Grekland

Saroniska öarna

Egina: Att göra/ sevärt

Egina bjuder på en hel del sevärdheter och det är svårt att få en tråkig stund här.

Afeas tempel (Afeatemplet)

Ett av de vackraste templen i Grekland är Afeas tempel som ligger högt uppe på berget strax ovanför Agia Marina med en makalös utsikt över pinjesluttningarna och Saroniska bukten. Det är inte svårt att föreställa sig hur det en gång i tiden har sett ut i sin fulla prakt och det är lätt att förstå att man valde att bygga templet på denna plats. Templet byggdes i slutet av 400-talet f. Kr och sägs vara en förebild till Parthenon på Akropolis i Aten, men de arkeologiska utgrävningarna visar att någon form av religiös dyrkan förekom här redan på 1300-talet f. Kr.

Afeas tempel, Egina (Foto: Markus Olsson)

Från början trodde man att templet var tillägnat Athena men i början av 1900-talet hittade arkeologer en inskription som visade på att templet var byggt för att hedra gudinnan Afea (Aphia). Skulpturer från templet finns att beskåda i München efter det att Ludwig av Bayern köpte dessa på en auktion i Italien dit de hade förts av Baron von Hallerstein i början av 1800-talet.

 

Agios Nektarios

Klostret och framför allt kyrkan Agios Nektarios är en mäktig upplevelse, om inte annat så utifrån ett arkitektoniskt perspektiv. Nektarios är ett helgon som utfärdade det ena miraklet efter det andra. Även efter hans död blev sjuka friska bara genom att åka till hans grav och därför vallfärdar än i dag människor hit för att uppleva mirakel. Agios Nektaros ligger på vägen mellan Egina stad och Agia Marina.

Takmålning i Agios Nektarios, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Agia Marina

Agia Marina är semesterorten nummer ett på Egina vilket märks på utbudet av hotell, restauranger och souvenirbutiker. Agia marina ligger vid en vik på Eginas östkust, ungefär 15 kilometer från Egina stad. Stranden har fin sand och det går att hyra solstolar och parasoller på plats. På berget ovanför samhället ligger Afeas tempel och det finns en skyltad, brant gångväg upp till templet. Längs med Agia Marinas vänstra sluttning ligger ett enormt betongkomplex, ett hotell som aldrig blev färdigställt, som ger svag bild av hur ännu mer exploaterat byn skulle kunna ha varit.

Egina stad

Egina stad är en livlig stad med restauranger, tavernor, barer och affärer vid och intill hamnpromenaden. Strax till vänster om hamnen står hästdroskor längs med vägen och väntar på att få att ta dig på en rundtur. Det är alltså hit du anländer när du kommer med färjan vilket gör att det hela tiden rör sig folk i staden. Det finns även en stor småbåtshamn med båtar från världens alla hörn samt ett par stränder som gör att det är trevligt att tillbringa sin resa även här.

Egina stad, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Något kvarter bakom hamnpromenaden finns flera butiker, grönsakshandlare, ett bageri och en fiskemarknad. Runt fiskemarknaden finns tavernor som serverar just olika fiskrätter och om det är någonstans i staden du ska äta fisk så är det här.

Kyrka i Egina stad, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Det finns inte så många sevärdheter i Egina stad förutom Pyrgos Markellos, Markellostornet, som byggdes runt 1800 på uppdrag av den lokale politikern Spyros Markellos. Tornet är byggt i venetiansk stil med en svagt rosa fasad. Tornet är sällan öppet för allmänheten men har du tur så är du där just när man väljer att låta besökare komma in i tornet. Det finns även ett museum, Arkeologiska museet intill resterna av Apollontemplet, som kan vara intressant att besöka samt att en del av konstnären och skulptören Christos Kapralos verk går att beskåda vid hans gamla bostad vid Plakakia Area.

Paleochora

Paleochora, ”den gamla staden”, ligger övergiven på en brant bergssluttningen och var ända fram till början av 1800-talet Eginas huvudort. Det sägs att det en gång i tiden har funnits 365 kyrkor här, en kyrka för varje dag på året, men i dagsläget har bara 70 kyrkor kunnat bekräftas varav 33 stycken är öppna för besökare.

Vägen in i Paleochora, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Två naturliga källor, brunnar och cisterner försåg byn med vatten vilket visar på att befolkningen har vuxit under vissa perioder. Citadellet högst upp på berget byggdes 1462 under den första venetianska ockupationen men 1537 förstördes hela byn av Barbarossa för att till viss del återuppbyggas 1540 när turkarna tog över. Därefter plundrades byn vid olika tillfällen och under den andra ockupationen av turkarna under sent 1700-tal och i början av 1800-talet övergavs Paleochora helt och hållet och befolkningen slog sig ner vid kusten och bildade det moderna Greklands första huvudstad.

Ruin i Paleochora, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Ett besök i Paleochora är obligatoriskt när du är på Egina. Det går inte att beskriva känslan när du strosar omkring bland ruinerna och kyrkorna på små kullerstensstigar. Historiens vingslag fläktar dig var du än dig vänder.

Perdika med Camera Obscura

Perdika är ett litet stilla fiskesamhälle på Eginas sydvästra kust, cirka elva kilometer från Egina stad. På terrassen ovanför den lilla hamnen ligger flera tavernor, kaféer och en och annan bar. Många åker hit över dagen för att äta goda fiskrätter och strosa i den lilla byn men på helgerna kommer även ”helgturisterna” från Aten hit. Från hamnen har du fin utsikt över havet och ön Moni.

Skyttegrav vid Perdika, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Området utanför Perdika var under andra världskriget ockuperat av tyskarna och det är en märklig känsla att strosa bland skyttegravar, bunkrar och de gamla kanonfästena. Längst ut på udden ligger Camera Obscura, en ljustät cylinderformad byggnad, med tolv små hål som fungerar som ljusobjektiv vilket skapar en upp och ner vänd 360-gradig bild av omgivningen. Vid mitt besöka 2014 var tyvärr kamerahuset stängt på grund av reparationsbehov.

Camera Obscura, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Souvola

Ungefär en mil norr om Egina stad ligger den lilla byn Souvola som från början var ett fiskeläger. Tack vare turismen har det sedan 1950-talet utvecklats till en större by som fortfarande är koncentrerad runt hamnen. Under högsäsong går det att åka färja direkt hit från Pireus.

Det finns en hel del rum att hyra, både på hotell men även privat. Intill hamnen finns även en strand med ett kafé som ligger i direkt anslutning till stranden. Flera tavernor och ett bageri ligger längs med hamnpromenaden.

Vagia

En av de små byar som finns på Egina är Vagia som ligger vid den norra kusten. Samhället är inte stort men det finns flera boenden att hyra och flera tavernor att välja mellan varav ett par ligger nere vid stranden. Vagia ligger svagt sluttande ner mot havet och är en by du semestrar i om du vill ha ett lugnt grekiskt byliv omkring dig. Vagia är en bra utgångspunkt för de som vill vandra och det är lätt att nå flera andra byar, Afeas tempel och semesterorten Agia Marina. En trevlig grusväg går längs med kusten mot byarna Souvola och Vathi. Det finns ingen livsmedelsaffär inne i Vagia men ett par kilometer västerut finns en relativt stor butik med en fin delikatessdisk.

Vandring på Egina, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Rulla till toppen