Grekland

Saroniska öarna

Spetses: Att göra/ sevärt

Spetses stad, Spetses. (Foto: Markus Olsson)

Min känsla för Spetses är att hon är en weekend-ö. De flesta åker hit över en helg eller ett par dagar och för den som vill stanna längre så handlar det i första hand om sköna dagar på någon av stränderna, god mat och dryck på någon av tavernorna och vandring/promenader längs kusten och delar av ön. Och just det kan vara alldeles tillräckligt men Spetses har även en helt annan sida; party. Tack vare Aten-borna som ofta kommer hit finns ett bra utbud av beachbarer och klubbar att festa loss vid. Dagsturer med taxibåtarna över till Kosta på fastlandet är inte långt bort så dagarna går alltså att göra riktigt variationsrika.

Hästridning med guide

Vill du uppleva Spetses från en hästrygg så finns den en kille som anordnar guidade turer med hästridning på ön. Det finns totalt sex stycken leder för detta och några av dem tar dig dessutom till platser som annars kan vara svåra att nå. Guiden Gregory Thimaras tar upp till sju personer på sina turer och pratar flytande engelska. Läs mer om hästridning på Spetses här: Greg’s Spetses Horses (länk).

Spetses stad

Spetses enda egentliga by är Spetses stad dit du också anländer i den välformade hamnen Dapia. Staden breder ut sig längs kusten och är på ett sätt väldigt avlång men bygger också inåt land med några kvarter uppåt. Det finns några stränder med klappersten/grov sand intill bebyggelsen men de bättre stränderna ligger i byns utkant.

Del av hamnpromenaden i Spetses stad, Spetses. (Foto: Markus Olsson)

Det finns gott om tavernor, restauranger, barer och kaféer tack vare den inhemska turismen med många Aten-bor som njuter av helgerna här ute. De flesta inrättningarna ligger längs kusten och det är bara att testa av dem den ena efter den andra.

Längs hamnpromenaden i Spetses stad, Spetses. (foto: Markus Olsson)

För den museumintresserade finns Hatziyianni Mexis hus, det vill säga boendet som Spetses första ”regent” besatt. I huset ligger Spetses eget museum sedan 1939 och fungerar som arkeologisk och historisk folkloresamling. Huset i sig byggdes redan i slutet av 1700-talet och bjuder på ett stycke intressant arkitekturhistoria. Hatziyianni Mexis hus hittar du en bit in i Spetses stad.

Bouboulina Museum i Spetses stad, Spetses. (Foto: Markus Olsson)

Ett annat museum på Spetses är Bouboulina Museum som är Laskarina Bouboulinas 300 år gamla mansion. Laskarina Bouboulina sägs vara världens enda kvinnliga amiral när det kommer till den historiska sjöfarten. Museet erbjuder en 40-minuters rundtur under vilken du får ta del av Laskarina Bouboulina fantastiska liv och tragiska öde. Bouboulina Museum hittar du intill hamnen Dapia.

Spetses stad, Spetses. (Foto: Markus Olsson)

Vandring/ cykling

Spetses är en trevlig ö för lättare vandringar. Ön har flera leder (gamla stigar) som tar dig upp på ön och ner till kusterna runt om på Spetses. Högsta punkten på ön är endast 245 meter så vi pratar inte om några kraftiga stigningar. För den som hellre strosar är hamnpromenaden riktigt lång och erbjuder fullt av möjligheter till trevliga intag av mat och dryck.

Det går även utmärkt att hyra cykel på Spetses och du kan ta dig runt ön på cirka två timmar. Det ger en fantastisk möjlighet att ta dig till de olika stränderna och pausa där du själv känner för det. Det finns ett par cykeluthyrare i Spetses stad där du kan hyra en cykel för en dag eller två

Rulla till toppen