inspiration

Resa till Kreta: Sitia

Härliga Sitia, en av östra Kretas sista utposter, fylld med vänlighet, fantastiska gastronomi och en omgivning fylld med rariteter och fenomen. Utgångspunkten i Sitia Geopark, navet för regionens utveckling och en fristad för frusna nordbor.

Sitia är en stad som under många år har kämpat utan att vara riktigt igenkänd men som numera har uppmärksammats av åtminstone två charterarrangörer. Och även om charter har gjort sin debut på östra Kreta genom resor till Sitia så skulle jag säga att turismen är ganska anspråkslös.

Sitia Kreta
Sitia, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Sitias historia

Sitia med sina drygt 9 000 invånare är en stad med en brokig och svårbemästrad historia. Sitias historia går ända tillbaka till den minoiska eran under namnet Eteia (Etida) där staden nådde sin yttersta utveckling på 2000-talet f Kr när invånarna från Praissos flydde hit. Sitia blomstrade tack vare deras kommersiella och ekonomiska förbindelser med övriga grekiska hamnar och andra hamnar i Medelhavsområdet. Stadens hjärta låg cirka 13 kilometer söder om dagens centrum och två kilometer norr om byn Nea Praisos.

Sitia Kreta
Sitia, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Under den venetianska perioden byggdes en rad olika slott och fästningar i Sitia, varav endast Kazarma-fästningen kvarstår idag. Fästningen används bland annat som en friluftsteater men är även öppen för allmänheten att besöka (mot inträde).

År 1508 förstördes Sitia mer eller mindre helt av en jordbävning och 30 år senare plundras Sitia brutalt av pirater som förstörde köpmännens och hantverkarnas kvarter.

År 1651 övergav invånarna Sitia och flyttade till byn Liopetro. Venetierna förstörde till slut även Kazarma-fästningen för att förhindra att den föll i turkarnas händer och lämnade bara tornet och några få lagerrum kvar. Därefter lämnades Sitia åt sitt öde och stod övergiven i ungefär två århundraden innan hon började återuppbyggas runt 1870. I folkräkningen från 1881 registrerades 570 invånare i Sitia och har sedan dess alltså vuxit till nästan 10 000 invånare idag.

Under andra världskriget ockuperades Sitia av italienare och sedermera tyskar där klostret Toplou spelade en viktig roll i den kretanska motståndsrörelsen.

Märkt av sin historia är Sitia idag en omväxlande stad med återstoden av Kazarma-fästningen uppe på den norra kullen och de äldre delarna strax nedanför samt de mer moderna kvarteren nere vid vattnet och vidare in mot land.

Att se och göra i Sitia och i närområdet

Hembygdsmuseum i Sitia

Hembygdsmuseum Sitia
Hembygdsmuseet, Sitia. (Foto: Markus Olsson)

Om du är nyfiken på livet genom Sitias historia kan jag rekommendera ett besök på hembygdsmuseet, Folklore Museum. Där finns en rik samling av det vardagliga livet genom tiderna både genom arbetarklassen men även genom de mer välbeställda. Museet ger en bred bild av hur det har varit att leva i Sitia och dess omkringliggande område.

Hembygdsmuseum Sitia
Hembygdsmuseet, Sitia. (Foto: Markus Olsson)

Museet drivs av frivilliga och därför är öppettiderna lite varierande. Kolla därför upp på ditt boende när museet kan ha öppet.

Fästningen Kazarma i Sitia

Fästningen Kazarma Sitia
Fästningen Kazarma, Sitia. (Foto: Markus Olsson)

Den venetianska fästningen Kazarma ligger stabilt uppe på kullen norr om hamnpromenaden. Strategiskt placerad för att försvara staden från ovälkomna gäster. Idag återstår mer eller mindre bara innergården, tornet med några lagerrum men ger en påtaglig känsla av dess tidigare funktion. Idag används fästningen till konserter och teateruppföranden men är förstås öppen för alla som önskar att besöka den.

Vandring

Zakros Gorge View Crete
Zakros Gorge i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Sitia är en bra stad att utgå ifrån om du vill vandra i omgivningarna. Närheten till raviner som Zakros och Richtis ger både en rik variation av vandring och olika grad av utmaningar. Ingen av dessa raviner är särdeles krävande men Zakros erbjuder knappt någon skugga medan Richtis erbjuder en helt annan växtlighet och därmed skugga under vandringen.

Vattenfall, Richtisravinen i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Hur du tar dig till dessa vandringsleder och mer information om att vandra hittar du här: 

Vandra på Kreta (länk)

Klostret Toplou

Klostret Toplou är idag ett av de kloster på Kreta som har den mest rika och betydelsefulla historien daterad ända tillbaka till 1300-talet. Klostret är befäst med en 10 meter hög mur som skyddade klostret från otaliga fiendens attacker. Toplou sträcker sig över en yta på 800 kvadratmeter, har tre våningar med 40 rum och stoltserar med ett 33 meter högt klocktorn.

Utsikt mot klostret Toplou, Sitia. (Foto: Markus Olsson)

Enligt historien har klostret 100 dörrar men endast 99 av dem har hittats. När jag var där fick jag dock en fingervisning om var dörr nummer 100 kan finnas men det är en hemlighet som stannar hos mig.

Muséet i klostret Toplou, Sitia. (Foto: Markus Olsson)

Klostret lagrar några stora och mycket gamla ikoner, till exempel Jesus Lord of John Kornaros (1770), Unwithering Rose (1771), Santa Anastasia och Jungfru Maria (som hittades i en närliggande grotta). Därutöver finns det flera välbevarade fresker från 1400-talet i klostret. Förutom att inhysa flera viktiga ikoner finns ett museum med ett antal gamla och historiska religiösa föremål, såsom biblar, böcker, kors, dräkter från ärkebiskopar, försvarsmateriel från olika epoker med mera.

