2 juli 2024
Grekisk lammfärspaj med fetaost, soltorkade tomater och oliver
Huvudrätter
Paj är för mig en rätt som liksom alltid går hem, dels som en enkel lunch dels som bjudmat. Att det går att variera en paj in i det oändliga gör ju också sitt till. Det här är en lammfärspaj med soltorkade tomater, fetaost och oliver. Vad du vill ha i din paj är det du själv som avgör. Jag älskar färska kryddor och hade nog kunnat mata på med lite mer än vad som står i receptet.
Servera pajen med en fräsch och krispig sallad.
Servera pajen med en fräsch och krispig sallad.
Ingredienser
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gr smör
1 nypa salt
2 msk vatten
Fyllning
500 gr lammfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100-150 gr fetaost
2 msk tomatpuré
5-6 soltorkade tomater
1 msk rosmarin (färsk, hackad)
1 msk timjan (färsk, Hackad)
Svarta oliver
Olivolja
Salt & peppar
3 ägg
1,5 dl mjölk
Tillagning
Slå på ugnen, 225 grader.Starta med pajdegen. Mät upp vetemjölet i en skål och tärna ner det kylskåpskalla smöret. Tillsätt en nya salt. Arbeta ihop en fin smuldeg med fingrarna. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg. Överarbeta inte. Tryck ut degen i en springform, nagga och ställ i frysen.
Fortsätt med fyllningen. Hacka löken och vitlöken och stek den mjuk i olivolja. Tillsätt lammfärsen och bryn den tills den är helt finfördelad. Hacka de färska kryddorna och skär de soltorkade tomaterna i små bitar. Tillsätt tomatpuré, kryddor och soltorkade tomater och låt det puttra i cirka fem minuter. Smaka av med salt och peppar.
Ta fram pajskalet* och fyll det med lammfärsfyllningen. Vispa äggen tillsammans med mjölken och häll det över lammfärsen. Dela fetaosten i småbitar och tryck ner dem i fyllningen tillsammans med önskad mängd svarta oliver.
Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills äggstanningen har fått en fin gyllenbrunfärg.
*Om du vill ha en krispigare botten på pajen kan du förgrädda det i cirka 8 minuter och därefter lägga i fyllningen.