inspiration

8 barer i Aten

Här är åtta tips på barer i Aten som visar på hennes stora bredd i förlustelseutbud. Åtta tips kanske låter magert i en stad som rymmer runt fyra miljoner invånare men jag lider av en egenkonstruerad diagnos som i korthet innebär att jag reflexmässigt dras tillbaka till platser som jag tycker mycket om snarare än att jag upplever nya.

Det är klart att jag har varit på betydligt fler än åtta barer i Aten genom åren men det är dessa som jag i hjärnkontoret har katalogiserat under “platser jag tycker mycket om”.

Läs mer: Weekend i Aten- tips på saker att se, uppleva och att förtära (länk)

Barer i Aten

Brettos

Brettos Barer i Aten
Brettos, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Brettos är i särklass en av de barer i Aten som jag har besökt allra flest gånger när jag har varit i Aten. Och den kommer för alltid vara den bar som jag i särklass har besökt allra flest gånger i Aten. Varför? Jo, för att jag efter alla år av resor i Grekland ännu inte hittat någon bar, taverna eller obskyr lucka i en gränd som serverar en ouzo som är godare. 

Brettos, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Brettos är Atens äldsta destilleri och ligger i stadsdelen Plaka där det har legat sedan 1909 och det är inte mycket av varken inredningen eller recepten på brygderna som har ändrats sedan dess. Här sitter du vid solida bord med de tunga ekfaten placerade längs ena väggen, nästan som med ett hot om att förr eller senare ge med sig. Ljuset är alltid dämpat men istället lyser de färggranna likörflaskorna upp lokalen och skapar skarpa silhuetter av personalen bakom bardisken.

Brettos Athens
Brettos, Aten. (Foto: Markus Olsson)

På Brettos serverar man i första, andra och i tredje hand ouzo, konjak och likörer, men för svaga smaklökar serveras även vin och öl. Själv föredrar jag en ouzo och gärna med lagringsbeteckningen ”gold”. Det ska liksom bränna lite i strupen när den förgyllda drycken glider ner till betydligt mörkare destinationer utan färgglada likörflaskor.

360 Cocktail Bar

360 Cocktail Bar
360 Cocktail Bar, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Ett enastående sätt att uppleva Aten är genom att framleva kvällen på någon av de otaliga takterrasserna som finns runt Monastiraki. Min gullegris när det kommer till takterrasser är 360 Cocktail Bar som erbjuder sköna drinkar, mat och tillika god service. Jag har satt i mig både drinkar, middagar och god service här och det är nog i första hand styrketårarna jag uppskattar mest även om maten inte kommer långt efter.

360 Cocktail Bar
360 Cocktail Bar, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Ibland kan dock personalen få feeling och dra på högtalarna på max och har du ett bord precis vid en sådan megafon kan du glömma allt vad konversation heter. För den ljudkräsne är det därför bättre att hänga vid barborden snarare än vid matborden som är placerade längs med takterrass södra del.

Beertime

Beertime Athens
Beertime, Aten. (Foto: Markus Olsson)

En annan av mina favoriter när det kommer till barer i Aten är Beertime som har stans största utbud av öl. Du hittar Beertime i området Psiri, strax intill Monastiraki. Listan av inhemsk öl är lång och skulle du hinna igenom alla sorter har de även ett stort utbud av utländsk öl. Har du svårt att bestämma dig kan du beställa in ölprovarbrickor och är du bestämd kan du ta in en treliters tillbringare av utvalda sorter. 

Beertime Athens
Beertime, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Beertime ligger vid Platia Iroon där flera uteställen ligger och det fullständigt bubblar av liv på torget. Jag kan således utföra en av mina absoluta favoritaktiviteter vid Platia Iroon; läppja på en öl och särskåda förbipasserande. Njutbart så det förslår!

Beertime Athens
Beertime, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Skulle hungern falla på medan du inspekterar förbipasserande finns det mat och tilltugg att beställa till förfriskningarna.

Little Kook

Little Kook Athens
Little Kook, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Ett besök i Aten kräver ett besök på totalt urflippade Little Kook som erbjuder totalt urflippade bakverk, glassar och drinkar. Hjärnan bakom dessa kreationer är nästan föremål för en datortomografi. Här kan du vältra dig i socker och söta drinkar och vilket tema som gäller just när du är där vet bara Little Kook. Askungen? Pirater? Otäcka clowner?

