GREKLAND - JONISKA ÖARNA

Paxos / Paxi

Paxos har ingen egen flygplats så du måste ta dig hit med färja från antingen Korfu eller ifrån Igoumenitsa ifrån fastlandet. Du kan även ta dig hit med någon av utflyktsbåtarna från Parga.
Namn på grekiska
Παξοί
Flygplats
Ja
Tid
CET +1h
Invånare
cirka 2300
Riktnummer
26620

Färjan anländer till den nya hamnen i Gaios vilket innebär en promenad på cirka 15 minuter längs med den naturliga kanal som löper mellan Paxos och kobben precis utanför. Vattnet är smaragdgrönt och moderna, eleganta segelbåtar ligger tätt intill varandra som om de vore 100 siamesiska tvillingar beroende av varandras livsuppehållande system.

Efter några hundra meter börjar hus på min högra sida att pryda vattenbrynet. Fasaderna är i alla möjliga färger men ofta i en rosa-röd-orange ton med fönsterluckor som bryter i blått eller grönt. Serveringarna avbyter varandra och stärkta skjortkragar ger stöd åt personalens brunbrända halsar. En känsla av en självklar medvetenhet infinner sig och sneglar jag på menyerna så reflekteras medvetenheten även där. Dagsturisterna från Korfu är många och det gäller att göra affär med dem som inte återvänder. Min gyros kostar 10 Euro när jag med en enkel rätt försöker dämpa min hunger.

Vita, handmålade skyltar visar ”vägen” till mitt boende: Faros. Trappstegen är ojämna och i olika höjd. Knäna knakar och jag tippar nästan baklänges av ryggsäckens tyngd. Jag gillar boendet som påminner om en 70-talsgrotta i brunt och grönt. Någon har någon gång tänkt att detta är riktigt top notch och med bröstet fyllt av stolthet slagit upp portarna till verksamheten. (Markus Olsson)

Paxos, eller Paxi som ön också ofta kallas, med sina 19 kvadratkilometer är den minsta ön bland de Joniska öarna utanför Greklands västkust. Paxos ligger strax söder om Korfu men till skillnad från sin stora granne bor enbart drygt 2000 bofasta invånare här och turisttillströmningen under säsongen består i första hand av britter och italienare. Få skandinaver hittar till Paxos och de gröna olivlundarna som mynnar ut i den östra kustens lummiga landskap. Den västra kusten är betydligt mer ogästvänlig med branta klippor och grottor som i sig är en häftig upplevelse. Den blå grottan (Blue Cave) är till exempel en måste-utflykt när du är på Paxos.

Paxos huvudort heter Gaios och ligger på östkusten och har öns största hamn så det är hit du kommer när du anländer med färjan. Gaios är en liten, vacker by som ligger skyddad vid kusten tack vare de små öarna Agios Nikolas och Panagia. Färja är för övrigt det enda färdsättet att ta sig till Paxos med för det finns ingen flygplats på ön.

Det finns gott om vandringsleder på Paxos och det är kanske just därför du åker hit. På Paxos har du en lugn och avslappnad semester så letar du efter hålligång natten lång så är Korfu ett bättre alternativ.

Mer information om Paxos hittar du i vänstermenyn.

Karta över Paxos / Paxi

Boende

Störst utbud av boende finns i huvudorten Gaios men de andra byarna erbjuder även en del uthyrningsrum. Under högsäsong kan det vara bra att boka boendet i förväg då turisttrycket gör att de snabbt går åt.

När jag var på Paxos valde jag att bo i Gaios och jag trivdes bra med det. Det är lätt att ta sig runt till andra delar av ön om så önskas.

Boende på Paxos hittar du enkelt via till exempel booking.com ( länk).

Sevärdheter

På Paxos finns framför allt tre byar som du kan besöka/bo i. Från huvudorten Gaios går det buss till de andra två byarna så det är lätt att ta sig till dem.

