Grekland

Saroniska öarna

Agistri: Att göra/ sevärt

Agistri är en liten, frodig ö men många fina badvikar och stränder. Här är det lata dagar på stranden som gäller men även vandringar i Agistris pinjeskogar.

Megalochori (Milos)

Megalochori, Agistri. (Foto: Markus Olsson)

Megalochori, även kallad Milos, är Agistris administrativa centrum och inhyser drygt hälften av öns invånare. Megalochori är till viss del en ganska opolerad by med ett tydligt grekiskt vardagsliv runt knuten. På kvällarna sitter många av de äldre på sina innergårdar och njuter av den ljumna luften.

Megalochori, Agistri. (Foto: Markus Olsson)

Själva kärnan i byn ligger några meter upp från kustremsan där också två livsmedelsbutiker, några tavernor, en musikbar och ett par kaféer ligger. Här ligger också Agistris moped- och cykeluthyrning.

Megalochori, Agistri. Foto: Markus Olsson)

De flesta hotell/uthyrningsrum ligger med fasaderna mot havet och det finns ett antal att välja mellan. Det är till Megalochori som snabbåtarna, Flying Dolphins, ankommer från Pireus och Hellenic Seaways har en försäljningskur nere i hamnen (2019).

Metochi

Metochi har i princip vuxit ihop med Skala men ligger högre upp på berget bort från havet. Här är det mest bofasta som bor men det finns en taverna och inte så mycket mer. Om du vandrar runt ön och upp på berget så går en väg genom Metochi.

Limenaria

Limenaria, Agistri. (Foto: Markus Olsson)

Limenaria är en liten och gammal by som ligger på södra Agistri. Den påminner lite om byarna i Kykladerna och är en charmig upplevelse. Här har du en fin utsikt mot andra öar i närheten och fastlandet. Det finns en taverna i byn men annars är det just den lilla byns charm som är den stora behållningen med gränder, en given kyrka (Agia Kyriaki) och fina trädgårdar.

Skala

Skala är turistorten nummer ett och det är här flest hotell, uthyrningsrum, restauranger och barer finns. Det är även här den största sandstranden ligger och är en av anledningarna till att de flesta väljer att bo i Skala. I Skala finns även Agistris enda bankomat som oftast har sedlar i sig. Annars är du hänvisad till Egina en kvart bort med båt.

Taverna i Skala, Agistri. (Foto: Markus Olsson)

I hamnen i Skala lägger den större färjan till och är liksom Megalochori trafikerad året runt.
Om du inte vill trängas bland solstolarna i Skala kan du fortsätta gå österut i byn så passerar du flera små badvikar. Där vägen sedan tar slut och övergår i en stig så når du till slut nudiststranden Halikada. Mer om stränder på Agistri hittar du via vänstermenyn.

Stranden i Skala, Agistri. (Foto: Markus Olsson)

I Skala finns även några butiker utöver livsmedelsbutiker att shoppa i men annars är det bad, mat och dryck som gäller här.

Vandra

Även om Agistri är en liten ö är det en fin ö att vandra på med tanke på de lummiga pinjeskogarna som täcker hela ön. Vandringslederna är inte så väl märkta men över hela ön löper gamla skogsvägar som lämpar sig bra för vandring.
Avstånden mellan byarna på Agistri är korta och du kan även vandra längs vägarna för att nå de olika byarna och samtidigt njuta av utsikten mot fastlandet och andra öar.

Rulla till toppen