5 saker att se och göra på Leros

Det är inte mer än sex månader sedan jag för första gången satte min fot på Leros. En ö som jag omedelbart föll pladask för och jag kapitulerade totalt. Det är ofta, men inte alltid, som den känslan infinner sig hos mig när jag reser runt i Grekland. Vissa platser påverkar mig mer än andra och Leros är precis en sådan där plats som bär mitt hjärta. Som en slags förälskelse.

Jag besökte Leros under knappt en vecka och tillryggalade enbart en bråkdel av vad ön har att erbjuda. Nedan ger jag några få smakprov av allt du kan avnjuta på Leros

Läs mer: Blogginlägg om Leros (länk)

1. Agia Marina

Agia Marina Leros
Agia Marina, Leros. (Foto: Markus Olsson)

Byn Agia Marina ligger på Leros östra sidan vid inloppet till Alintabukten och utgör en av två hamnar på Leros. Det var här jag bodde under mina dagar på Leros och anledning till det var känslan jag fick när jag letade boende under min planering av resan. Bilderna som dök upp visade en charmig by med en liten hamnpromenad och hus som klättrade upp för sluttningen med Pandeli Castle högts uppe på toppen.

I Agia Marina blandas ologiska vägnät, hus i behov av upprustning intill de som redan har genomgått en förvandling med samhällets alla väsentliga funktioner. Här ligger uteserveringarna tätt intill havskanten, här bemöts du med en slags ödmjuk blyghet och här finns till och med en taverna som vill att du klottrar på bordet du sitter vid.

2. Pandeli Castle

Pandeli Castle, Leros. (Foto: Markus Olsson)

På en av de högsta punkterna mellan Agia Marina och Pandeli ligger Pandeli Castle , även kallat Castle of the Virgin Mary, för att liksom påminna oss om vår litenhet. Slottet motstod tyskarnas ockupation och massförstörelse 1943 och även om det höll stängt när jag var där är det en underbar utsikt du möts av när du tar alla 500 trappsteg upp till toppen (det finns även bilväg nästan ända upp).

Agia Marina Leros
Utsikt ner mot Agia Marina, Leros. (Foto: Markus Olsson)

Pandeli Castle byggdes förmodligen på 900-talet och i slutet av 1000-talet donerades det från den bysantinske kejsaren Alexius I till klostret Agios Ioannis Theologos. Under den frankiska tiden förstärktes slottet av Johannesriddarna och användes för att skydda ön och dess invånare från invasioner. Under de århundraden som sedan följde användes slottet även som en utkikspost för de turkiska, italienska och tyska erövrarna av ön.

3. Tunnel War Museum

Tunnel War Museum Leros
Tunnel War Museum, Leros. (Foto: Markus Olsson)

På Leros västra sida ligger Tunnel War Museum någon kilometer från byn Lakki (Leros andra hamn). Jag är egentligen ingen museummänniska men det händer att jag utmanar min inställning och besöker ett och annat museum som jag också fastnar för.

Tunnel War Museum är en tydlig påminnelse om andra världskrigets illvilliga makter och människans grymhet. Försvarstunnlarna i berget är idag ett välfyllt museum med historia från den tyska ockupationen av Leros 1943. Det är en stark och viktig upplevelse och en skarp kontrast till den mer lättsamma semestern.

4. Kapellet Agios Isidoros

Agios Isidoros Leros
Agios Isidoros, Leros. (Foto: Markus Olsson)

Kapellet Agios Isidoros ligger strax utanför byn Kokkali på västkusten. Kapellet är byggt på en klippa som är sammanlänkad med Leros genom en gjuten brygga och det känns nästan som att du vandrar på vattnet på vägen ut till kapellet.

Klippan som kapellet ligger på var tidigare en plats för ett antikt tempel och du kan se de få rester som finns kvar bakom altaret inne i kapellet.

Det finns flera legender kring kapellet och en av dem är att ikonen av Agios Isidoros, som nu förvaras i kapellet, fångades i nätet av en fiskare som enbart hade en hand. När ikonen räddades från havet var hon så glad att hon lovade att uppfylla en önskan. Fiskaren önskade sig då en andra hand. För att visa sin tacksamhet byggde fiskaren det kapellet Agios Isidoros på den plats där han fiskade upp och räddade ikonen.

5. Kapellet Panagia Kavouradena

Kapellet Panagia Kavouradena, Leros. (Foto: Markus Olsson)

Ett annat mytomspunnet kapell på Leros är kapellet Panagia Kavouradena som ligger cirka fem kilometer söder om byn Lakki vid Xirokambos. Myten säger att en fiskare som samlade snäckskal bland klipporna i området blev biten och skadad av en krabba samtidigt som han såg ikonen av Jungfru Maria ligga på klipporna. Han bad då en bön och mirakulöst nog så läkte såret omedelbart. Fiskaren tog sedan med sig ikonen till byns kyrka och berättade om det mirakel han hade upplevt. Senare den natten drömde han om en kvinna klädd i svart som sa åt honom att lägga tillbaka henne precis där han hittade henne. Det bestämdes då att en liten kyrka skulle byggas precis där ikonen hade hittats.

Läs mer: Aktuella inreseregler till Grekland (länk)

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast