Vin från Samos
Vin från Samos
- Detaljer
- Kategori: Mat och dryck
- Skapad söndag, 22 april 2018 13:06
- Träffar: 22825
För ett tag sedan hade jag förmånen att träffa Margaret Ikariuo från kooperativet UWC Samos som introducerade mig i viner från den gröna sköna ön. UWC Samos står för United Winemaking Agricultural Cooperative of Samos och är ett av Greklands äldsta vinkooperativ med export över hela världen. Kooperativet tillverkar både torra viner likväl som halvtorra och söta, viner av hög kvalitet som utvecklats över tid.
Samos Vin Doux. (Foto: Markus Olsson)
Ett av vinerna som jag har fastnat för är Samos Vin Doux som faktiskt är det mest populära vinet på Samos och som dessutom är det söta vin som det säljs mest av i Grekland. Vinet har en ljus, gyllene färg och doftar både aprikosjuice och mogen melon. Smaken påminner om sommarfrukter med en liten antydan av butterscotch och blommor.
Samos Vin Doux är ett klassiskt dessertvin som är lämpligt att servera med en temperatur på 8-10 grader celcius. Vinet kompletterar desserter som till exempel en nygräddad äppel- eller citronpaj samt olika frukttårtor men passar även mer fylliga och krämiga efterrätter. Vinet kan även serveras som en aperitif eller tillsammans med frukt, ost och nötter.
Samos Vin Doux finns på flera Systembolag men har just din butik inte vinet hemma går det bra att beställa hem det till butiken.
Vill du läsa mer om kopperativet och om deras viner kan du göra det här: Samos Wine (länk)
Detta inlägg är ett samarbete med UWC Samos, men synpunkter och bilder är mina egna.