2 juli 2024

Grekisk köttfärspaj med aubergine, fetaost och Saganki

Huvudrätter
Det här är ett recept på en paj som går att variera med olika kryddor och grönsaker. I just den här varianten blev det aubergine och smaker av kanel, spiskummin och hettan av cayennepeppar. Och eftersom jag älskar grekisk ost blev det både fetaost och Saganakiost. Servera pajen med en fräsch sallad till.

Ingredienser (6 port)

Pajdeg



4 dl vetemjöl
150 gr smör (kylskåpskallt)
1 nypa salt
2 msk vatten

Fyllning



1 aubergine
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 gr nöt- eller lammfärs
0,5 dl hackad färsk mynta
150 gr fetaost
3 ägg
175 gr Saganakiost
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Börja med att skära auberginen i cirka 0,5 centimeter tjocka skivor och lägg dem på ett fat. Strö över salt och låt dem vätska ur i cirka 30 minuter. Fortsätt med pajdegen. Mät upp mjöl i en bunke, tillsätt salt och tärna ner det kalla smöret. Arbeta ihop ingredienserna till en smulig massa och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut den i en pajform (cirka 28 centimeter), nagga och ställ in pajskalet i frysen i 20 minuter.

Värm ugnen till 200 grader.

Skala och hacka löken och vitlöken. Stek den mjuk i rikligt med olivolja. Tillsätt köttfärsen och stek den i drygt fem minuter. Salta, peppra och tillsätt övriga kryddor, hacka myntan och blanda ner. Låt köttfärsblandningen svalna.

Skölj av aubergineskivorna och torka av dem med hushållspapper. Stek dem i olivolja i cirka 45 sekunder på vardera sida.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut det gräddade pajskalet och sänk ugnstemperaturen till 180 grader. Lägg i hälften av aubergineskivorna i botten på pajskalet och smula över en tredjedel av fetaosten. Smula därefter ner resten av fetaosten i köttfärsblandningen och blanda ner tre stycken ägg. Bred ut blandningen i pajskalet, lägg på de sista aubergineskivorna. Riv Saganakiosten över pajen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter tills osten har fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut pajen och garnera med lite mynta. Servera pajen med en krispig sallad till.