inspiration

50 anledningar att besöka Grekland

Är du inte övertygad om att resa till Grekland ännu? Eller finns det någon i din närhet som inte är övertygad? Här har du 50 olika anledningar* till varför du eller någon annan borde ha Grekland som sitt självklara resmål, allt ifrån världsarv till paradisstränder. Det finns helt enkelt hur många anledningar som helst att resa till Grekland!

Här är 50 anledningar att besöka Grekland

1. Vädret

Vem älskar inte solsäkra Grekland med närmare 300 soldagar om året och som har ett så behagligt klimat under en stor del av solvarvet? Under sommaren är luftfuktigheten låg, himlen klarblå och det regnar sällan. För oss frusna nordbor är en resa till Grekland tidig vår eller sen höst som mumma för själen. Då är dagarna  varma och det klarblå vattnet bjuder in till sköna bad. I så tidigt som april ligger dagsmedeltemperaturen på upp mot 20 grader och i oktober kan den nå upp emot härliga 25 grader.

2. Öarna

Närmare 6000 öar och holmar bildar tillsammans med fastlandets kust Europas längsta sjögräns och ger oss besökare ett otal varierande möjligheter att berika vår vistelse i Grekland med. Av de tusentals öar som finns är 227 stycken bebodda, alla med olika karaktär och typiska särdrag. Varje ö har sin säregna historia och självaktning och dess invånare visar gärna upp allt vad ön har att erbjuda. Att skapa en varierad Greklandsresa är med andra ord ingen svårighet!

Läs mer: mittgrekland.se’s information om de grekiska öarna (länk)

3. Fastlandet

Dodona i Epirus
Dodona teater i området Epirus. (Foto: Markus Olsson)

Det grekiska fastlandet bjuder på paradisiska kustremsor, sagolika berg, bördiga slätter, en sagolik historia och en svindlande nutid. Stora delar av fastlandet bara väntar på att få samma förtjänade uppmärksamhet som många av öarna.

4. Bergen

Berget Zas, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Berg, berg och åter berg. I vartenda väderstreck ser du ett berg torna upp sig och bergens berg Olympus, Gudarnas boning, vakar över mänskligheten i regionen Makedonien. ”The mountain is calling” får en slags trollbindande betydelse i Grekland och för alla oss som älskar berg får vårt lystmäte mättat. En vackrare utmaning är det svårt att få.

5. Vandringen

Hela Grekland är full av vandringsleder, gamla åsnestigar och upptrampade handelsrutter. Både på fastlandet och på öarna. Grekland är ett tacksamt land att vandra i och det är lätt att få tag på vandringskartor som visar vägen och oftast är lederna väl märkta. Det är bara att snöra på sig vandringskängorna och ge sig ut på historiska vandringar i alla möjliga riktningar.

6. Stränderna

Strand i Grekland
Livadi Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Sandstränder, klapperstenstränder, klippbad och allt vad moder natur har att erbjuda finns i Grekland. Några av världens vackraste och mest unika stränder finns här och de allra flesta stränderna går under Blue Flag som bland mycket annat garanterar rent vatten och att miljöaspekter tas i beaktande. Det är lätt att förälska sig i alla förtrollande vackra stränder som Grekland har att erbjuda!

7. Månaden maj

En majresa till Grekland bjuder på sommarvärme, sköna bad och en natur i full blom. En riktig njutbar tid att uppleva Grekland i. Turistsäsongen har precis börjat smyga i gång men än så länge kan du få en härlig sandstrand helt för dig själv.

8. Månaden september

En septemberresa till Grekland bjuder på en underbar förlängning av den korta sommaren som vi har här uppe i norr. Behagliga temperaturer både på land och i hav tänjer på sommarens gränser. Högsäsongens tryck på landet har börjat släppa och lugnet har börjat lägga sig igen. Njutbart!