Little Kook
Little Kook, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Nu har jag i första hand bara besökt Little Kook på dagtid och njutit av sockerstinna intag. Ja, innan jag fick min diabetesdiagnos vill säga. Nästa gång jag kommer dit kommer det vara mindre socker och mer av… ja, något annat helt enkelt.

Little Kook Wine Bar (tidigare Kings Theater Wine Bar)

Little Kook Wine Bar
Little Kook Wine Bar, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Utbudet av små noveller att försvinna in i när du är i Aten verkar liksom aldrig sina och för varje besök i gudinnan Athenas gunstling så hittar jag en ny historia att bli en del av. Little Kook Wine Bar är precis en sådan berättelse där verkligheten suddas ut och en fantasivärlden breder ut sig. Något vi alla kan behöva ibland.

Little Kook Wine Bar
Little Kook Wine Bar, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Little Kook Wine bar ligger i området Psiri, bara ett stenkast från sin galna syster Little Kook. Baren bär fram nytänkande cocktails med möjlighet till att njuta av mer sedvanliga drycker. Till dryckerna serveras maträtter samt chark- och ostttallrikar där chiliosten får den mest kräsne att vända blad för att få läsa vidare. Lika mycket som drycken och tilltuggen behagar så omsluter de överdådiga dekorationerna upplevelsen. Vilket tema som omfattar intrycken varierar över året och när jag var där i januari var julen fortfarande dominerade.

A for Athens

A for Athens
A for Athens, Aten. (Foto: Markus Olsson)

En annan av alla barer i Aten är A for Athens som står som en övervakande general vid torget i Monastiraki och dikterar hur en utsikt ska vara. A for Athens är ett hotell, en restaurang/ bar och en takterrass. Av de takterrasser som nämns i detta inlägg så är det den takterrass som ger störst chans till svindel. 

Av förklarliga skäl blir det snabbt fullsatt här och det kan vara läge att tränga in sig i den rödaktigt upplysta hissen hit upp på en eftermiddag. Lika njutbart och lika nära svindel.

A for Athens utskänker bra cocktails men i övrigt har själva inrättningen inte lämnat något större intryck på mig. Det som däremot lämnar stort intryck är utsikten mot Akropolis och det jag förtär kommer liksom i andra hand.

Ms Roof Garden

MS Roof Garden
MS Roof Garden, Aten. (Foto: Markus Olsson)

En annan takterass vid Monastiraki är Ms Roof Garden. Även om baren ligger på ett tak så är det det lägst placerade besittningsbara taket runt Monatiraki där A for Athens står i givakt intill och övervakar så att ingen intar en liknande position.

När jag var på Ms Roof Garden fanns endast plats kvar längs det uppmurade och något för låga skyddet längst ut mot torget. Ett skyddsvärn som fungerar alldeles utmärkt som bardisk för fruktiga cocktails ackompanjerat med fin utblick.

MS Roof Garden
MS Roof Garden, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Ms Roof Gardens meny för olika anrättningar fick jag tyvärr inte möjlighet att prova då placeringen tydligen innebar att köket hade stängt medan det var öppet för bordet bakom oss. Drinken var god och jag är inte bitter.

Utmanare: Tazza All day bistro & wine bar

Tazza all day bistro and wine bar
Tazza all day bistro and wine bar, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Tazza All day bistro & wine bar har jag faktiskt inte besökt på mina rundor bland barer i Aten utan jag har bara beundrat henne på avstånd med kameran som ett förkläde mellan oss. Däremot är jag riktigt nyfiken på denna bar som med sin barockliknande vardagsrumsstil lockar till intag av drinkar, vin och tillbehör.

Tazza all day bistro and wine bar
Tazza all day bistro and wine bar, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Visst känns det ändå som en hänförande lockelse att få njuta av ett glas vin mitt i kontrasten Tazza All day bistro & wine bar skapar i den urbana, sterila miljön med hennes antika bohag, kristallprismor och brokiga inslag.

Hitta till barer i Aten:

Nyfiken på att besöka olika barer i Aten? Läs mer om aktuell inreseregler här: Inreseregler till Grekland (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen