GREKLAND - KYKLADERNA

Amorgos

Det går flera färjor till Amorgos, framför allt ifrån de närliggande öarna i Kykladerna. Den mindre båten Express Skopelitris går i princip varje dag mellan Naxos, Småkykladerna och Amorgos. Ifrån Pireus går det också några färjor i veckan samt från de närmaste öarna i Dodekaneserna. Amorgos har två hamnar, en i Egiali (nordost) och en i Katapola (sydväst).
Namn på grekiska
Αμοργός
Flygplats
Nej
Tid
CET +1h
Invånare
cirka 1900
Riktnummer
22850

Amorgos erbjuder en rofylldhet som är svår att slå med sin lugna och behagliga atmosfär. Samtidigt som fridfullheten är påtaglig är naturen märkbart dramatisk, havet så blått att det nästan sticker i ögonen och den lokala osten så god att magen slår volter av lycka. Det är lätt att förstå varför den franske regissören Luc Besson valde just Amorgos som inspelningsplats för ”Det stora blå”. Ingen annanstans är havet just så blått som vid Amorgos och framför allt vid Agia Anna.

Amorgos ligger sydost om Naxos och Småkykladerna med cirka 1900 bofasta på drygt 126 kvadratkilometer. Amorgos är Kykladernas sjunde största ö och sträcker ut sig med 33 kilometer mellan topp och tå och med tio kilometer bred midja. Hennes karaktäristiska är den höga bergsrygg som löper längs med hela ön och där den högsta toppen, Krikelo, mäter cirka 820 meter över havet. Amorgos östra kust har det mest dramatiska scenariot med branta klippor som stupar rakt ner i det stora blå.

Hamnen i Katapola, Amorgos. (Foto: Markus Olsson)

Det finns två stycken hamnorter på Amorgos; Egiali (Aegiali) i nordost och Katapola i sydväst. De flesta färjor stannar i båda byarna men det finns undantag så var noga med att kolla upp vart din färja går och var du har tänkt dig att kliva iland. Var du väljer att bo är först och främst en smaksak. Egiali har en fin sandstrand i bukten och vill du ha direktaccess till sandstrand så är Egiali att föredra. Katapola ligger betydligt närmare magiska bukten Agia Anna och klostret Panaghia Chozoviotissa. Det finns förstås några andra bergsbyar att bo i eller i Chora om du inte har något emot att ha en lite längre sträcka till morgondoppet.

På Amorgos finns fina, välmärkta, vandringsleder som går kors och tvärs över ön och det kanske är främst är vandring, besöka antika lämningar och bad som du kommer att fokusera på när du är på Amorgos. Det finns barer men man kan inte riktigt prata om något tydligt uteliv i Amorgos byar. Du åker till Amorgos för att njuta av dess karga skönhet, lugn och vänliga invånare.

Mer information om Amorgos hittar du i vänstermenyn.

Karta över Amorgos

Boende

Amorgaia Studios

Amorgaia Studios ligger i Katapola och erbjuder fem stycken rum/studios. Rummen är utrustade med AC, TV och kylskåp och de flesta har dessutom kokvrå.

Hemsida: http://www.amorgaiastudios.gr/

E-post: amorgaiastudios@gmail.com

Telefon: 22850- 74004

Camping

Amorgos camping ligger nära Katapola och är lätt att hitta när du klivit av färjan. Med ryggen mot havet följer du bara hamnpromenaden till vänster och gå längs med den tills skyltarna till campingen blir synliga.

Hemsida:

E-post:

Telefon:

Lakki Village

Lakki Village ligger på andra sidan bukten i byn Egiali och är ett av de största hotellen. Lakki Village utgörs av flera byggnader och har en pool med en poolbar på området. Till stranden är det bara ett par meter och i huvudbyggnaden finns en taverna.

Hemsida: http://www.lakkivillage.gr/

E-post: info@lakkivillage.gr

Telefon: 22850 - 73253

Panorama Studios

Panorama Studios ligger i Chora och är ett bra alternativ om du inte vill bo nere vid kusten. Alla rummen har AC, TV och kylskåp samt balkong eller uteplats med panoramautsikt. WiFi finns i de allmänna utrymmena.

Hemsida: http://www.panorama-amorgos.gr/

E-post: info@panorama-amorgos.gr

Telefon: 22850- 71606

Vigla Hotel

Vigla Hotel ligger i Egiali och erbjuder singel-, dubbel och trippelrum. Alla rum har balkong eller en terrass, de flesta med havsutsikt. Rummen är utrustade med AC, TV och ett kylskåp. Hotellet har en pool med poolbar och det finns även en restaurang.