9. Ett resmål året runt

De allra flesta av oss reser till Grekland under sommarhalvåret men landet har verkligen något att erbjuda året runt. Sommar, höst, vinter eller vår spelar ingen större roll utan de olika årstiderna bjuder på olika aktiviteter. Kulturella upplevelser, bad, sol, fysisk aktivitet eller kulinariska upplevelser kan njutas av på olika sätt under olika delar av året.

10. Ölen

Beertime Athens
Ölprovning på Beertime, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Grekland bjuder inte bara på klassiska ölsorter som Mythos, Alfa och Fix utan en stor mängd mikrobryggerier blomstrar över hela Grekland och serverar den ena unika sorten efter den andra. Grekland är det perfekta landet för en ljuvlig ölprovning!

11. Vinet

Viner Konstantara
Viner från Konstantara. (Foto: Markus Olsson)

Grekland håller så sakteliga på att återerövra epitetet vinland. Under antiken var Grekland det främsta vinlandet och idag produceras högklassiga viner i områden från Makedonien och ända ner till Kreta. Athens Wine Week är till exempel bara en av aktiviteterna som visar på det högklassiga vinets återtåg. Ett annat initiativ är Attica-Wine and Food Experience som arbetar hårt för att sätta Grekland på vinkartan igen. Nästa gång du är i Grekland, passa på att beställa in ett lokalt vin att njuta av!

12. Ouzon

Ouzo på Brettos, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Ouzo och Grekland hör liksom ihop men tycket kring denna ädla dryck brukar kunna vara tudelad bland greklandsälskare. Vissa älskar den medan andra inte gör det. Ouzo är inte alltid samma sak som ouzo utan sätt drycken på prov hos olika destillerier. Min favoritouzo tillverkas på Atens äldsta destilleri Brettos i området Plaka, en bar som inte bara serverar fantastik Ouzo utan anordnar även vinprovningar och serverar njutbara chark- och osttallrikar.

13. Gästvänligheten

Det grekiska folket! Otaliga är de gånger då jag har mött fantastiskt gästvänliga greker som gör allt för att välkomna och hjälpa en. Oavsett vad huset har att erbjuda är givmildheten otroligt stor och det finns liksom en grundläggande kärlek och stolthet i att vara generös. En resa till Grekland består till stor del av själva mötet med greker och deras inställning till oss besökare.

14. Vyerna

Vyerna i Grekland är oändliga till både mängd och till sikt. Att njuta av omgivningarna ger själen en energipåfyllnad som är svår att uppnå någon annanstans. Höga berg, djupa dalar och flacka slätter ger dig panoramavyer att insupa och mata ditt inre väsen med.

15. Maten

Restaurangen vid Grispos Villas, Schinoussa. (Foto: Markus Olsson)

Rena och lokala livsmedel gör det grekiska köket till en formidabel kulinarisk upplevelse. Tidlösa rätter som Moussaka, Souvlaki, Gyros, Stifado och Kleftiko är en makalös del av det klassiska grekiska köket men även det moderna och mer experimentella köket tar sig ett allt större uttryck. I Grekland finns underbar mat i vartenda gathörn och bystråk, smaker som tillfredsställer både ung som gammal, kräsen som förnöjd.

16. Byarna

På varje ö och på det grekiska fastlandet finns gamla, genuina byar där invånarna tar hand om varandra livet ut. Okontrollerad bebyggelse med snirkliga gränder skapar en drömlik gemenskap med rik historia. Det är sannerligen en njutning i sig att vandra i gränderna, hitta en lokal taverna och njuta av lokala specialiteter.

17. Städerna

Städerna i Grekland kokar av liv och aktivitet. Här hittar du allt mellan himmel och jord. Det urbana livet i Grekland är både tufft och kärleksfullt, modernt och mångårigt. Knappt hälften av Greklands befolkning bor i landets två största städer Aten och Thessaloniki där du hittar allt ifrån otaliga sevärdheter, bra shopping och en unik mat- och dryckeskultur.