ANTIPAXOS

En semester på Paxos innebär i regel även ett besök till den ännu mindre ön Antipaxos som ligger cirka två kilometer söder om Paxos. Antipaxos är i princip en enda stor vinodling med ett par riktigt fina stränder. Kanske några av de vackraste i Grekland. Det är familjer på Paxos som driver vinodlingarna och som har de flesta husen på den lilla ön men det finns även cirka 30 bofasta invånare på Antipaxos. Ifrån Gaios, Paxos huvudort, går det dagsturer över till Antipaxos och båtturen tar ungefär en kvart och kostar cirka 15 Euros tur och retur (2019). Under högsäsong går det även båtar ifrån de andra byarna på Paxos. Du behöver inte ta med matsäck för det finns ett par tavernor att äta vid på Antipaxos.

BLUE CAVE/ BLÅ GROTTAN

På den dramatiska västkusten finns flera klippor och grottor men den mest kända är Blue Cave som är näst intill magisk. För att komma till den bör du ta någon av badbåtarna som åker längs kusten. Båtarna brukar köra in i själva grottan så att du kan bada direkt ifrån dem.

GAIOS

Gaios, Paxos huvudort, ligger vackert vid vattnet och har öns största hamn och är fortfarande en aktiv fiskehamn. Du anländer till Gaios antingen norr eller söder ifrån. Oavsett vad så passerar du någon av de små öarna Agios Nikolas och Panagia på vägen in. På Panagia ligger ett kloster som den 15 augusti varje år öppnar sina grindar och som de flesta öborna på Paxos tar sin båt över till för att hylla helgonen. På Agios Nikolas finns, utöver ett par kyrkor, en gammal venetiansk fästning från 1423 som skyddade Paxos under många år.


Gaios, Paxos. (Foto: Markus Olsson)

Gaios är en charmig och vacker by med små smala gränder kantade och pastellfärgade byggnader och har relativt många tavernor, restauranger och kaféer. Den naturliga bukten, som byn ligger vid, lockar både yachter och segelbåtar under sommaren och Paxos blir lite av en jetsetarö. Prisbilden under högsäsong är därmed ganska hög vilket också påverkas av alla dagsturister från Korfu som besöker Gaios.


Gaios, Paxos. (Foto: Markus Olsson)


Gaios, Paxos. (Foto: Markus Olsson)

Det obligatoriska arkeologiska museet ligger nere i hamnen i Gaios och visar föremål som grävts fram på Paxos.

LAKKA

Lakka ligger cirka sju kilometer norr om Gaios och är en av de tre byarna på Paxos. Lakka ligger i en hästskoformad bukt och är väl skyddad mot havets makter. Bukten är populär hos båtfolket under sommaren och är dessutom ett bra tillhåll för den som vill prova på olika vattensporter. Lakka omges av frodig vegetation med cypresser och olivlundar. I Lakka finns det faktiskt lite nattliv också med musikbarer som håller öppet under högsäsongen och i staden finns även fler tavernor och restauranger som serverar traditionell grekisk mat och delar av det italienska köket.


Lakka, Paxos. (Foto: Markus Olsson)


Lakka, Paxos. (Foto: Markus Olsson)

LOGGOS

Loggos är ett litet mysigt fiskesamhälle som ligger nära Lakka på Paxos östkust. Det är i hamnen ”det händer” i Loggos då det är där tavernorna och barerna ligger och som erbjuder sköna tillfällen för både mat och dryck. Under högsäsong kan det till och med vara svårt att få bord så då kan det vara bra att boka ett bord i förväg. I byn finns både minmarkets och ett bageri.

VANDRA

Paxos har många vandringsleder och är en underbar ö att använda vandringskängorna på. Det frodiga landskapet avnjuts bäst på en vandringsled eller möjligtvis ifrån en av tavernorna på lunchen med en iskall Mythos i glaset. De flesta vandringsleder är gamla stigar som leder till små kapell, bosättningar eller till små avlägsna stränder.

