GREKLAND - SPORADERNA & EVIA

Skopelos

Skopelos har ingen egen flygplats men systerön Skiathos har det som dessutom tar emot charter. Färjan över från Skiathos tar 30 eller 60 minuter beroende på vilken av hamnarna du vill åka till på Skopelos. Det går flera färjor om dagen mellan Skiathos och Skopelos men även till underbara Alonissos.
Namn på grekiska
Σκόπελος
Flygplats
Nej
Tid
CET +1h
Invånare
cirka 5000
Riktnummer
24240

”För några timmar sedan lade Apollon Hellas till i Skopelos hamn med en ganska stor skara resenärer som alla for iväg med sina rumsuthyrare i motsatt riktning mot vad jag gjorde med min. En glad dam i vita kläder, med mörkt lockigt hår och med ett bländande leende stod och viftade med ett papper i A4-storlek som hon hade skrivit Maxikus på när jag som sista passagerare klev av färjan. ”Mr Maxikus, car over there” sa hon och pekade på den minsta lilla röda van jag någonsin sett. Till och med jag som är tre äpplen hög fick sitta med knäna upptryckta mot hakan för att rymmas i passagerarsätet. Med stora ögon såg jag hur alla andra turister for iväg i motsatt riktning medan vi med plattan i botten fräste iväg åt andra hållet. Den glada damen ursäktade sig för sin dåliga engelska och med några enstaka ord pekade hon ut tänkbara faciliteter jag skulle kunna komma att behöva; ”rent car”, ”bus station”, ”supermarket”. Med en tvär sväng åt höger trycktes mitt ansikte mot fönsterrutan och med mina stora ögon och sammanpressade näsa for vi runt en nerlagd bar och rakt ut på en gräsplätt. Bilens fjädring hade nog sett sina bästa dagar och min näsa gled upp och ner mot rutan i takt med det ojämna underlaget innan jag kunde vrida tillbaka ansiktet i färdriktningen. Med minskad fart rundade vi en stor vassansamling och stannade med en tvärnit. ”Welcome mr Maxikus”. På ett sätt är detta tjusningen med öluffandet, man vet liksom aldrig riktigt hur och var man kommer att bo. Ibland blir det riktigt bra och ibland lite mindre bra.” (Markus Olsson)

Trots att den nu börjar bli några år sedan Mamma Mia-filmen hade premiär så är fortfarande ABBA-turismen påtaglig på Skopelos. Det är här som merparten av filmen spelades in och på många platser finns fortfarande tydliga referenser till filmen och musiken. Resebyråer ordnar Mamma Mia-utflykter, barer har ABBA-teman och en och annan restaurangägare berättar gärna att Meryl Streep har ätit på just deras krog. Men Skopelos har förstås mycket mer än så att erbjuda med en av de vackraste Chora i den grekiska övärlden, en grön och frodig natur, bra vandringsmöjligheter och ett magiskt blå-grönt vatten med fina stränder.

Skopelos ligger strax öster om lillasystern Skiathos i ögruppen Sporaderna och har trots sin storlek och ABBA-referenser en mer dämpad turism. Det beror troligtvis på att Skopelos inte har någon flygplats och inte tar emot charterturister i samma omfattning men det beror nog också på Skopelos i sig på något sätt. Skopelos känns lugnare, mer stilla och mer skyddad. De flesta som åker hit gör det för att slappna av, vandra, besöka sevärdheter och njuta av stränderna och vattnet.

Skopelos har cirka 5000 invånare och de två största samhällena på ön är Skopelos stad (Chora) och Glossa som båda har egna hamnar där färjorna stannar. Om du åker färja från Skiathos tar det cirka 30 minuter till Glossa och cirka en timme till Skopelos stad som ligger på Skopelos östra kust. Skopelos är en grön ö med frodiga skogar, gröna olivlundar och välmående fruktodlingar. Speciellt känd är Skopelos för sina plommon och mandlar.

Mer information om Skopelos hittar du i vänstermenyn.

Karta över Skopelos

Boende

Aegean Wave Skopelos Hotel

Aegean Wave ligger nere vid hamnen i Glossa och har både rum, sviter och lägenheter. Sviterna och lägenheterna har fullt utrustade små kök och alla rum har AC och tillgång till WiFi. Hotellet har en restaurang som serverar traditionella grekiska rätter och en bar där du kan njuta av en drink och den fantastiska solnedgången.