18. Världsarven

Världsarvet Korfu gamla stad. (Foto: Markus Olsson)

Grekland har arton stycken världsarv vilket faktiskt talar för sig själv! Att besöka Meteora eller Delfi är bara det en kittlande tanke och en omvälvande upplevelse. Varför inte göra en världsarvsresa för att besöka de kulturella och geografiska världsarven Grekland har att erbjuda?

19. De antika lämningarna

Afeas tempel, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Utöver de arton världsarven finns det fullt av arkeologiska platser och antika lämningar. Du kan rent av sagt ta på historien på ett sätt som sällan går att göra någon annanstans. Ett av de vackraste templen, Afea på Egina, är bara ett exempel på en magnifik återstod från en svunnen tid. Tänk dig att få vandra på samma platser som medmänniskor gjorde långt före Kristus födelse!

20. Växtligheten

Medelhavsklimatet gynnar växter som du sällan ser i vilt tillstånd där hemma eller åtminstone i en naturlig miljö. Prunkande Bougainvillea, fikonträd, citrus och Nerium ger oss den där exotiska känslan som är svår att återuppleva någon annanstans. Besök en botanisk trädgård och upplev en artrikedom av sällan skådat slag och i en miljö långt ifrån hemmaplan.

21. Solnedgången

Solnedgång på Tinos. (Foto: Markus Olsson)

Solnedgångarna i Grekland är något utöver det vanliga; magiska, förtrollande, fängslande, vackra, praktfulla, ljuvliga och storslagna. Var du än befinner dig i Grekland så går de att njuta av och solnedgångarna ramar in just det där fantastiska scenariot du har framför dig för tillfället.

22. Soluppgången

Lika magiska, förtrollande, fängslande, vackra, praktfulla, ljuvliga och storslagna som solnedgångarna är, är även soluppgångarna. Även om du är morgontrött kan jag lova att det är värt att vid något tillfälle trotsa sömnlagarna för att få njuta när stjärnans strålar sträcker sig upp över horisonten.

23. Kaffet

Det finns en anledning till att du oftast ser en grek med en kaffe i handen; grekiskt kaffe, frappé, espresso, cappuccino eller freddoccino. Grekerna kan sitt kaffe och njuter av en kaffe som i en angenäm ritual. Vad vore inte en Greklandsresa utan en frappé? På något sätt smakar det extra gott i den miljö som Grekland erbjuder.

24. Musiken

Den grekiska musiken har en behagfull förmåga att uttrycka känslor, även för den som inte kan språket. Vackert, lidelsefullt och full av historia. Säg, vem älskar inte en middag under stjärnorna ackompanjerad med bouzouki?

25. Havet

Koufonissi
Det fantastiska vattnet vid Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Det azurblå Medelhavet som omringar Greklands öar och kust förtrollar oss som få saker. Alla nyanser av blått ger oss en upplevelse som är svår att efterhärma och alla måste toppa Greklandsresan med ett antal baddagar i det magiska blå. Oavsett om du begagnar havet för transport, motion, rekreation eller nöje så upphör det aldrig att fascinera.

26. Olivlundarna/ oliverna

Olivlund Halkidiki
Olivlund, Halkidiki. (Foto: Markus Olsson)

Det äldsta olivträdet i världen finns på Kreta och är hela 3000 år gammalt, mytomspunnet och legendariskt. Under alla dessa år har det försett oss med fantastiska oliver och olivolja. Att njuta av detta i Grekland är en ynnest och är ett måste under en Greklandsvistelse.

27. Arkitekturen

Även de gamla grekerna visste hur man utformad en byggnad. Så även de nya. Inget annat land har en sådan blandning av stilar, former och uttryck. Det är helt klart fascinerade att vandra i en stads olika stadsdelar och se skillnader och olikheter blandas om vart annat.

28. Gatukonsten

Sonke Wia’s alster, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Få uttryck är så starka som den sanna gatukonsten och Greklands bubblande huvudstad Aten är full utav den. Hela staden är egentligen en utställning av samtidens gatukonst. Se, upplev och känn.