Hemsida: http://www.vigla-amorgos.com/

E-post: info@vigla-amorgos.com

Telefon: 22850- 73288

Sevärdheter

CHORA

Amorgos Chora tillhör en av de vackraste bergsbyarna i Kykladerna där den ligger högt uppe på berget med sina slitna väderkvarnar strax intill. Chora grundades redan på 1200-talet och utgörs av klassiska små stenlagda gränder med vita hus som lyser i solen. Stämningen i Chora är avslappnad och lugn, byn är helt bilfri, och under de varmaste timmarna på dygnet somnar by in för att vakna till liv på sena eftermiddagen igen. Det finns flera tavernor, kaféer och restauranger i gränderna vilka de flesta mynnar ut vid det centrala torget. Här samlas människorna och njuter av en kopp kaffe eller en öl och pratar om livet in på småtimmarna.

I Chora ligger Amorgos arkeologiska museum och strax ovanför byn ligger en gammal venetiansk fästning. Härifrån har du en fantastisk utsikt men ta reda på om fästningen är upplåst innan du knallar dit. Fråga på kaféet som ligger vid torget Loza.

EGIALI (AEGIALI)

Egiali ligger på Amorgos nordostkust och har drygt 200 bofasta invånare. Bergen lutar brant ner mot havet och den stora viken som utgör stranden i byn. Bebyggelsen klättrar försiktigt upp längs med bergskanten vid vikens högra sida. Husen är klassiskt kykladiska , det vill säga vitkalkade med blå detaljer och ligger längs smala gränder som går som ett sicksackmönster upp för sluttningen. Livet i byn är koncentrerat kring hamnen men tavernorna och kaféerna ligger en nivå ovanför piren. Man kan säga att det är som en liten restauranggata på terrassen ovanför hamnen.


Kyrka i Egiali, Amorgos. (Foto: Markus Olsson)

Vid stranden finns några hotell/boenden som ligger som en sista utpost i dalen innan den möter havet, annars finns det fler boenden att hyra uppe på bergssluttningen. I början av stranden, ifrån hamnen sett, ligger de barer som erbjuder lite uteliv i Egiali. I byn finns annars det som behövs för en semester; restauranger, bageri, mataffär och lokalbussar som tar dig till andra orter på Amorgos.

Från Egiali går det fina vandringsleder som är väl märkta och du kan till exempel vandra till bergsbyarna Tholaria och Langada ifrån dalen som mynnar uti Egiali.

KATAPOLA

Den andra hamnen på Amorgos ligger i byn Katapola som ligger närmast Chora och den magiska bukten Agia Anna. Katapola med cirka 130 invånare ligger alldeles intill havet och har sina tavernor och kaféer i direkt anslutning till hamnpromenaden som i princip är den enda gatan i byn. Hamnområdet stängs dessutom av för motortrafik på kvällarna och skapar en skön frizon för fotgängare. Katapola har den mest frekventa färjetrafiken utav de båda hamnorterna så det är ganska troligt att du först hamnar här. Det finns gott om boende i Katapola och ett par stränder ligger längs med bukten bara en kort promenad bort.

Om du gillar att vandra så går det bra att utgå från Katapola och då till exempel frö att vandra till Minoa eller till Chora.

MINOA

Minoa ligger på bergsväggen, inte långt ifrån Katapola, och var en gång i tiden antikens och romarnas stad. Ifrån Katapola tar det cirka 30 minuter att vandra upp hit men det går också att ta sig hit bilvägen som går mot Chora. Minoa erbjuder en makalös utsikt och en rad fornlämningar som exempelvis resterna av ett apollontempel. Utgrävningarna pågår i nutid och fler och fler intressanta lämningar kommer ständigt fram.

PANAGHIA CHOZOVIOTISSA

En av Amorgos klassiska sevärdheter och som ofta förekommer på bilder från Amorgos är klostret Panaghia Chozoviotissa ifrån år 1088. Klostret ligger vid bukten Agia Anna och klamrar sig dramatiskt fast på bergsväggen 300 meter ovanför havet. Agia Anna och klostret delar parkering och den sista biten upp till kommunionen måste du vandra. Tänk på att vara rätt klädd för ett klosterbesök trots tryckande hetta och vandring. Det är långbyxor för män, lång kjol för kvinnor och inga bara axlar som gäller. Idag bor det bara ett fåtal munkar här som håller klostret öppet och välkomnar besökarna. Det sägs att en byggnad klamrade sig fast här redan på 800-talet men sedan dess har det alltså utvecklats till detta kloster som har varit både skola och gömställe under krigstider.


Panaghia Chozoviotissa, Amorgos. (Foto: Markus Olsson)

SKEPPSVRAKET OLYMPIA

Skeppet Olympia sjönk vid Amorgos kust i februari 1980. Kaptenen letade efter en plats nära kusten som skydd mot de starka vindarna, men vågorna slängde in dem i bukten Liverio, inte långt från stranden Kalotaritissa.  Skeppsvraket är med i flera scener i filmen ”Det Stora Blå” och är en populär dykplats på ön.

