Grekland

Kykladerna

Syros: Stränder

Azolimnos Beach

Den strand som ligger närmast Ermoupolis (det finns en liten stenig remsa strax väster om hamnen i Ermoupolis som vissa badar vid men annars finns ingen strand i staden) är Azolimnos Beach som ligger cirka fem kilometer söder om Ermoupolis. Stranden är helt okej med sand och klart vatten. Det finns fler tavernor att välja mellan och det går att hyra solstolar om man så vill. Det finns även flera boenden nära stranden.

Galissas Beach

I byn Galissas finns en ganska bred strand med fin vit sand. Pinjeträd ger skugga en bit upp från vattnet. Här finns solstolar och parasoll att hyra och några meter upp längs vägen kommer den första tavernan och det är inte långt till korsningen där resten ligger. Länge ena sidan finns en hamnpromenad och upp på höjden ligger den lilla kyrkan Agios Pakou.

Kini Beach och Lotos Beach

Kini Beach ligger i en skyddad bukt på västkusten med fin gulaktig sand. Tavernor ligger längs strandkanten och vissa erbjuder solstolar och parasoller. Från Kini går du på ett par minuter till stranden Lotos. Det är bara att följa vägen åt vänster om du blickar ut mot vattnet. Vid Lotos Beach finns en taverna i sluttningen ner mot vattnet.

Lotos Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Delfini Beach

Från Kini kan du vandra (30 minuter) längs kusten till klapperstensstranden Delfini Beach. Om du går så långt ut du kan komma på piren på höger sida i Kini kommer du till en trappa som sedan övergår till en stig. Vid Delfini Beach finns ett par tavernor och några parasoller intill dessa. Den del av stranden som ligger närmast Kini är omtyckt av nudister. Det går också att ta bil eller vespa hit.

Varvarousa Beach

Från Delfini Beach kan du fortsätta vandringen till den mer avlägsna Varvarousa Beach (cirka en timmes vandring från Kini) med sin kritvita sand och omfamnad av brant sluttande berg. Här finns inga faciliteter och du är oftast ensam på förmiddagen och är du här off-season så är det inte säkert att någon mer alls kommer.

Aetos Beach

Ett steg ännu längre bort från Kini, efter Varavarousa Beach så ligger den lilla stranden Aetos Beach i nästa bukt. Ännu mer avlägset, ännu mer otillgänglig men snäppet vackrare än Varvarousa Beach.

Megas Gialos Beach

Ungefär 12 kilometer söder om Ermoupolis ligger Megas Gialos Beach med gyllengul sand och kristallklart vatten. Vattnet är relativt långgrunt och pinjeträd längs hela stranden ger gott om skugga. Det finns tavernor i närheten och skulle du vilja bo här finns det även flera boenden att välja mellan.

Finikas

På sydostkusten ligger byn Finikas som har Syros näst största hamn med en hel del fiskebåtar förankrade då hamnen är väl skyddad från sommarvindarna. Sanden är mer grusig och själva stranden är inte speciellt djup där den ligger längs med vägen men träd skärmar av vägen något. Här finns både tavernor och boenden.

Rulla till toppen