Hemsida: http://www.aegeanwave.com/

E-post: info@aegeanwave.com

Telefon: 24240- 33700

Cypress House

Om du vill hyra ett eget hus mitt i Skopelos stad så är Cypress House ett bra alternativ med ett stort sovrum, ett kök med plats för totalt åtta personer samt ett badrum med dusch. Rummen har AC. Boendet har en egen innegård som du också har tillgång till. Priserna är för två personer och bokar du för fler så ökar priset per person.

Hemsida: http://www.cypresshouseskopelos.com/

E-post: tompors@comcast.net

Telefon: (+1) 206-399-3941

Hotel Selenunda

Ett annat hotell nere vid hamnen i Glossa är Hotel Selenunda med både studios och stora rum med balkong ut mot havet. Alla rum har kokvrå och AC.

Hemsida: http://www.hotelselenunda.com/

E-post: info@hotelselenunda.com

Telefon: 24240- 34073

Skopelos Village

Nära Skopelos stad men på andra sidan bukten ligger moderna Skopelos Village bara ett stenkast från havet. Hotellet har både familjerum, dubbelrum och studios. Hotellet har både bar och restaurang samt en utomhuspool.

Hemsida: http://www.skopelosvillage.gr

E-post: reservations@skopelosvillage.gr

Telefon: 24240- 22517

Yianna Sunny Studios

Inte långt ifrån Skopelos stad, nära bukten och stranden, ligger Yianna Sunny Studios bakom första husraden och vassen. Rummen är utrustade med AC, kokvrå och har egen uteplats eller balkong. Om du inte vill bo i stan men ändå nära är Yianna Sunny Studios ett bra alternativ. Gratis WiFI finns.

Hemsida:

E-post: ioanna.holidays@gmail.com

Telefon: 24240- 24728

Sevärdheter

ABBA- MAMMA MIA

Det går inte att undkomma att Mamma Mia till största delen har spelats in på Skopelos. Referenserna är tydliga på många platser. Det finns resebyråer som ordnar Mamma- Mia-rundturer vilket är ett bra sätt att ta sig runt till de olika platserna som förekommer i filmen. Du kan förstås åka runt på egen hand genom att hyra en bil eller en skoter.

AGIOS IOANNIS (KYRKAN I MAMMA MIA)

En av alla inspelningsplatser på Skopelos är vid Agios Ioannis där slutscenen med Meryl Streep och Pierce Brosnan spelades in. Kyrkan ligger otroligt vackert uppe på en klippa som nästan är helt skild från själva ön. En smal stig klättrar upp för berget och det är ”några” trappsteg för att ta sig upp till toppen. Om du vill passa på att bada finns en liten strand strax öster om tavernan som ligger vid den asfalterade vägens slut.

GLOSSA

Glossa är Skopelos andra stora samhälle på ön och ligger högt upp på bergssluttningen på Skopelos västra sida. Staden består av små vita hus som bildar smala gränder där det råder ett märkbart lugn. Det går flera bussar om dagen mellan Skopelos stad och Glossa och en tripp hit utgör en trevlig halvdagsutflykt.

SKOPELOS STAD

Skopelos stad tillhör en av de vackraste små städerna i Sporaderna och klättrar långsamt upp för sluttningen ifrån havsbukten och bildar på så sätt en amfiteaterliknande vy. Husen är vita med terrakottafärgade tegeltak och balkongerna prunkar med all sköns växtlighet.


Skopelos stad. (Foto: Markus Olsson)

Det är lätt att lägga någon timme på att bara strosa runt i gränderna för att till slut sträva upp mot det gamla Kastro och njuta av en bit mat och av utsikten.


Kastro, Skopelos. (Foto: Markus Olsson)


Kastro, Skopelos. (Foto: Markus Olsson)

Hamnpromenaden är relativt lång och består av en rad tavernor och kaféer som samlar boende och turister framåt kvällskvisten. Ungefär mitt på hamnpromenaden ligger buss- och taxistationen. På en tavla skrivs de aktuella busstiderna upp och vill du hellre åka taxi så anger man även fasta priser till olika orter på ön.

VANDRA

Skopelos är utmärkt att vandra på och det finns flera fina vandringsleder genom de grönskande lundarna och sluttningarna. Köper du en karta på plats kan du få tag på en där vandringslederna är markerade. Heather Parson har annars skrivit vandringsboken ”Skopelos trails” och ordnar emellanåt gemensamma vandringar på ön. Hör med någon av resebyråerna hur du kan komma i kontakt med henne.

