GREKLAND - DODEKANESERNA

Kassos

Du kan resa till Kassos med inrikesflyg från Rhodos, Karpathos (endast 15 minuter) eller Kreta men det går också färjor från öarna hit. Hamnen i Fry kan vara ganska utsatt vid dåligt väder så att färjorna inte kan lägga till så ha koll på väderleken när det börjar bli dags att lämna ön. Om du kommer från Karpathos är det en yacht med rader av sittplatser som åker till Kassos. Fråga var i hamnen på Karpathos den avgår när du köper din biljett.
Namn på grekiska
Κάσος
Flygplats
Ja
Tid
CET +1h
Invånare
cirka 1000
Riktnummer
22450

”Framför mig tornar de grå och ockraröda bergen upp sig med lodräta skåror som om de genom århundraden vore karvade av någons verktyg. Det växer i princip ingenting på bergssluttningarna utan de prydligt planterade olivträden radar upp sig först nere i dalgången tillsammans med några trötta fikonträd. Långt bort skäller en hund och en tupp galer lösryckt. På ett par ställen utmed bergssluttningarna ligger kluster av vita hus och vittnar om små byar avknoppade ifrån huvudorten Frý. Jag har klivit i land på Kasos (Kassos), kommit fram till boendet, kokat mig en kopp kaffe och slagit mig ner ute på balkongen. En magisk känsla har infunnit sig. Mitt greklandshjärta slår ett extra slag i minuten och jag kan inte riktigt se mig mätt på omgivningarna. Inte för att det är den mest pittoreska vyn utan för att det är just det här som är mitt Grekland. Kargt, kärvt och med en grundläggande tystnad som då och då bryts av djurens läten.” (Markus Olsson)

Kassos ligger mellan Karpathos och Kreta i Egeisk havet och är en torr och karg ö utan tillgång på eget sötvatten. Kassos består av närmare 70 kvadratkilometer kalksten och mäter med sin högsta punkt, berget Prionas, 550 meter över havet. Den enda egentliga plana ytan på Kassos är öns nordvästra sida där samhällena ligger inklusive huvudorten Fry (Fri).

Väderkvarn nära Fry, Kassos. (Foto: Markus Olsson)

Idag bor cirka 1000 bofasta invånare på Kassos medan det på 1800-talet bodde så många som 12 000 personer innan turkarna ödelade ön under det grekiska frihetskriget. I början av 1900-talet återbefolkades Kassos med närmare 8000 personer men när italienarna ockuperade ön minskade åter befolkningen och de emigrerade till både Egypten, det grekiska fastlandet och USA.

Invånarna försörjer sig förutom på turismen på fiske och jordbruk.

Småbåtshamnen i Fry, Kassos. (Foto: Markus Olsson)

Kassos besöks inte i lika stor grad av turister som grannöarna Karpathos och Kreta och det grekiska vardagslivet är därmed mer påtagligt här. På Kassos råder ett skönt lugn med ganska liten motortrafik. Till Kassos åker du inte för strändernas skull utan för lugnet, det vänliga bemötandet och det typiskt grekiska. Landskapet är kargt och bergigt och överallt finns stenmurar som skiljelinjer och som stöd för terrasseringar.

Mer information om Kassos hittar du i vänstermenyn.

Karta över Kassos

Boende

Under lågsäsong är det inga problem med att hitta boende på Kassos. De flesta uthyrningsrum och studios ligger i Fry med omnejd. Om du reser hit i juli- augusti kan det vara bra att boka boende i förväg då många greker semestrar på ön under sin semester.

När jag bodde på Kassos bodde jag fem minuters gångväg ovanför Fry med en magisk utsikt över bergen. Jag bodde på Galanou View med självhushåll och med en balkong med utsikt mot havet och bergen. Boendets ägare kan inte engelska men med hjälp av Google translate och tecken så fungerade kommunikationen bra.

Boende via booking.comBooking.com

Sevärdheter

Till Kassos åker du för att bara ta det lugnt, vandra, mysa vid något kafé och ta ett dopp i havet. Här kan du läsa dina böcker ostört och njuta av mat och goda samtal.

FRY (FRI)

Fry ligger på nordvästkusten och är Kassos huvudort och hamn. Staden grundades på 1840-talet efter det grekiska frihetskriget men redan på antiken fanns en stad på samma plats. Fry är inte en speciellt stor by och går ganska snabbt att avverka. Den störst behållning får du nere i fiskehamnen, Bouka, där de små tavernorna ligger intill varandra. Huvudgatan heter Kritis och ligger till höger om torget Plateia Ireon Kassou. Som sig bör så finns ett arkeologiskt museum i Fry om än minimalt och det kanske inte lämnar några större intryck men det inhyser en rad föremål som grävts fram på Kassos.

Gata i Fry, Kassos. (Foto: Markus Olsson.)

Småbåtshamnen i Fry, Kassos. (Foto: Markus Olsson)

Agia Marina, Kassos. (Foto: Markus Olsson)

KLOSTER OCH KYRKOR

Det finns två kloster på Kassos. Moni Agiou Mamma ligger på sydkusten cirka 1,5 timmars promenad från Fry men det går även att ta sig dit med motorfordon. Vägen till klostret går genom ett dramatiskt bergslandskap och skapar en fascinerande vandring. Det andra klostret, Moni Agiou Georgiou Hadioa ligger i bergen på Kassos sydvästra del, cirka tio kilometer från Fri. Det finns förvånansvärt många kyrkor på Kassos med tanke på befolkningens storlek. Den viktigaste kyrkan är Agios Spyridon som ligger i Fry.

VANDRA

Kassos är en bra ö för vandring och det är lätt att gå mellan byarna. Landskapet gör också att det är lätt att ta sig fram även om det inte finns någon utmärkt led eller stig. Tänk på att det sällan finns skugga eller naturliga vattenkällor så ta med gott om vatten. Cirka tre kilometer söder om Fry ligger grottan Selái, 30 meter djup och åtta meter bred, med imponerande stalaktiter. Grottan ligger ett par hundra meter västerut inåt landet från huvudvägen som leder mot Helatros.

Restauranger/uteställen

De flesta tavernorna och kaféerna ligger i Fry och de är inte särskilt många men det finns några att välja mellan. Merparten av dem ligger vid den lilla småbåtshamnen med en trevlig utsikt mot båtarna och havet.

Vid Emborio Beach finns det även ett par tavernor och tavernan som ligger precis ovanför stranden är riktigt populär bland öborna.

Stränder

AMMOUA BEACH

Ammoua Beach är en ganska medioker strand som ligger 20 minuters gångväg västerut från Fri. En bit ut i vattnet finns det klippor på botten som gör det svårt att hålla balansen vid blåsigt väder.

ARMATHIA

Armathia är en obebodd ö strax utanför Fri med en fin sandstrand. Det går badbåtar från Kassos till Armathia. Avgångstiderna hittar du nere i hamnen i Fri.

EMBORIO BEACH

Stranden Emborio ligger närmast Fri, österut, och är en liten sandstrand som under högsäsong lockar många badsugna. Det blir lätt trångt men fortsätter du en liten bit österut ytterligare så hittar du små vikar där du får eget utrymme.

Emborio Beach, Kassos. (Foto: Markus Olsson)

HELATHROS BEACH

Helathros Beach är Kassoso finaste strand och ligger cirka tio kilometer sydväst ifrån Fri. Vattnet är kristallklart och stranden består av klappersten. Den är oorganiserad så ta med matsäck.