Grekland

Saroniska öarna

Poros: Att göra/ sevärt

Poros stad

Poros stad, Poros. (Foto: Markus Olsson)

Poros stad är den enda byn på Poros och ligger på den mindre ön Sferia. Drygt 400 invånare bor här och det gör staden till en livlig liten stad med gott utbud av restauranger, kaféer och barer. Längs med hela hamnpromenaden ligger de tätt efter varandra och det är lätt att tillbringa många timmar vid ett bord med god mat och god dryck. Staden ligger på en sluttning och ju längre bort från hamnen du kommer desto fridfullare blir miljön. Husen är i regel vita eller målade i ljusa färger med rött tegeltak och är inspirerade av venetiansk arkitektur. Poros stad är en vacker stad och tåls att undersökas grundligt. Vandra i de smala gränderna med trappor som binder samman nivåskillnaderna och de små torgen.

Poros stad, Poros. (Foto: Markus Olsson)

Tröttnar du på utelivet så finns det obligatoriska arkeologiska museet att besöka. Det ligger vid den östra sidan av hamnpromenaden och har föremål från utgrävningar på både Poros och fastlandet.

Om du vill avnjuta en fantastisk utsikt ska du bege dig till det tydligt markerade klocktornet. Du kan inte missa då det i princip syns överallt ifrån.

Poseidontemplet

Resterna av Poseidontemplet, anno 600-talet f Kr, är värd ett besök om du är intresserad av antika lämningar. Templet förstördes i en jordbävning år 395 e Kr och sedan dessa har flera stendelar tagits som byggnadsmaterial till andra hus. Under säsong går det ett litet utflyktståg upp till platsen för templet som ligger cirka fem kilometer från Poros stad.

Zoodochos Pigri

Zoodochos Pigri är ett kloster som ligger på den östra delen av Poros, strax ovanför Monastiri Beach. Klostret ligger i en fin miljö och för att få gå in i klostret måste du skydda axlar och knän. Det finns filtar att täcka kroppen med om du inte har passande kläder på dig.

Klostret har anor ända tillbaka på 1700-talet då biskopen Iakovos II blev frisk efter att ha druckit vatten från en källa i närheten. Som uppskattning lät han bygga klostret där källan finns och det går faktiskt fortfarande att dricka vatten från källan som ligger mellan kaféet och det lilla kapellet.

Rulla till toppen