Grekland


Sporaderna och Evia

Skopelos

Skopelos har ingen egen flygplats men systerön Skiathos har det som dessutom tar emot charter. Färjan över från Skiathos tar 30 eller 60 minuter beroende på vilken av hamnarna du vill åka till på Skopelos. Det går flera färjor om dagen mellan Skiathos och Skopelos men även till underbara Alonissos.

Namn på grekiska

Σκόπελος

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 5000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

24240

Om Skopelos

”För några timmar sedan lade Apollon Hellas till i Skopelos hamn med en ganska stor skara resenärer som alla for iväg med sina rumsuthyrare i motsatt riktning mot vad jag gjorde med min. En glad dam i vita kläder, med mörkt lockigt hår och med ett bländande leende stod och viftade med ett papper i A4-storlek som hon hade skrivit Maxikus på när jag som sista passagerare klev av färjan. ”Mr Maxikus, car over there” sa hon och pekade på den minsta lilla röda van jag någonsin sett. Till och med jag som är tre äpplen hög fick sitta med knäna upptryckta mot hakan för att rymmas i passagerarsätet. Med stora ögon såg jag hur alla andra turister for iväg i motsatt riktning medan vi med plattan i botten fräste iväg åt andra hållet. Den glada damen ursäktade sig för sin dåliga engelska och med några enstaka ord pekade hon ut tänkbara faciliteter jag skulle kunna komma att behöva; ”rent car”, ”bus station”, ”supermarket”. Med en tvär sväng åt höger trycktes mitt ansikte mot fönsterrutan och med mina stora ögon och sammanpressade näsa for vi runt en nerlagd bar och rakt ut på en gräsplätt. Bilens fjädring hade nog sett sina bästa dagar och min näsa gled upp och ner mot rutan i takt med det ojämna underlaget innan jag kunde vrida tillbaka ansiktet i färdriktningen. Med minskad fart rundade vi en stor vassansamling och stannade med en tvärnit. ”Welcome mr Maxikus”. På ett sätt är detta tjusningen med öluffandet, man vet liksom aldrig riktigt hur och var man kommer att bo. Ibland blir det riktigt bra och ibland lite mindre bra.” (Markus Olsson)

Trots att den nu börjar bli några år sedan Mamma Mia-filmen hade premiär så är fortfarande ABBA-turismen påtaglig på Skopelos. Det är här som merparten av filmen spelades in och på många platser finns fortfarande tydliga referenser till filmen och musiken. Resebyråer ordnar Mamma Mia-utflykter, barer har ABBA-teman och en och annan restaurangägare berättar gärna att Meryl Streep har ätit på just deras krog. Men Skopelos har förstås mycket mer än så att erbjuda med en av de vackraste Chora i den grekiska övärlden, en grön och frodig natur, bra vandringsmöjligheter och ett magiskt blå-grönt vatten med fina stränder.

Skopelos ligger strax öster om lillasystern Skiathos i ögruppen Sporaderna och har trots sin storlek och ABBA-referenser en mer dämpad turism. Det beror troligtvis på att Skopelos inte har någon flygplats och inte tar emot charterturister i samma omfattning men det beror nog också på Skopelos i sig på något sätt. Skopelos känns lugnare, mer stilla och mer skyddad. De flesta som åker hit gör det för att slappna av, vandra, besöka sevärdheter och njuta av stränderna och vattnet.

Skopelos har cirka 5000 invånare och de två största samhällena på ön är Skopelos stad (Chora) och Glossa som båda har egna hamnar där färjorna stannar. Om du åker färja från Skiathos tar det cirka 30 minuter till Glossa och cirka en timme till Skopelos stad som ligger på Skopelos östra kust. Skopelos är en grön ö med frodiga skogar, gröna olivlundar och välmående fruktodlingar. Speciellt känd är Skopelos för sina plommon och mandlar.

Mer information om Skopelos hittar du i vänstermenyn.Karta över Skopelos


Rulla till toppen