Grekland

Saroniska öarna

Hydra / Idra: Att göra/ sevärt

Som sagt, till Hydra åker du inte för att besöka olika sevärdheter utan Hydras sevärdhet är Hydra i sig och sitt lugn. Om det nu kan vara en sevärdhet?

Hydra stad

Hydra stad som också är ankomsthamnen, är den enda byn på Hydra och inhyser cirka 3500 invånare. Här ryms kändisar, konstnärer och arbetare sida vid sida i de vita och pastellfärgade husen. Hydra stad ligger längs en hästskoformad bukt med restauranger, barer, tavernor och tingeltangelbutiker intill hamnpromenaden och med villor och uthyrningsboenden klättrandes längs sluttningarna.

Gränd i Hydra stad, Hydra. (Foto: Markus Olsson)

Hydra stad är vacker och förtrollande. Förtrollande för att motortrafik är förbjuden och för att du på ett ytterst konkret sätt kan flyttas bakåt i tiden och börja reflektera över vardagens hets och stress. Plötsligt inser du vad harmoni egentligen innebär.

Gränd i Hydra stad, Hydra. (Foto: Markus Olsson)

Framåt kvällen samlas de flesta nere vid hamnpromenaden och vid de uteställen som ligger i det grenverk som utgörs av gränderna som löper upp ifrån hamnen. Utbudet är stort och varierat och till skillnad mot många andra platser så bryter man inte mot förbudet av motortrafik. Det är lätt att sitta länge och njuta av stämningen och det du har beställt in medan solen saktar sjunker i det egeiska havet.

Ställer du dig med näsan ut mot vattnet så har du längst ut till höger delar av ett gammalt kastell med en trevlig inblick in mot Hydra stad. Vrider du istället näsan mot vänster och tar riktning mot udden når du det enda klippbad som byn erbjuder. Kort därefter kommer du upp till Sunset Restaurant (läs mer under Restauranger/uteställen).

I hamnen trängs lyxyachter, fiskebåtar, badbåtar och en rad taxibåtar. Det är härifrån du lättast tar dig till de få stränder som Hydra har eller om du vill åka över till Peloponnesos på fastlandet.

Vandring

Om du inte vill förflytta dig vattenvägen eller via ryggen på en åsna så är det vandringsskorna som tar dig dit du vill.

Berget bakom Hydra stad, Eros, kan du nå toppen på på cirka 1,5 timmars vandring. Uppe på toppen har du en bedårande utsikt över byn och hamnen nedanför.
Öster om Hydra stad ligger stranden Mandraki som det tar knappt en halvtimme att vandra till. Från Mandraki kan du även vandra över bergen och nå klostren Agias Triadas, Agios Nikolas och Agias Matronas. Räkna med att vandringen tar i alla fall minst 2,5 timmar och kan bitvis vara ganska tung.

Rulla till toppen