Restauranger/uteställen

AGNANTI

I Glossa ligger anrika Agnanti som lagar rätter utifrån egna recept. Recept som har följt med i generationer men som också har berikats med nya influenser. På Agnanti gör man dessutom sin egen pasta. Ett måste när du är i Glossa. Restaurangen har en fin takterrass med en makalös utsikt.

HAMNPROMENADEN

Längs med hamnpromenaden i Skopelos stad ligger en rad tavernor, restauranger och kaféer. Här samlas många framåt kvällen och området börjar bubbla av liv i skymningen. Ta en promenad längs kajkanten och välj ut ett ställe som verkar falla dig i smaken.

PABLO´S BAR

Pablos är en vinbar som ligger i Skopelos stad, nästan längts ut i hamnen. Ett schysst ställe att hänga på med ett glas vin i handen.

TRIA PLATANIA (SOUVLAKI-TORGET)

I Skopelos stad ligger Tria Platania, ett torg där tre gator möts. Runt torget ligger flera restauranger som serverar Souvlaki (även andra rätter) och som delar på bord och stolar som står uppdukade på torget. Mitt på torget växer ett enormt träd med ett bladverk som skapar ett grönt tak över sittplatserna. Helt klart värt ett besök

VRAHOS BAR

I Skopelos stad ligger Vrahos bar som serverar ett hundratal olika cocktails. Baren ligger ungefär på mitten av hamnpromenaden och har en riktigt schysst utsikt över denna.

Stränder

GLISTERI (GLYSTERI) BAY

Fyra kilometer norr om Skopelos stad ligger vackra Glisteri Bay med ett otroligt grön-blått vatten, vita klapperstenar/vit grov sand och med bergssluttningarna tätt inpå. Stranden är inte jättestor och erbjuder inte många faciliteter men det finns en taverna precis intill. Vägen hit är bara den värd resan hit.

GLIFONERI (GLYFONERI) BAY

En av Skopelos stads närmaste stränder är Glifoneri Bay som ligger två kilometer norr om staden. Det tar ungefär 20 minuter att gå hit i brant uppförsbacke och brant nerförsbacke. Trots att stranden ligger så pass nära Skopelos stad blir det sällan mycket folk. Intill stranden finns ett par tavernor och i sluttningen ovanför ligger flera rumsuthyrningar om du vill bo nära staden men ändå lite mer naturnära.

HOVOLO BEACH

Hovolo Beach ligger cirka 18 kilometer väst om Skopelos stad och räknas till en av Skopelos vackraste stränder med kristallklart vatten och det gröna landskapet tätt intill. Hit åker du om du vill ha lugn och ro för det finns varken barer eller vattensporter att prova på men i anslutning till stranden finns ett par tavernor som serverar goda fiskrätter.

LOUTRAKI BEACH

Stranden närmast Glossa heter Loutraki Beach och har ganska djupt vatten med klapperstenar längs med hela stranden. Det finns flera boenden i närheten och då det är nära till hamnen härifrån så kan du nyttja de faciliteter som erbjuds där. Om du bor i Skopelos stad och tar bussen till Glossa så vänta med att hoppa av tills bussen har åkt ner till hamnen så slipper du gå den branta vägen ner.

TOWN BEACH, SKOPELOS STAD

Stranden i Skopelos stad är långt ifrån öns bästa men duger de dagar då latheten inte orkar med några längre utflykter. Om du bor i Skopelos stad vill säga. Strax ovanför stranden ligger ett kafé som serverar ett par lättare rätter och drycker. Gratis WiFi. Vid stranden finns en beachvolleybana om du gillar det. Stranden består av sand och klappersten.

STAFILOS BEACH

Cirka fem kilometer sydost om Skopelos stad ligger Stafilos Beach i en lugn och skyddad bukt. Vattnet är klart och sanden är ganska grovkornig blandad med en del sten. Strax innan den sista trappen ner till stranden ligger en taverna som serverar bra fiskrätter. Stranden är till viss del organiserad med en liten strandbar och möjlighet at hyra solstolar och parasoller. Tar du bussen hit så stannar den uppe vid vägen och du får gå den resterande biten ner till stranden.