VANDRA

Amorgos är en fantastik ö för vandring och det finns många vandringsleder och gamla boskapsstigar att följa. Lederna är väl märkta och går kors och tvärs över ön. Oavsett var du på bor på Amorgos så finns det vandringsleder att gå. På skyltarna står oftast den uppskattade tiden och vart vandringsleden går. Passa på att fråga någon på plats om lederna eller köp en karta där de är utsatta. Fler av lederna går till andra små byar som är perfekta att ta en lunch i för att sedan vandra tillbaka till ursprungsplatsen.


Vandringsled, Amorgos. (Foto: Markus Olsson)

Restauranger/uteställen

MOON BAR

Moon Bar ligger i Katapola, i norra delen på hamnpromenaden. Baren spelar blues, rock och funk och är ett skönt ställe att luta sig tillbaka på och drick en öl eller två. Moon Bar serverar även frukost.

LAKKI

Restaurangen på Lakki Village i Egiali lagar bra husmanskost och erbjuder en skön miljö alldeles intill stranden. Om du bor inne i byn så är det en vacker kvällspromenad över till andra sidan bukten.

TO KORALLI

To Koralli ligger på terrassen ovanför hamnen i Egiali. De serverar klassisk grekisk mat i kombination med en fin utsikt.

VITSENTZOS

Vitsentzos är en klassisk grekisk taverna med grekisk husmanskost och ligger i den norra delen av hamnpromenaden. Vitsentzos har en fin terrass men utsikt över bukten och erbjuder bra mat till bra priser.

Stränder

På Amorgos finns inte de långa vidsträckta stränderna som på till exempel Naxos men Amorgos har annat att erbjuda som kan slå det mesta. Om du inte bor nära någon strand kan du ifrån byn Katapola ta en badbåt till flera av stränderna på Amorgos eller till någon av de små öarna i närheten; Gramvoussa och Nikourioa.

AGIA ANNA

Ett måste på Amorgos är ett bad vid bukten Agia Anna, cirka tre kilometer från Chora, på Amorgos sydostkust. Det finns ingen sandstrand här utan underlaget består av klapperstenar, stenar och klippor men allt är förlåtet tack vare den fantastiska miljön och färgerna här. Vattnet är så blått att det knappt går att ta in och de beigefärgade, karga bergen störtar rakt ner i vattnet. Ovanför stranden, längs bergsväggen, ligger klostret Panaghia Chozoviotissa som en fastklistrad sockerbit. Det går en asfalterad väg till Agia Anna som slutar vid en mindre parkering. För att ta dig till ner till vattnet får du gå på en stig den sista biten. Stranden är oorganiserad men under högsäsong kan det finnas en servering uppe vid parkeringen.


Agia Anna, Amorgos. (Foto: Markus Olsson)

EGIALI BEACH

Stranden i Egiali är en lång, fin sandstrand med några tavernor och kaféer i strandkanten. Vattnet är långgrunt och passar därför barnfamiljer bra. Längs med stranden finns pinjeträd som skänker skugga annars är delar av stranden organiserad och det går att hyra solstolar och parasoller.


Egiali Beach, Amorgos. (Foto: Markus Olsson)

AGIOS PAVLOS BEACH

Cirka åtta kilometer söder om Egiali ligger Agios Pavlos Beach med en blandning av klappersten och sand. Stranden är som en liten tunga som går ut i vattnet. Intill stranden finns en taverna med schysst käk.

FOKIOTRYPA BEACH

Inte långt ifrån Egiali Beach ligger mindre besökta Fokiotrypa Beach. Stranden är oorganiserad men det finns både en taverna och ett kafé i närheten. Stranden består till mesta delen av sand och vattnet är grunt, klart och turkost.

KALOTARITISSA BEACH

Stranden Kalotaritissa ligger skyddad i en bukt och har mjuk gyllene sand. Ofta ligger en rad små fiskebåtar ankrade i bukten efter morgonens fisketur. Intill stranden finns ett kafé.

MOUROU BEACH

Mourou är en strand för de som gillar att snorkla. Stranden består av klapperstenar och sten men vattnet är alldeles turkost och intill stranden finns flera grottor att simma och snorkla till/i. Stranden i sig är oorganiserad men det finns en taverna i närheten att äta och köpa dryck vid. Mourou ligger cirka 15 kilometer sydost om Chora.

PLAKES BEACH

Plakes Beach är en oorganiserad strand som du kan nå till fots ifrån Katapola på västkusten. Stranden är skyddad ifrån starka vindar och har fin sand. Vattnet är kristallklart och ganska djupt och brukar locka en och annan dykare. Nudister brukar också hålla till här.