Klostret Toplou har genom historien alltid gjort vin för sociala och religiösa ändamål och klostrets läge i de karga, torra och ofta blåsiga markerna är idealiskt för vinodling. Toplou är ett rikt kloster när det kommer till att äga mark och på ägorna odlas inte bara vinstockar utan flera olika grödor samt oliver.

Toplou Winery, Sitia. (Foto: Markus Olsson)

Vingården erbjuder guidade turer av vinframställningen som avslutas i det så kallade smakrummet en trappa ner. Där kan du smaka på de olika vinerna, rakin och även deras olivolja tillsammans med traditionella delikatesser som till exempel graviera- och fetaost.

Sitia Geopark

Phyllites, Zakrosravinen i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Hela den yttersta östra delen av Kreta omfattas av Sitia Geopark. Området har en unik geofysisk rikedom av grottor, raviner, sällsynta stenar och fossiler. Allt format av tidens gång och olika naturfenomen som jordbävningar och tsunamis.

En bra start på din rundresa i Sitia Geopark är att besöka Visit Center nere vid hamnpromenaden i Sitia. Här får du en bra bild över vad du har att förvänta dig av området samt att du via en interaktiv karta kan välja ut specifika platser som du vill besöka.

Läs mer: Sitia Geopark- östra Kretas vidsträckta landskap (länk)

Restauranger i Sitia

Gastronomin på Kreta är enastående och befästs verkligen på östra Kreta. Sådana fantastiska smaker med sådan jämn kvalitet som jag fick uppleva är inte alltid en ynnest.

Hamnpromenaden i Sitia, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

I Sitia har du en mängd restauranger och kaféer längs med vattnet att välja mellan och jag skulle säga att de alla håller god kvalitet. Jag blev iallafall gott överraskad på de tavernor jag åt vid som Oinodeion och Tzivaeri.

Det finns förstås även tavernor i kvarteren bakom hamnpromenaden och jag skulle framför allt vilja lyfta fram Ziafeti som jag åt meze vid under ett par tillfällen. Genuint, vällagat och fin service.

Stränder i Sitia och i närområdet

Stranden i Sitia

Stranden i Sitia
Sitia Beach, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Det finns de som menar att stranden i Sitia är okej. Jag menar att den är bättre än okej men det är klart att det finns ännu finare stränder runt om på Kreta men även betydligt sämre. Det är inte ofta som du har tillgång till en så pass bra strand direkt i en stad.

Stranden börjar sydost om hamnpromenaden och erbjuder solstolar och parasoller att hyra men har även delar där du kan bre ut din handduk på.

Stranden Vai- Palmstranden

Vai Beach Kreta
Vai Beach, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Palmstranden Vai på östra Kreta är vida känd och har faktiskt Europas största palmskog som en skyddande rygg bakom sig. Stranden lockar förstås till sig mängder av besökare och under säsong kan det vara mäkta trångt på stranden som erbjuder solstolar och parasoller att hyra. Flertalet palmer erbjuder skugga och du kan lägga ut din handduk eller placera din egna solstol mellan träden.

Det finns en taverna och ett kafé intill stranden och uppe vid parkeringen (avgift) står ett par säljare som saluför melon, majskolvar, oliver, olivolja och kryddor.

Psili Ammos, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Du når även sanddynerna vid Psili Ammos genom att följa stigen upp över krönet förbi utkiksplatsen.

Stranden Kato Zakros

Kato Zakros Beach Sitia Crete
Kato Zakros Beach, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

En strand som bjuder på ett betydligt lugnare klimat är stranden vid Kato Zakros. Här mynnar även vandringsleden i Zakros-ravinen ut och det är helt klart skönt att doppa sig i havet efter en varm hike.

Här finns solstolar och parasoller att hyra men även riktigt gott om plats att skapa sin egen plätt på. Ovanför stranden finns en handfull tavernor med bra mat och skulle du vilja bo här en natt eller två så finns det några enstaka uthyrningsrum.

Stranden Xerokambos

Xerokambos Beach, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Xerokambos mjuka fina strand kryddas med den bakomliggande naturliga saltsjön som under högsäsong torkar ut och skapar ett smått ödsligt landskap precis intill. Lika ödslig som den krackelerade marken är, lika livfull är strandliljan som växer på sanddynerna intill.

Boende i Sitia

Eftersom jag enbart har besökt Sitia en gång, än så länge, så har jag bara bott på ett hotell, Hotel Flisvos. Ett bra hotell med bra frukost som ligger precis vid hamnpromenaden. Det finns flera hotell som ligger strax bakom hamnpromenaden men även några som ligger ett kvarter in i stan.

Här kan du hitta fler hotell i Sitia: Hotell i Sitia (länk)

Resa till Sitia

Till Sitia kan du ta dig med ett par av charterbolagen som flyger direkt till Sitias egna flygplats med minimal transfer ner till staden. Det går även inrikesflyg hit från Aten om du berikat din resa med några dagar i huvudstaden.

Om du flyger till flygplatsen i Heraklion tar transfern nästan 2,5 timmar till Sitia.

Till Sitias hamn går det flera färjor som bland annat trafikerar Heraklion (Kreta), Kassos, Karpathos, Rhodos, Anafi, Santorini och Pireus.

Om du vill läsa mer om vad du kan uppleva i området runt Sitia kan du läsa mer om min resa i Sitia Geopark i oktober 2019: Sitia Geopark- östra kretas vidsträckta landskap (länk)

Hitta i Sitia

Källa historia: explorecrete.com

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen