Vandring/klättring – Geoformologiska geotoper
Jag älskar att vandra. Jag verkligen älskar att snöra på mig vandringsskorna och sätta fotavtryck i en ny eller en van terräng. Att njuta av omgivningarna, uppleva nya dofter, att vila i skuggan under lövkronorna och att bevittna originella formationer är mycket av det som ger vandringen dess karaktär och formar dess upplevelse.
Sitia Geopark är inget undantag när det kommer till utbud av vandring och att vandra är ett utmärkt sätt att uppleva parkens unikitet. Flera raviner bjuder på miljöer som skiftar påtagligt över dess sträckning. Lederna är väl märkta och informationstavlor vid ledernas start ger dig vägledning kring sträckningen och områdets geotoper. Totalt finns 11 märkta vandringsleder, Georoutes, i parken.
När jag besökte Sitia Geopark vandrade jag genom två hissnande raviner, Zakrosravinen och Richtisravinen.
VANDRA PÅ KRETA: RAVINEN ZAKROS
Zakrosravinen i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Zakrosravinen som startar nära byn Ano Zakros (cirka 38 kilometer från Sitia) och slutar nere vid byn och stranden Kato Zakros är en relativt lättvandrad led. Inledningen av leden går visserligen nedför men ganska snart följer leden ravinens botten och svårigheten ligger möjligtvis i underlaget som bitvis består av större stenar. Att ravinen också kallas för ”Dödens ravin” har inte att göra med att otalig vandrare har satt livet till utan syftar på att minoerna på sin tid begravde de döda i de olika hålrummen och grottorna som bergsväggarna erbjuder. Tänk dig mödan att transportera de döda upp till grottorna för sin sista vila. Begravningsprocessen måste ha haft en stor betydelse.
Bergshåligheter, Zakrosravinen i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Vandringsleden i Zakrosravinen är den sista delen av den europeiska vandringsleden E4 som börjar i Portugal, korsar Medelhavsländerna i södra Europa för att sedan gå tvärs över Grekland, från norr till söder, med Kreta, från väst till öst, som slutdestination med avslut vid Kato Zakros.
Phyllites, Zakrosravinen i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Stora partier av bergsväggarna har en kraftig rödaktig färg, bergarten Phyllites som har uppemot 300 miljoner år på nacken, och ger ravinen en minst sagt färgrik karaktär. Nyanser av rött, orange, brunt, grått och växtlighetens grönska skapar en värld av skiftningar.
Zakrosravinen i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Det finns även en andra ingång till Zakrosravinen som ligger fyra kilometer från Ano Zakros och kan ses lite som en genväg. Den andra ingången ligger vid en stor öppen plats intill asfaltsvägen som leder till Kato Zakros och det finns gott om plats för bilar att parkera här. Härifrån är det ungefär två timmars vandring ner till ledens slut, strax före den arkeologiska platsen för Palatset i Zakros och stranden vid Kato Zakros.
Slutet (eller början) av Zakrosravinen i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Bergsklättring, Zakrosravinen i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
I slutet av Zakrosravinen finns även flera naturliga klättringsväggar med olika svårighetsgrader från 4+ till 6+. Totalt finns det 17 olika klättringsleder vid tre klättringsområden.
SÅ HÄR TAR DU DIG TILL ZAKROSRAVINEN:
Om du utgår från Sitia kan du ta bussen till Ano Zakros. Det finns dagliga turer och du kan kliva av bussen uppe vid Ano Zakros eller vid den andra ingången till ravinen.
När du har kommit ner till Kato Zakros och vill återvända till Sitia går det en buss på eftermiddagen, åtminstone sommartid. Kolla upp busstiderna innan du ger dig iväg.
Om du kör bil till Ano Zakros kan du lämna den antingen i byn eller vid den öppna platsen vid den andra ingången till ravinen. Från Kato Zakros kan du sedan åka tillbaka med buss eller ringa en taxi från Ano Zakros som kör dig tillbaka.
VANDRA PÅ KRETA: RAVINEN RICHTIS
Lachanas Bridge, Richtisravinen i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Starten på vandringsleden i Richtisravinen ligger mellan Agios Nikolaos och Sitia och börjar precis utanför byn Exo Mouliana och slutar vid Richtis Beach.
Ledens totala längd är drygt tre kilometer och höjdskillnaden mellan startpunkten och stranden är cirka 350 meter. Längs med botten på ravinen rinner det vatten året om så oavsett när på året du vandrar så kommer du att korsa vattendraget flera gånger. Under vintertid är det betydligt mer vatten än under sommartid men det torkar aldrig ur. Vandringen tar ungefär tre timmar men kan gå både snabbare och mer långsamt beroende på förutsättningar och hur fascinerade du är över landskapet.
Richtisravinen i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
En vandring i Richtisravinen är en vandring i enorm grönska som skiftar i karaktär ju längre längs leden du vandrar. I början av leden växer enorma träd och klätterväxter för att helt försvinna när du närmar dig stranden tre kilometer längre ner. Vinrankor med anor från antiken växer fortfarande i Richtisravinen. De är uppemot tio meter långa och klättrar målinriktat upp i trädkronorna för att nå ljuset och än idag anses druvorna besitta en fantastisk arom som är svår att hitta bland mer moderna vindruvorna.
En planta som historiskt användes som en potatisplanta, Richtisravinen i Sitia Geopark. (Foto: Markus Olsson)
Richtisravinen i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Leden startar nere vid Lachanas stenbro från 1800-talet och fortsätter omedelbart in i den täta vegetationen som kan ses som unik för östra Kreta. En känsla av Amazonas gör sig nästan påmind. Längs vandringsleden finns lämningar av flera vattenkvarnar i sten, flera nästan helt övervuxna, och vid ett tillfälle vandrar du till och med ovanpå den gamla vattenkanalen för att sedan klättra ner intill själva kvarnen.
Även om vandringsleden i Richtisravinen inte har en särskilt brant lutning finns det flera partier där du behöver använda både händer och fötter för att ta dig ner. Några partier är utrustade med trappor medan mindre partier kräver även stöd med hjälp av händerna.
Vattenfall, Richtisravinen i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Enligt mig är vandringsledens absoluta höjdpunkt det 15 meter långa vattenfallet som du når efter ungefär en timmes vandring. Det här är en plats för meditativ vila och för att förundras över den vackra natur som östra Kreta och Sitia Geopark erbjuder. Platsen för vattenfallet ger en känsla av ett slags gåtfullt sagolandskap där tydliga kontraster i färg, atmosfär och material inte lämnar någon oberörd.
Även om vandringsleden i Richtisravinen inte har en särskilt brant lutning finns det flera partier där du behöver använda både händer och fötter för att ta dig ner. Några partier är utrustade med trappor medan mindre partier kräver även stöd med hjälp av händerna.
Video från Richtisravinen:
Så här tar du dig till Richtisravinen:
Med bil kan du i första hand parkera uppe vid stora vägen mellam Sitia och Agios Nikolaos men det går även att ta den lilla, rätt skadade vägen, ner till stenbron Lachanas. Parkeringsplatsen nere vid stenbron är dock inte stor och hur du ska kunna möta en annan bil på denna väg är för mig obegripligt.
Om du inte vill vandra hela vandringsleden kan du ta bilen ner till Richtis Beach och därifrån vandra upp till vattenfallet och åtminstone njuta av det. Jag rekommenderar dock att vandra hela denna fantastiska vandringsled.