Grekland


Nordöstra egeiska öarna

Lesbos

Det går färjor både från Pireus och från Thessaloniki till Lesbos samt färjor från det turkiska fastlandet. Lesbos har en flygplats som trafikeras av både inrikesflyg och charter så det finns gott om möjligheter att ta sig hit.

Namn på grekiska

Λέσβος

Flygplats

ja

Färjor

Invånare

cirka 100 000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22510, 22530

Om Lesbos

”Vi har haft lite varierande väder här på Lesbos. Ena stunden gassar solen från en klarblå himmel och vi lapar i oss den som en törstig katt, andra stunden täcks himlen av tunna, vita slöjor och vinden kräver en jacka. Idag täcktes himlen av tunna flor och vi valde att vandra längs ena sidan av bukten som utgör Mytilini. Efter cirka en timme av pust och stön i kraftig stigning kom vi fram till den lilla byn Agia Marina som sakta klättrar upp längs sluttningen. Här hördes knappt ett ljud förutom några fåglar som kvittrade och den svaga vinden som susade i pinjeträden. Till och med den överviktige prästen i sin lila kaftan och med grått, stripigt skägg såg ut att sväva ljudlöst ovanför marken. Tyngdlagen gällde visst inte i denna lilla by tänkte jag och lade mig raklång på marken för att se om det fanns en luftspalt mellan guds sändebud och den stenlagda kyrkoplanen. Den långa rocken och det grå skägget som hängde ända ner till markytan dolde dock en eventuell luftfärd och jag satte mig lätt generad upp igen när prästen gjorde ett korstecken och medlidande tittade på mig innan han seglade iväg.

Svaga av den långa vandringen sökte vi upp en av Greklands mest charmiga små tavernor, Oyzepi, och frossade i grekisk sallad, köttbullar, zucchiniplättar och pommes frites. Allt detta sköljdes ner med två kalla Mythos och två liter vatten. När vi satt där högt upp på berget under ett tak av vildvin och blickade ut över vidderna och havet konstaterade vi att vi nog mådde riktigt gott.” (Markus Olsson)

Lesbos ligger i det Egeiska havet intill Turkiets kust och är Greklands tredje största ö och Medelhavets sjunde största ö. Det bor nästan 100 000 personer på Lesbos och det märks, framför allt i huvudorten Mytilini som myllrar av människor och trafik. Totalt bor cirka 30 000 personer i Mytilini som ligger på Lesbos sydostkust och utgör Lesbos huvudhamn. Det är troligtvis här du kliver i land när du kommer med färjan från Pireus eller Thessaloniki. Lesbos domineras inte av turism och ger därmed en skön inblick i det grekiska vardagslivet.

Lesbos är en grön ö med frodigt jordbruk och är framför allt känd för sina oliver men också för sin ouzo. Det är på Lesbos en av de godaste olivoljorna tillverkas, den biodynamiska Togora, som den grekisk-svenska Lambriní Theodossiou står bakom. Hon äger en olivlund på Lesbos södra sida där hon utan bekämpningsmedel driver upp fantastiska oliver.

Landskapet är variationsrikt med dalar, berg, slätter, skogar och områden med vulkanisk aktivitet. Lesbos är nästan som sin egen lilla kontinent med sina 1630 kvadratkilometer och bjuder på en rik variation av upplevelser och intryck.

Även under antiken var Lesbos en välmående ö och det var här som den kvinnliga poeten Sapfo drev en skola för unga kvinnor på 600-talet f. Kr. Sapfo skrev bland annat ömmande kärleksdikter till kvinnor och myntade därmed begreppet ”lesbisk”. Sapfo var dock gift med en man och enligt sägnen hade hon en manlig älskare Alkaios som också var poet.

Mer information om Lesbos hittar du i vänstermenyn.Karta över Lesbos


Rulla till toppen