några solstolar och parasoller.

Pedi Beach ligger cirka två kilometer från Chorio.

Panormitis Beach

Om du besöker klostret Panormitis på södra Symi kan du även passa på att njuta av stranden Panormitis som ligger cirka tolv kilometer från Gialos.

Stranden består av grov sand och med tanke på alla besökare till klostret så blir det en del folk som passar på att nyttja stranden här. Det finns inga direkta faciliteter intill stranden utan se till att ha med dig allt du behöver för en stranddag.

Nimporios Beach

Nimporios Beach ligger cirka tre kilometer från Gialos och bjuder på ett kristallklart vatten med småsten som underlag. Här finns några träd för naturlig skugga samt en del solstolar att hyra. Vid stranden finns även en taverna att ta en bit mat och dryck vid.

Nos Beach

Stranden närmast Gialos heter Nos och består av en smal strandremsa med solstolar och parasoller. Stranden blir snabbt full då den ligger så pass nära Gialos.

Det finns en taverna vid stranden så du kan passa på att njuta av mat och dryck när du är här.