Grekland


Saroniska öarna

Spetses

Spetses är den ö bland de Saroniska öarna som ligger längst bort ifrån Pireus (Aten) men båtturen tar ändå bara mellan 2,5 -3,5 timmar. Färjan från Kosta på fastlandet (Peleponnessos) tar bara 15 minuter och det går bra att lämna bilen (kostar cirka 4 Euro) vid hamnen i Kosta. Från Kosta går det även båttaxi som endast tar fem minuter.

Namn på grekiska

Σπέτσες

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 4000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22980

Om Spetses

”Spetses är Spetses och på något sätt bara Spetses. Spetses är en trevlig ö, en ren ö, en grekisk ö. Det finns inga stora antika monument att besöka, ingen strand som ligger på topp-tio-listan i resemagasinens senaste nummer eller någon natur som får botaniker att kalla till konferens. Spetses är Spetses och på något sätt bara Spetses. Med det menar jag inte något negativt utan Spetses erbjuder ett modernt vardagligt Grekland med i första hand helgturism där Aten-bor vill slippa stadens hets för en stund. Det är rent, fräscht, restaurangtätt och längs kusterna finns helt okej stränder. Det liksom bara är och Spetses ger det som besökaren behöver.

När en vinterblek skandinav sätter sin fot på Spetses så tillhör det alltså inte vanligheten men det är inte heller så pass exotiskt att kamerorna åker fram eller att lokalpressen stoppar pressarna. Det som framför allt slår mig när jag är på Spetses är den öppna, glada och uppriktiga gästvänligheten. Spetsesborna stannar och erbjuder hjälp, hälsar och frågar hur vi mår när vi med förlorade mål snurrar runt ibland gränderna. När vi lite senare har trasslat in oss ännu mer i nystanet av gränder och möter samma person igen får vi handgripligen hjälp att hitta rätt. Vad är väl enfast grekisk hand som pekar i rätt riktning? Tråkig, trist, eller alldeles, alldeles behövlig.” (Markus Olsson)

Spetses ligger bara två kilometer utanför Peleponnessos kust och ger en känsla av att man nästan kan ta på fastlandets inbjudande landtunga. Ungefär 4000 personer bor på Spetses 27 kvadratkilometer stora (eller lilla) yta och de flesta har suttit bo i Spetses stad som mer eller mindre är den enda byn på ön.

Likt Hydra är biltrafik förbjuden på Spetses men olikt Hydra är ändå brukstrafik tillåten som taxibilar och bussar och framför allt mopeder som surrar omkring som tjänstgörande arbetsbin. Bofasta får även köra bil utanför Spetses stad. Spetses stad breder ut sig längs kusten och erbjuder flera stränder av varierande kvalité men utbudet av tavernor, kaféer, barer och restauranger är riktigt bra och beror säkerligen på de många Aten-bor som gärna åker hit över helgen eller till sina sommarhus under säsong.

Namnet Spetses har sin historia i venetianarnas namn på ön ”Isla di Spezzie” (Dofternas ö) som troligtvis bygger på Pinjeträdens aromer som vilade tungt på Spetses när vegetationen var som starkast under 1600- 1700-talen. Därefter avverkades mycket av skogen till gagn för sjöfarten men en stor del av grönskan har återplanterats under 1900-talet och än idag är pinjedoften märkbar.

Mer information om Spetses finns i vänstermenyn.Karta över Spetses


Rulla till toppen