Recept med fetaost- fetaostens dag 15 oktober

Något som alltid finns i mitt kylskåp är fetaost. Och då pratar jag om den äkta fetaosten och inte den ost som kallas salladsost, vitost eller vad man nu har namngivit kopiorna. Jag använder ofta fetaosten i sallader, som fyllning eller i röror. Jag kan till och med göra glass med fetaost! Jag lovar, det är brutalt gott!

Ost har varit en viktig proteinkälla för människan i århundraden och eftersom får och getter var huvudkällan för mjölk i Grekland blev också fetaosten den ost som i första hand försörjde grekerna med protein.

Äkta fetaost är sedan 2007 en skyddad produkt och får endast tillverkas i Grekland av naturliga ingredienser. Fetaosten har tillverkats sedan antiken och det sägs att det endast är grekerna som har det autentiska receptet för att kunna tillverka äkta fetaost.

En äkta fetaost ska innehålla 100 % får- och getmjölk där minst 70% är fårmjölk och max 30 % är getmjölk. Till skillnad mot komjölk innehåller får- och getmjölk mer fett och kaseinprotein vilket får fetaosten att skilja sig från all annan ost.

Fetaost tillverkas mer eller mindre i alla delar av Grekland och de regioner som producerar mest fetaost i Grekland är:

Thessalien
Epirus
Västra Grekland
Peloponnesos
Centrala Grekland

Greklands export av fetaost har ökat det senaste åren och idag exporteras störst mängd fetaost (inom EU) till Tyskland följt av Storbritannien, Italien och Sverige som står för 7,3 % av Greklands fetaostexport.

Nyligen har forskare i Grekland lyckats avkoda den äkta fetaostens ”DNA” och det visade sig att den innehåller upp till 489 olika typer av proteiner vilket gör den till en av de mest proteinrika ostarna i världen. Proteinerna påverkar nervsystemet, njurfunktionen, blodtrycket och kolesterolet på ett positivt sätt och gör fetaosten till ett slags ”super food”. (Källa: Magazine Ambrosia #9 januari 2020)

Dagen till ära så blir det uteslutande rätter med fetaost i mitt kök. Här är ett par riktigt goda rätter med fetaost.

Grekisk sallad med stekt fetaost

Stekt fetaost

Ingredienser

(4 port)

4-6 tomater
1 röd lök
1 gurka
2 paprikor
1 dl kalamataoliver
1 msk torkad oregano

150 gr fetaost
1 ägg
0,5 dl vetemjöl
Olivolja

Tillagning

Skiva grönsakerna och blanda i ordning salladen. Strö över torkad oregano.
Skär fetaosten i cirka 2,5 centimeter stora bitar. Vispa ägget i en djup tallrik. Häll upp vetemjölet på en assiett. Doppa fetaostbitarna i ägget och vänd dem sedan i mjölet.

Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek dem på medelhög värme tills de är gyllenbruna runt om.

Strö fetaostbitarna över salladen och servera.

Minipajer med fetaost och oliver

Ingredienser (12 st)

Pajdeg

250 gr vetemjöl
125 gr smör
1 tsk salt
0,5 dl vatten

Fyllning

1 ägg
3 äggulor
3 dl vispgrädde
150 gr fetaost
12 kalamataoliver
Färsk rosmarin
Salt & peppar

Olivolja

Tillagning

Mät upp mjöl och salt i en skål. Tärna ner det kylskåpskalla smöret i mjölblandningen och finfördela det med händerna. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop en deg. Dela degen i 12 bitar och tryck ut en bit i varje hål i muffinsplåten. Nacka botten av pajskalen med en gaffel. Ställ plåten i frysen i cirka 30 minuter.

Värm ugnen till 180 grader.

Vispa ägget med äggulorna i en skål och smaksätt med salt och peppar. Smula fetaosten och fördela den i pajskalen. Fördela äggsmeten i de tolv pajskalen. Lägg ner en oliv i varje paj och garnerna med en liten rosmarinkvist.

Grädda pajerna i mitten av ugnen i cirka 25 minuter eller tills fyllningen har stelnat.

Pajerna går att servera både varma och kalla.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen