Grekland

Sporaderna och Evia

Alonissos: Att göra/ sevärt

Patitiri

Patitiri byggdes snabbt efter jordbävningen som drabbade Alonissos på sextiotalet. Det syns att det gick lite geschwind, för vacker är inte riktigt rätt ord för att beskriva staden, men den är funktionell och är ett skönt avbrott till det gamla och anrika. Det är i Patitiri som färjorna lägger till och det finns gott om boende att boka. Restaurangerna ligger i första hand längs med hamnen där det också finns en liten klapperstenstrand. Om du står med ryggen mot vattnet så har du en höjning på höger sida där det ligger flera stora boenden i ett trevligt område med bra utsikt över staden och vattnet.

Chora/ Palea Alonisssos

Ett måste när du är på Alonissos är ett besök upp i Chora, en magisk liten stad som klamrar sig fast uppe på berget. Staden blev mer eller mindre en stenhög efter den stora jordbävningen 1965 men har sedan dess byggts upp igen. Staden består av små snirkliga gränder, några torg och flera restauranger, butiker och caféer. Du kan lätt tillbringa ett par timmar på de små gatorna och drömma dig bort om ett magiskt greklandsliv. Numera finns det en rad olika boende att boka uppe i Chora och det är betydligt charmigare än nere i Patitiri.

Chora, Alonissos. (Fot: Markus Olsson)
Chora, Alonissos. (Foto: Markus Olsson)

 

Vandra

Alonissos är en utmärkt ö för vandring. Det finns bra uppmärkta vandringsleder som går kors och tvärs över den 2,5 mil långa ön. Boken ”Alonissos on Foot: A Walking & Swimming Guide” av Bente Keller och Elias Tsoukanas finns att köpa för cirka 14 € i de flesta butiker på ön och är en bra guide att hitta rätt med.

Alonissos Marine Park

Sedan 1992 finns Alonissos Marine Park i syfte att bevara det klara vattnen runt ön och framför allt den utrotningshotade munksälen. Parken är uppdelad i två zoner, zon A som består till största delen av området kring öarna Panagia och Psathoura och zon B som består av själva Alonissos. I zon A finns det särskilda restriktioner medan zon B är öppen för besökare. Under högsäsong går det båtturer till zon A och har du riktigt tur kan du få se en av de skygga munksälarna.

Monk Seal Information Center

Längst in i hamnen i Patitiri ligger Monk Seal Information Center där du kan fördjupa dina kunskaper om munksälen. I centret finns både utställningar, bilder och filmer om det utrotningshotade däggdjuret.

Steni Vala

Ungefär halvvägs upp längs östkusten ligger den lilla fiskebyn Steni Vala med sina 30 invånare. Många seglare och yachter lägger till i bukten utanför byn och åker in till de stränder som finns i närheten. Passa på att äta på någon av tavernorna som har bra fiskrätter på menyn.

Rulla till toppen