29. Osten

Halloumi, fetaost och Graviera är bara några av de ostar som produceras av den mjälla får- och /eller getmjölken. Passa på att njuta av en ostbricka, osträtter eller som tillbehör till en annan rätt när du är i Grekland. Att njuta av det lokala livsmedlet är en starkare upplevelse än den importerade varianten hemma. Jag lovar!

30. Kryddorna

Många av de kryddor som vi vanligtvis använder i vår matlagning växer vilt i Grekland och skördas i sitt vilda tillstånd. Medelhavsklimatet exponerar dem för väder och vind samt provocerar fram fantastiska smaker ur växterna. Att handla kryddor på en lokal marknad är sannerligen ett nöje både för sinne och för smak.

31. Hantverket

Damalas Naxos
Keramikverkstad i Damalas, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Var du än dig vänder kan du hitta genuint grekiskt hantverk; keramik, läder, trä eller textil. Allt finns där och håller god kvalité. Otaliga är de keramikgods som jag har släpat med mig hem ifrån Grekland. Att kunna njuta av mitt morgonkaffe ur en kopp från Pottery Limpertas Manolis på Naxos ger den gyllene drycken extra guldkant.

32. Dofterna

Jasmin, oregano, kryddor, maträtter, hav och mylla. Dofterna är många och slår emot dig så fort du kliver av planet. Det är lätt att skapa reseminnen i Grekland med hjälp av dofter.

33. Tryggheten

Grekland är ett tryggt land att vistas i. Brottsligheten är i regel lägre än i många andra europeiska länder och det är sällan som något allvarligt händer. Ett oerhört hjälpsamt folk finns även till hands om olyckan är framme.

34. Mastix

Mastix/Mastiha växer på några enstaka ställen i världen och ön Chios är en av de få platser där busken frodas. Mastix används både i matlagning men även inom medicin och hudvårdsprodukter tacka vare sina goda egenskaper. Har du provat likören med Mastix/Mastiha? En likör gjord på superfood kan bara betyda super bra, eller hur?

35. Utelivet

Tazza all day bistro and wine bar
Tazza all day bistro and wine bar, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Grekerna vet hur man festar och det märks tydligt både på uteställen och i barer. Några av världens bästa barer ligger i Aten enligt listan ”The World’s 50 best Bars”. Bara det säger sitt.

36. Huvudstaden

Få huvudstäder har en så tydlig historia och ett så tydlig förflutet i öst och i väst. Livet kokar i kitteln om utgör Aten, en av Europas mest intressanta huvudstäder. Här gör sig antiken ständigt påmind samtidigt som modern tid huserar strax intill. Här kan livet vara hårt, här kan livet vara underbart. Här finns något för alla och varför inte kombinera all sightseeing med svalkande bad längs Atens Riviera?

37. Det geografiska läget

För oss som bor i Europa är Grekland lättillgängligt och ligger inte mer än några timmar bort. På någon timme når du även andra länder som Turkiet, Bulgarien, Albanien och Italien. Du behöver inte resa över halva jordklotet för att hitta paradiset… om du inte bor på andra sidan jordklotet vill säga.

38. Återresan

Grekland är ett fantastiskt land att återbesöka. Varje gång du kommer till Grekland upptäcker du något nytt samtidigt som du får möjligheten att återuppleva just det där som fick dig att förälska dig i landet från första början. Variationen är helt enkelt oändlig med alla öar och det genuina fastlandet.

39. Kontrasterna

Grekland är konstrasternas land. Här kan du uppleva den intensiva biltrafiken i Aten samtidigt som biltrafik är förbjuden på ön Hydra. Här möter du antiken och här möter du 2018. Gammalt, riktigt gammalt möter nytt och mitt i allt detta finns vi. Fantasin sätter inga gränser för hur det en gång kan ha varit. Tanken är lekfull och energigivande. Här möter du traditioner och här möter du nya tankar. Här möter du prunkande växtlighet och här möter du karga landskap. Här möter du bitande vinter och här möter du heta sommardagar. Ett land att aldrig tröttna på med andra ord.