Restauranger/uteställen

Det finns gott om restauranger i både Gaios och Lakka. Det är bara att välja och vraka. Det som slog mig när jag besökte Gaios i juni 2019 var att prisläget var rätt högt, framför allt på de restauranger som ligger längs hamnpromenaden. Går du längre upp i byn är priserna något lägre.

Stränder

På Paxos finns det en hel del stränder, flertalet organiserade, och med klapperstenar som det vanligaste underlag. Ett enkelt sätt att nå dem är att ta badbåten ifrån någon av byarna.

HARAMI BEACH

Harami Beach ligger på gångavstånd från byn Lakka och cirka åtta kilometer ifrån Gaios. Stranden är organiserad och det finns solstolar och parasoller att hyra men intill strandkanten finns även träd som skänker skugga. Väl nere i vattnet finns mjuk sandbotten, annars är stranden mest klappersten. Intill stranden finns en taverna och vill du prova på vattensporter går det också bra.

LAKKA BEACH

Stranden i Lakka ligger några minuters gångväg västerut. Gå så långt västerut du kan i byn så kommer du till en liten rapp som leder upp på en stig som tar dig till stranden. Stranden består av vit klappersten och det finns solstolar om så önskas. Stora träd skänker naturlig skugga på stranden.

LOGGOS BEACH

Loggos Beach är en rätt liten vacker klapperstensstrand strand vid byn Loggos. Stranden är inte organiserad så ta med eget liggunderlag och solskydd. Det finns tavernor intill stranden där du kan köpa dryck och mat. Trots att stranden är relativt liten lockar den många sol- och badsugna under högsäsongen.

MONGONISSI BEACH

Längst söderut på Paxos ligger Mongonissi Beach, cirka fem kilometer söder om Gaios. Stranden är en av få sandstränder som finns på Paxos och strax intill stranden finns även en taverna att förfriska sig vid. Det finns tillgång till både solstolar och parasoller om behovet finns.

MONODENDRI BEACH

Monodendri Beach ligger nära Loggos omgiven av frodig grönska. Stranden består av klapperstenar och vattnet är lika klart här som vid övriga stränder på Paxos. Det finns några solstolar och parasoller att hyra och en liten taverna ligger nere vid vattnet. Skulle du hellre vilja ha det mer avskilt så finns det flera små bukter nära stranden där du kan hitta en egen plats.

PLAKES BEACH

Plakes Beach ligger i Gaios och kan nås till fots på några minuter ifrån byn. Stranden består av klippor och klappersten och är inte organiserad men ligger vackert med olivträd i närheten.

POUNDA BEACH

I närheten av Loggos ligger klapperstenstranden Pounda Beach som nås via en liten stig ifrån huvudvägen. Stranden är oorganiserad så ta med dig parasoll, handduk och matsäck. Träd intill stranden skänker dock skugga.

VOUTOUMI BEACH (ANTIPAXOS)

Med en promenad på cirka 20 minuter från Vrika Beach når du Voutoumi Beach på Antipaxos. Stranden består av en blandning av vit klappersten och sand som bryter skarpt mot det vicksblå-färgade vattnet.

I bukten lägger många båtar till för att bada i det magiska vattnet och förfriska sig vid tavernan ovanför stranden.
Under säsong kantas stranden av en rad solstolar och parasoller.

VRIKA BEACH (ANTIPAXOS)

De flesta badbåtarna från Paxos anländer vid Vrika Beach. Vrika Beach är som tagen ur ett paradis med ett otroligt klart och blått vatten. Sanden är mjuk och alldeles vit. Intill stranden finns en taverna och en bar som dessutom erbjuder solstolar och parasoller vid stranden. En stor del av stranden är dock fri från möblemang så det går utmärkt att lägga ut sin egen handduk.