2 juli 2024
Spanakorizo- spenat med ris
Huvudrätter
Det här är en rätt som jag introducerades till efter en vandring över bergen ner till stranden Mesa Ammos på ön Donoussa i Kykladerna. Lite darrig i benen slog jag mig ner på den enda tavernan bland byns fem hus och frågade efter vad som serverades just den dagen. "Spinach with rice" svarade den unga servitrisen och med viss skepticism valde jag att ta in just den rätten. Och oj vad jag kom att tycka om den! Jag har inte riktigt lyckats återskapa samma smak men det här är så närma jag kan komma. Otroligt god vegetarisk grekisk rätt som blir snäppet bättre med pressad citron.
Ingredienser (2-3 port)
1 dl olivolja1 gul lök
500 gr färsk spenat
1 burk krossade tomater (400 gr)
2,5 dl vatten
1,5 dl ris (Avorio- risottoris)
1 tsk dillfrön
1 tsk torkad persilja
1 msk tomatpuré
1 stänk vitvinsvinäger
Salt & peppar
1 citron (till servering)