40. De varma källorna

Visste du att det finns över 70 termiska källor över hela Grekland? Det innebär att du skulle kunna njuta av källornas värme och helande resurser på minst 70 platser och tre dopp i varje källa skulle innebära 210 njutbara tillfällen. Flera av de termiska källorna har anläggningar med bassänger fyllda med det varma, mineralrika vattnet porlande intill. De olika källorna har olika läkande syften mot hudåkommor, remautism eller neurologiska problem.

41. Snorklingen

Medelhavets vatten runt Grekland erbjuder fantastiska möjligheter till att dyka och att snorkla. Sikten är klar och lång och för den med dykarcertifikat är till exempel ”The great Wall” vid ön Chios bara ett måste.

42. Vindsurfingen

Vindsurfing på Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Det finns flera stränder i Grekland där vindsurfing och kitesurfing är ett naturligt inslag; Mikri Vigla på Naxos och Kremasti på Rhodos är bara ett par exempel. Gillar du bräda, luftburna äventyr och en härlig Greklandsupplevelse är det bara att ge sig iväg.

43. Infrastrukturen

Det är lätt att transportera sig inom Grekland; färja, katamaran, buss, tåg eller flyg. Du kan enkelt ta dig dit du vill och ofta till en överkomlig kostnad. Till skillnad mot här hemma är det i regel bara att ställa sig längs landsvägen och vinka på en buss istället för att leta upp en busshållplats. As easy as that.

44. Att kunna vara i nuet

Inte bara en gång har jag fått höra att jag borde passa på att leva i nuet och njuta av den plats som jag är på och inte skynda iväg till nästa. Det finns en avslappnad befrielse av att kunna njuta av här och nu, att omfamna ögonblicket, stressa av och bara leva. Vi kan alla lära oss av den grekiska mentaliteten av att vara i nuet och inte hela tiden skynda någon annanstans.

45. Blå zoner

Ikaria
Evdilos, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

Ön Ikaria är en så kallad blå zon där invånarna lever längre än på de flesta andra platser i världen. Visst lockar tanken att ta reda på varför? Ikaria är en ö med en slags otämjd miljö och med rena, näringsrika livsmedel som tar anrättningarna till en annan nivå. Vad är det som gör att livsåldern blir så hög? Åk dit och utforska livet!

46. De olympiska spelen

Det var här allting en gång startade. Tanken att man under antiken reste till Olympia för att utöva de olympiska spelen är svindlande. Och visst blir man nyfiken att se plasten där allting startad och där den olympiska elden tänds inför varje olympiad än idag?

47. Seglingen

Att segla i Medelhavet är en dröm för många och att kunna lägga till vid så många platser, någon av alla grekiska öar eller vid delar av fastlandet, är få länder förunnat. Naturliga hamnar och konstruerade. Du väljer själv.

48. Myterna

Få länder har så många myter och legender kring sin existens och historia. Att få uppleva landet där Afrodite klev upp hur havets dunkel eller där Athena, vishetens och vetenskapens gudinna, huserade är en ynnest.

49. Påskfirandet

Påskfirandet i Grekland är något utöver det vanliga. Grekerna tar sin religion på allvar och med det kommer ett påskfirande som slår de flesta firanden runt om i världen. Om du någon gång ska åka till Grekland utanför säsong så är det under påsken. Påsken är helt enkelt årets största högtid i Grekland.

50. Skidåkningen

Sol och stränder i all ära men visste du att det finns flera skidsystem i norra Grekland och bland annat på Kreta? Vem skulle till exempel inte vilja stå på toppen av en skidbacke och samtidigt blicka ut mot det Egeiska havet? Grekland är med andra ord även passande för en semester på skidor.

* Listan är skapad utan inbördes ordning

Läs mer: Aktuella inreseregler till Grekland (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen