GREKLAND -

Koufonissi

Från Naxos går Express Skopelitis varje dag under säsong och under högsäsong går det även större färjor hit från Pireus. Det går även snabbåtar från Naxos under säsong.
Namn på grekiska
Κουφονήσι
Flygplats
Nej
Tid
CET +1h
Invånare
cirka 350
Riktnummer
22850

”Om det är någonstans du ska åka så är det till Koufonissi” (Ano Koufonissi), sa den glada, korpulente mannen bakom disken. Jag hade precis köpt mitt kaffe och min frukostsmörgås på en liten coffeshop i Ermoupolis på Syros. Han skrev ner önamnet på en vit servett och berättade om de fantastiska stränderna på den lilla ön. Jag hade inte tänkt åka till Koufonussi på just den öluffen men ändrade mig redan dagen efter. Och det ångrar jag inte.
För första gången tog jag den lilla färjan Express Skopelitis ut till Små Kykladerna (Iraklia, Schinoussa och Koufonissi) och visste inte i vilken ordning färjan skulle lägga till på öarna och vad någon försökte ropa ut i de små högtalarna gick inte att urskilja. Nervös hoppade jag i land på den ö jag ändå med hjälp av några andra hade luskat ut skulle vara just Koufonissi. Det här var i maj och vi var inte många själar som valde att göra våra avtryck på den lilla ön. En handfull rumsuthyrare stod nere vid hamnen och jag hamnade till slut strax till höger om Chora, bortom den lilla stranden. Jag fick en bedårande utsikt över havet och några dagars total lugn.” (Markus Olsson)

Koufonissi är endast sex kvadratkilometer stor och är Greklands tredje minsta ö med cirka 350 bofasta invånare. Du kan utan problem gå runt hela ön på en för- eller eftermiddag. Trots sin litenhet finns fler fantastiska stränder, med mjuk, vit sand och kristallklart turkost vatten. På Koufonissi råder lugn och ro och likt Iraklia så åker du hit för att njuta av stillheten, promenaderna, stränderna och bara ta det just så där lugnt som alla kan behöva ibland. Lugnet rubbas dock under högsäsongen (juli-augusti) då många av medelhavsländerna har sina semesterperioder och stränderna blir fulla av semesterstinna italienare och greker. En hel del skandinaviska barnfamiljer hittar också hit då och lugnet kanske inte riktigt infinner sig så som man tänkt sig.

I menyn till vänster hittar du mer information om Koufonissi.

Karta över Koufonissi

Boende

Det flesta logimöjligheterna finns i Chora men i takt med att turismen blir en allt viktigare inkomstkälla så sprider rumsuthyrningen ut sig på ön och du hittar boende både nära Pori Beach och precis intill Finikas Beach.

Paradise Resort

Paradise Resort som ligger mellan Chora och Finikas är relativ nybyggt i klassisk kykladisk stil. De har hela 30 uthyrningsrum och swimmingpool.

Hemsida: http://www.paradisekoufonisi.gr

E-post: info@paradisekoufonisi.gr

Telefon: 22850- 72014

Keros Icons Hotel

Knappt 50 meter från hamnen i Chora ligger tjusiga Keros Icons Hotel med 23 uthyrningsrum i olika storlek. Hotellet har swimmingpool och WiFi.

Hemsida: http://www.keroshotel.gr

E-post: info@keroshotel.gr

Telefon: 22850- 71601

Windmill Villa

Detta annorlunda boende ligger i en väderkvarn som är byggd 1830 och som först 2006 blev ett hotell med en uthyrningslägenhet. Väderkvarnen ligger knappt en kilometer från hamnen och har enbart 30 meter ner till havet.

Hemsida: http://www.windmill-villa.gr/

E-post: E-postformulär på hemsidan

Telefon: 22850- 74294

Atlantida

När hamnen ligger Atlantida hotell med en fantastik utsikt över havet. Hotellet har en rad uthyrningsrum med två bäddar eller mer. Här finns kokmöjligheter i de flesta rum men det finns även rum utan det om du hellre äter all din mat ute.

Hemsida: http://www.hotel-atlantida.net/

E-post: info@hotel-atlantida.gr

Telefon: 22850- 71691

Sevärdheter

Koufonissi är en ö att njuta på. Här finns otroligt fina stränder en vacker by och ja… det är liksom det.

CHORA

Koufonissi har endast en by och det är Chora som ligger strax ovanför hamnen. Chora består av typiskt vita kykladiska hus med sina stenlagda gator. I byn finns flera tavernor, en post, en bankomat, en resebyrå, några minimarkets och ett bageri. Chora delas av en strand och på den högra sidan finns flera logimöjligheter, ett par tavernor, cykeluthyrning och en klädesbutik (2012). Strax ovanför stranden finns en av flera minimarkets och följer du vägen till vänster om butiken kommer snart ytterligare en mataffär och på höger sida hittar du en bar. Chora ligger på en kulle och flera av tavernorna erbjuder en fantastisk utsikt över havet och att avnjuta en middag i kvällssolen är en sagolik upplevelse.


Chora, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

VANDRINGSLEDER

Det finns en vandringsled som sträcker sig runt hela ön och är på cirka tolv kilometer. Större delen av leden går längs kusten och förbi flera av stränderna. Efter Pori Beach går leden upp över den högsta punkten på ön och ner på andra sidan igen. Här kan det vara svårt att hitta markeringarna men det finns ingen risk att gå vilse då du hela tiden kan se kustremsan. Om du utgår från Chora kan du antingen välja att gå västerut från hamnen och följa vägen en bit eller så går du österut förbi den lilla stranden och följer vägen tills den tar slut. Där tar vandringsleden över. Om du väljer denna riktning kommer du snabbt fram till flera av de olika stränderna.

Restauranger/uteställen

De flesta tavernor och barer finns i Chora men det finns även intill de olika stränderna på ön.

NEO REMEZZO

Neo Remezzo ligger längs den lilla gatan strax ovanför hamnen och har enligt många riktigt bra fiskrätter.

CAPTAIN NIKOLAS

Captain Nikolas är en annan taverna som tävlar om att erbjuda de godaste fiskrätterna. Captain Nikolas ligger mot stranden västerut från hamnen.

MELISSA

Melissa ligger längs huvudgatan och erbjuder klassiska grekiska rätter. Tavernan är befriande enkel och maten är riktigt god.

LEFTERIS

Lefteris ligger precis ovanför stranden i Chora. Här hittar du det mesta på menyn och till bra priser. Lefteris hyr även ut rum och med sin placering ger det härliga möjligheter till ett morgondopp i havet.

Stränder


Devils Eye, Koufonisssi. (Foto: Markus Olsson)

På Koufonissi finns flera otroligt fina stränder men det finns även små bukter där du ensam kan slå dig ner och njuta av havet och lugnet. I alla fall när det inte är högsäsong. Om du vågar kan du även doppa dig i The Devils Eye, men om man ska tro lokalbefolkningen så är det bäst att låta bli.

AMMOS BEACH I CHORA

I Chora finns en strand, Ammos Beach, som delar byn i två delar. Sanden är fin och vattnet är klart. En bit ut i vattnet lägger små fiskebåtar till och det är en härlig känsla att simma omkring mellan bebyggelse och båtar.


Ammos Beach/ Town Beach, Koufounissi. (Foto: Markus Olsson)

PORI BEACH

Pori Beach är Koufonissis största strand och ligger med sin vita, mjuka sand i en stor halvmåneformad bukt. Stranden ligger på motsatta sidan av Chora och kan antingen nås via vandringsleden eller en asfalterad väg som går tvärs över ön. Nere vid stranden finns en taverna för mat- och dryckesintag.


Pori Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

FINIKAS BEACH

Finikas Beach är en mindre, ganska smal strand med nästan guldgul sand. Strax intill stranden finns en taverna med självservering och rumsuthyrning. Det tar knappt en kvart att gå hit västerut från Chora.


Finikas Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

KATO KOUFONISSI

Kofonissi (Ano Koufonissi) har en grannö, Kato Koufonissi, som är obebodd men har fina, öde stränder som du kan nå med en badbåt som går från hamnen i Chora. Badbåten går även förbi Finikas och Pori Beach om du hellre vill ta dig vattenvägen dit än promenadvägen.

FANOS BEACH

Fanos Beach ligger cirka 1,5 kilometer från Chora, där du hittar tavernor, några butiker, ett par stormarknader och ett par två barer.

PLATIA POUNTA BEACH

Platia Pounda Beach är en av de mer populära stränderna eftersom den i grunden är en nudiststrand även om många också använder badkläder. Platia Pounda Beach ligger cirka 1,5 kilometer från Chora.