Grekland

Nordöstra egeiska öarna

Limnos: Att göra/ sevärt

Arkeologiska platser

På Limnos finns flera intressanta arkeologiska platser som tillsammans påvisar att det funnits en civilisation här i över 6000 år. Bland annat har man grävt fram ett av världens första parlament som visar att Limnos var först med att inför olika institutioner som gemensamt styrde det Egeiska havet.

Helgedomen Kabeiri och dess mysterium är en annan av de arkeologiska platserna som är intressant att besöka. Enligt historien byggdes helgedomen åt Hefaistos och nymfen Cabeirus barns ära som på Limnos dyrkades som gudarna av hav, fertilitet och vin.

Sommaren 1930 upptäcktes den förhistoriska staden Poliochni på Limnos som anses vara en av de äldsta städerna i Europa med anor från runt 5000 f. Kr. Föremål som matriser, hammare och trattar visar att det på Limnos fanns en mycket tidig och stark produktion av metalliska föremål som var viktig för hela det egeiska området. Anledningen till att staden övergavs tros bero på den stigande havsnivån.

Atsiki

Atsiki är en av de äldsta byarna på Limnos och ligger på den bördiga slätten ungefär mitt på Limnos. Atsiki är bland annat känd för sin konfektyr-förening och ett måste när du är på Limnos är att besöka deras butik i Atsiki och handla de fantastiska sötsakerna och bakverken. I Atski ligger även ovanligt nog en läskfabrik där läsk från lokala råvarorna tillverkas.

Kyrkan Agios Georgios i Atsiki kan stoltsera med Limnos högsta kyrktorn och för den som gillar kyrkorum är det ett fint besök.

Filoktitisgrottan

En häftig naturupplevelse är grottan Filoktitis som ligger på Limnos ostliga sida, inte långt ifrån den arkeologiska platsen Kabeiri. Grottan har en ingång ifrån havet och en ifrån land och sägs ha hyst hjälten Philoctete när han lämnades ensam på Limnos på väg mot det trojanska kriget.

Moudros

Moudros ligger i den sydliga bukten, en av Greklands största naturliga hamnar, som tillsammans med Pourni nästan delar Limnos i två delar. Moudros har en skön och avslappnad atmosfär och har en fin, lång hamnpromenad att stanna upp vid och njuta av en bit god mat eller en kopp kaffe. Moudros har cirka 1000 bofasta invånare och är Limnos näst största stad efter Myrina.

På den nordliga sidan av kullen i Moudros ligger resterna av en venetiansk borg och utgör en härlig utsiktsplats, framför allt för att njuta av solnedgången. Andra sevärdheter är kyrkorna Taxiarches och Evagelistria.

Myrina

Myrina med cirka 4500 bofasta invånare är Limnos huvudort och har öns huvudhamn. Myrina ligger på Limnos västkust och har vuxit fram runt de två mindre bukterna som markeras tydligt av den venetianska borgen mitt emellan dem.

Myrina karaktäriseras både av små smala gränder i gammal bebyggelse men har även mer moderna delar. Längs med vattenbrynet finns en rad restauranger, barer och kaféer att landa vid för att njuta av god mat och dryck.

För de kyrkligt intresserade kan ett besök i kyrkan Panagia Kokoviotissa vara av intresse.

Vandring

Limnos varierande landskap med både berg och slätter är en trevlig vandringsupplevelse. Det finns flera bra vandringsturer att göra, bland annat mellan Moudros och den lilla ”ön” Koukonisi, mellan stranden Diapori och kapellet Agia Efthimia eller mellan Myrina och kapellet Panagia Kakaviotisa.

Varma källor

De varma källorna ligger i Therma, cirka sex kilometer utanför Myrina. Här finns ett spa som erbjuder olika massagebehandlingar och skönhetsbehandlingar eller varför inte prova på gyttjeterapi? Källorna håller en temperatur mellan 39- 43 grader och sägs vara bra för remautism, gikt, njur- och gallsten samt en rad andra fysiska sjukdomar.

Rulla till toppen