Grekland

Kykladerna

Serifos: Att göra/ sevärt

Serifos är en ö som bjuder på både riktigt bra stränder och utmärkt vandring.

Chora

Chora är en av den grekiska övärldens mest spektakulära Choras där hon med sina vitrappade hus sakta klättrar upp för en brant höjd. Gränderna snirklar sig i ett serpentinmönster upp till toppen, Kastro, där kyrkan Agios Konstandínos ligger som en kronjuvel. Chora ligger cirka fem kilometer (bilvägen) norr om hamnbyn Livadi och har en väl märkt vandringsled upp på den gamla åsneleden. Det blir många trappsteg längs vägen men utsikten uppifrån Agios Konstandínos är fantastisk och väl värd den drygt 30 minuter långa vandringen upp. Väl i Chora följer du skyltningen mot Kastro för att komma upp till toppen. Vandringsvägen är ett par kilometer kortare än bilvägen men om fötterna är trötta så går det utmärkt att även ta bussen upp till byn.

Chora, Serifos. (Foto: Markus Olsson)

Chora är ingen by anpassad efter turismen och därför finns det bara ett fåtal tavernor/restauranger och någon enstaka souvenirbutik. Det stora restaurangutbudet hittar du nere i Livadi.

Chora, Serifos. (Foto: Markus Olsson)

Livadi/ Livadakia

När du kommer med färjan till Serifos ankommer du till byn Livadi som är ihopväxt med grannbyn Livadakia. Det är här de flesta uthyrningsrummen finns och det är här de flesta väljer att bo. Restaurangutbudet är stort med tavernor, kaféer och någon enstaka bar som ligger längs med hela bukten. Många serveringar har bord ända ut i vattenbrynet och på kvällen tänder de lampslingor i träden och skapar en fantastisk utemiljö.

Livadakia, Serifos. (Foto: Markus Olsson)
Livadi, Serifos. (Foto: Markus Olsson)

I Livadi finns inga sevärdheter utan det är de närliggande stränderna som lockar mest. I byn finns ett par butiker, några matvaruaffärer, bageri och en bankomat som ligger innanför dörren på Alpha Bank.

Den lugna och stora bukten vid Livadi lockar många fritidsseglare och under mitt besök (2015) byggde de ut marinan för fullt.

Bussen avgår från småbåtskajen ungefär en gång i timmen till Chora under högsäsong men trafikerar även en del stränder och klostret Moni Taxiarchon. Tidtabellen sitter uppsatt intill kajen.

Moni Taxiarchon

Klostret Moni Taxiarchon stod klart 1572 och har genom åren varit ett betydelsefullt konvent i den religiösa världen. Idag är det endast en munk som håller klostret öppet på lite olika tider så försök att ta reda på dessa tider innan ni beger er dit. Klostret är omringat av en mur som skydd för pirater och annat löst folk och skapar en bländande vit kub i landskapet. Innanför murarna finns en vacker kyrka och en rad gamla munkceller som inte längre används. Klostret ligger cirka 17 kilometer norr om Livadi.

Vandring

Serifos har fina vandringsleder som är väl märkta. De flesta butiker säljer en karta med vandringslederna utmärkta på. Från väderkvarnarna uppe i Chora går till exempel vandringsled nummer två upp till den lilla betongklumpsformade kyrkan Agios Georgios och vidare till byn Panagia. Från Chora till Agios Georgios tar det drygt 30 minuter att vandra.

Vandringsvy, Serifos. (Foto: Markus Olsson)

Rulla till toppen