2 juli 2024

Citronmousse på grekisk yoghurt med kanderade nötter

Efterrätter
Det har inte blivit så många recept på efterrätter här på mittgrekiskakök.se vilket till stor del beror på att jag själv är ganska restriktiv när det gäller socker numera. Det är klart att det går att göra goda efterrätter utan socker men man ska inte heller sticka under den grekiska stolen med att socker förhöjer smakerna. Därför blev det nu en sötsyrlig efterrätt med grekisk yoghurt och citron.

Ingredienser (4 port)

2,5 dl grekisk yoghurt
2 blad gelatin
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
3 msk outspädd måltidsdryck (citron)
Citronzest
100 gr blandade nötter
1,5 dl strösocker
1 msk honung

Tillagning

Mousse



Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa ihop grädde och florsocker tills att grädden börjar tjockna. Rör ner yoghurten och citronsaften i grädden och rör om tills du får en jämn smet.

Värm gelatinet med cirka en dl av yoghurtsmeten under omröring så att bladen smälter. Låt det svalna en stund och blanda sedan ner det i yoghurtblandningen. Om du vill skippa gelatin i din mousse kan du vispa grädden lite hårdare och vända ner den mer försiktigt med yoghurten.

Lägg upp moussen i serveringsskålar och ställ svalt i cirka fyra timmar.

Kanderade nötter



Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt.

Smält socker i en tjockbottnad kastrull/stekpanna under omröring. Tillsätt honungen när sockret börjar få en brun färg. Lägg ner nötterna och rör om så att alla nötter täcks av socker. Häll över nötblandningen på bakplåtspapper och dela nötterna snabbt med en sked. Sockret stelnar snabbt och för att undvika en stor klump med nötter måste du separera dem från varandra.
Lägg på nötter efter smak och riv över citronzest. Servera.