GREKLAND - DODEKANESERNA

Arki

Till Arki kommer du med någon av de små båtarna som åker från de större grannöarna. Enklast kan vara att flyga till Samos och därefter ta en båt över till Arki.
Namn på grekiska
Αρκιοί
Flygplats
Nej
Tid
CET +1h
Invånare
40
Riktnummer
22470

Ögruppen Dodekanesernas minsta öbefolkning och förmodligen hela den grekiska ö-världens minsta öbefolkning bor på Arki med endast 40-talet bofasta invånare. Arki har ett samhälle och det är den lilla byn med samma namn och som också besitter Arkis hamn. Arki ligger fem kilometer norr om Lipsi och gör inte mycket väsen av sig med sina böljande kullar och ett par stränder.

Till Arki åker du om du vill ha det lugnare än lugnt och bara vill finnas till på något sätt. Det finns några tavernor i byn som även har rumsuthyrning, ett par kyrkor och ja… det är det som finns. Från de närliggande öarna Chios, Lipsi, Patmos och Samos går det dagsturer under högsäsong och de flesta turister väljer att komma hit över dagen. Det finns ett 30-tal uthyrningsrum i Arki by och trots att de flesta besökare enbart gör korta visiter så kan det vara svårt att hitta lediga rum under högsäsongen. Camping är inte tillåtet på Arki. I augusti lägger många segelbåtar till i bukten utanför Arki by som skyddar bra mot väder och vind.

På Arki tar du dig runt till fots för det finns bara två bilar och en motorcykel på ön och någon uthyrning av motorfordon finns alltså inte.

Det finns ingen post eller bankomat på Arki så tänk på att ta med dig kontanter.

Mer information om Arki hittar du i vänstermenyn.

Karta över Arki

Boende

Boende på Arki finns i Arki by och är i regel de olika tavernorna som hyr ut rum. Boende på Arki är med andra ord rätt koncentrerat till en plats.

BOENDE VIA BOOKING.COMBooking.com

Evdokia's Petrina

Evidokia's Petrina har fyra rum, alla i olika färger. Boendet ligger med utsikt mot hamnen och solnedgången.

Hemsida: http://arki-island.com/tripas'rooms.html

E-post: E-postformulär på hemsidan

Telefon: 22470- 31652

Nikolas Tavern

Nikolas Tavern har dubbel- och trippelrum som är utrustade med TV och kylskåp. Rummen har även egen terrass med utsikt mot havet och hamnen.

Hemsida: http://arki-island.eu/

E-post: nico_kavouras@yahoo.com

Telefon: 22470- 32477

Tripas Rooms

Tripas Rooms är ett annat boende på Arki och ligger i Arki by och erbjuder fem stycken tvåbäddsrum utrustade med TV och minibar. AC finns inte. En extra säng kan bokas om det behövs. Tripas Rooms sitter ihop med tavernan med samma namn, Tripas.

Hemsida: http://arki-island.com/tripas'rooms.html

E-post: E-postformulär på hemsidan

Telefon: 22470- 32230

Sevärdheter

Till Arki åker du inte för att beta av den ena sevärdheten efter den andra utan vistelsen här handlar snarare om att släppa allt och bara vara.

VANDRA

Vandringen på Arki gör du på en dag men den kan göras om igen dag två. Längs med vandringen hittar du ruinerna av en venetiansk fästning och en grotta med stalaktiter och stalagmiter. Den vita kyrkan Metamorphosis hittar du om du tar stigen som börjar bakom Nikolas taverna.

SNORKLA

Vattnet runt Arki är klart och alldeles turkosfärgat och är utmärkt för att snorkla i.

Restauranger/uteställen


Samma tavernor som erbjuder rum har förstås god mat att njuta av. Öns lilla befolkning livnär sig bland annat på fiske så passa på att smaka någon av fiskrätterna.

Stränder

Det finns två stränder på Arki som kan nämnas men det finns även små vikar runt ön som du kan vandra till och njuta av.

TIGANAKIA BAY

På Arkis sydostkust ligger öns finaste sandstrand, Tiganakia Bay. Öns enda väg leder hit och du går hit på cirka 45 minuter från Arki by. När du närmare dig bukten bländas du nästa av det turkosa vattnet. Från stranden går det att simma över till de andra små kobbarna. Reser du till Arki under lågsäsong så kan du räkna med att få ha stranden för sig själv.

PATELIÁ

Pateliá ligger vid Arki by, vid den yttre kajen, och är en vik med okej sandstrand.