Grekland


Nordöstra egeiska öarna

Limnos

Till Limnos kan du ta dig med både inrikesflyg och färja. Inrikesflyg går både från Aten och Thessaloniki medan färjan trafikerar hamnen i Myrina med hamnen Lavrio eller Kavala på fastlandet och med öar som Lesbos, Chios, Samos och Ikaria.

Namn på grekiska

Λήμνος

Flygplats

ja, endast inrikesflyg

Färjor

Invånare

cirka 17 000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22540

Om Limnos

Limnos, eller Lemnos som ön också kallas, tillhör de Nordöstra Egeiska öarna och ligger mellan Thassos i norr och Lesbos i söder. Limnos har cirka 17 000 bofasta invånare och domineras av ett kargt, vulkaniskt landskap. Trots detta är jorden bördig och jordbruket är den näring som invånarna i första hand försörjer sig inom efter fiske, anställning på militärbasen eller till viss del turism.

Med sitt strategiska läge i det norra Egeiska havet har Limnos i dagsläget ett par tusen soldater stationerade på ön vilket av någon anledning provocerar Turkiet som gång på gång inkräktar på det grekiska luftrummet. Under 1980-talet var så många som 25 000 soldater stationerade på Limnos vilket förstås präglade den ännu relativt oupptäckta pärlan bland skandinaver. Under många år fanns till exempel ingen riktigt karta över ön på grund av den militära närvaron.

Turismen på Limnos är inte särskilt påtaglig men det går att åka charter hit från Sverige (2022). De största turistgrupperna (om man nu kan tala om det) efter den inhemska turismen är danskar, britter, tjecker och italienare.

De två bukterna Pournia och Moudros delar praktiskt taget Limnos i två delar, en västlig och en östlig. Den västliga delen är mer bergig och består till mesta del av den magmatiska bergarten basalt som används både till kullerstenar och till husbyggen medan den ostliga delen är mer flack har en större del av odlingarna. På Limnos produceras både vitt vin, rosé och retsina tack vare flertalet vinodlingar som lämpar sig utmärkt på de vulkaniska slätterna.

Flertalet havsströmmar har skapat flera långa och fina sandstränder som är relativt långgrunda och passar bra för bland annat barnfamiljer. Det är sällan trångt på de behagliga sanddynerna vilket gör Limnos till ett härligt badparadis.

Mer information om Limnos hittar du i vänstermenyn.

 

Karta över Limnos

Rulla till toppen