Grekland

Kykladerna

Naxos: Att göra/ sevärt

Naxos är en stor ö med ett varierande landskap, har en stor stad (Chora) och huserar ett fyrtiotal byar så det finns gott om möjligheter att hitta på saker att aktivera sig med. Nedan ges några exempel, allt från vandringsleder till antika fornlämningar och kitesurfing.

Apiranthos

Apiranthos, cirka en timme med buss från Chora, är för många en av Naxos vackraste byar med all marmor som framför allt utgör gatstenarna men även vissa husfasader. Byn kallas därmed även för marmorbyn. Invånarna i byn kommer ursprungligen från Kreta varifrån de flydde från turkarna på 1600-talet och byggde upp sina nya hem cirka 500 meter över havet. Apiranthos består av smala gränder och har ovanligt många tavernor tack vare de stora turistgrupper som brukar komma med buss från Chora. I byn finns hela fyra museer; ett geologiskt museum, det naturhistoriska museet, folklivsmuseet och ett arkeologiskt museum.

Apiranthos, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

 

Apollona

Apollona är en liten fiskeby på norra Naxos, cirka 36 kilometer norr om Naxos stad. Apollona är den by på norra Naxos som lockar till sig mest turism. Här finns de klassiska vitkalkade husen som ligger precis bakom den lilla sandstranden som i sin tur går över till en större strand med klapperstenar. Stranden är kantad med tavernor, souvenirbutiker och en livsmedelsbutik. Det finns rum att hyra, ett par hotell, restauranger och kaféer. Apollona är idealisk för en avkopplande semester och är en perfekt utgångspunkt för att utforska det omgivande området med dess sevärdheter.

Apollona, Naxos. (Foto: Markus Olsson)
Apollona, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Berget Zas (Zeus)

Berget Zas (Zeus) med sina 1004 meter över havet är Kykladernas högsta men inte speciellt svårt att bestiga. Räkna med att det kan ta en halvdag att ta sig upp och ner för toppen om du startar i byn Filóti. Utsikten uppifrån toppen är värd all möda och du ser praktiskt taget hela Naxos och stora delar av Kykladerna. Om du utgår från Filóti så starta vid trappstegen mitt emot Babulas Grill Restaurant och därefter följer du den gamla åsnestigen som leder mot byn Apiranthos. Sväng så småningom mot Danakos, som ska vara skyltat, vid det lilla kapellet Agia Marina. Stigen upp mot toppen är sedan markerad med små röda färgmarkeringar. Det finns även en liten utmärkt avstickare som går ner till den 150 meter djupa Zas (Zeus) grottan, men den utflykten kan också göras som en enskild vandring från Filóti och tar cirka en timme.

Zas, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Chalki (Halki)

Chalki ligger i princip mitt på Naxos, cirka 16 kilometer från Chora. Chalki är en rofylld liten by som ligger i Tragea-dalen med flera kyrkor från den bysantinska perioden. Just under den bysantinska perioden var Chalki Naxos huvudstad och det märks bland annat på vissa av husen med sina brokiga fasader.

I Chalki ligger även Naxos äldsta destilleri från 1896, Vallindras, som bränner citronlikören Kitron. Destilleriet är öppet för allmänheten och du kan få hela processen förklarad för dig och provsmaka likören eller köpa den i destilleriets butik.

Chora (Naxos stad)

Chora har mellan 4000- 5000 invånare och är byggd i traditionell kykladisk stil med vita sockerbitshus med blå detaljer. Staden har en vid och luftig hamnpromenad som är kantad av tavernor och restauranger blandad med små servicebutiker, resebyråer och bankkontor. Kvällstid är trafiken avstängd och ger ett trevligt tillfälle att strosa omkring på promenaden för att till slut slå sig ner på en mysig restaurang med utsikt över hamnen och havet. Lika vid och luftig som hamnpromenaden är så är Old Town precis bakom hamnpromenaden smal och snäv med sina vindlande gränder. Här kan du lätt tappa orienteringen men förr eller senare leder en av de små gatorna ut i den öppna miljön igen. Du kan inte alltid lite på kartan över området men på husväggarna sitter ofta små pilar uppsatta som visar vilken riktning du ska ta. En del av Old Town utgörs av Kastro, den medeltida venetianska borgen från 1260-talet, och är den högsta punkten i Chora. Kring Kastro finns arkeologiska museet och venetian museet och Agios Antonios-katedralen som alla är värda ett besök.

Taverna i Old Town, Naxos. (Foto: Markus Olsson)
Gränd i Old Town, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Till vänster om hamnen och Chora ligger det klassiska landmärket Portara, den antika portalen, som var tänkt som entrén till templet som skulle uppföras till Apollons ära. Portalen ligger egentligen på en egen ö, Palatia, men binds ihop med fastlandet genom en vall. Längts ut på vallen ligger en servering men eftersom vallen i princip binds ihop med hamnpromenaden så finns det bättre utbud för förfriskningar där.

Agios Georgios/ St George Beach, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Chora har en egen strand, Agios Georgios (St. Georges), i utkanten av bebyggelsen. Stranden är relativt lång med fin sand men den blir snabbt full och det finns betydligt bättre stränder västerut på ön. Längs norra delen av stranden finns några caféer och barer och Agios Georgios är ett okej alternativ de dagar man befinner sig i Chora och inte orkar åka ut till stränderna längs västkusten.

Det finns ytterligare en strand i Chora, nämligen Grotta, som ligger nordost om hamnpromenaden. Den kanske inte bjuder in till långa lata dagar med en del bråte längs strandkanten och ganska stora vågor som slår in mot land. Grottaområdet, där en hel del boende finns, är en gammal arkeologisk plats och många av fynden från den en gång antika staden finns att beskåda på arkeologiska museet.

Demetertemplet

En av de mest rogivande platser som jag har upplevt i Grekland är Demetertemplet som ligger vackert belägen ungefär mitt på Naxos med odlade terrasser runtom. Demetertemplet är daterat från runt 530 f. Kr. och har i modern tid återställts till ungefär 40 % av sitt forna jag. Templet är byggt utav Naxos fina marmor till ära av Demeter som var spannmålets gudinna. Tempel till just hennes ära är ofta byggda i områden där marken var bördig och gav rika skördar vilket är lätt att förstå när du väl är på Naxos.

Templet ligger strax utanför byn Ano Sagri, cirka tolv kilometer från Naxos stad.

Filóti

Filóti är en by med knappa 2000 invånare som ligger på berget Zeus sluttning, cirka 20 kilometer från Chora. Byn är den största i Naxos inland och har en fantastisk utsikt utöver omgivningen, speciellt om du väljer att ta de små vägarna mellan husen upp till den högsta punkten i byn. Vägen där bussen stannar är som ett slags torg med enorma lövträd som skänker skugga i värmen och runt om platsen ligger tavernor och caféer.

Torget i Filoti, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

I Filóti finns även ett par matvarubutiker och ett bageri. Om du funderar på att bestiga berget Zeus är Filóti ett bra ställe att övernatta i. Både i centrum av byn och strax utanför finns det venetianska torn från 300-talet f. Kr. och det torn som ligger strax söder om Filóti är nästan helt intakt.

Gränd i Filoti, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Koronos

Bergsbyn Koronos är uppbygg på båda sidor om en bergsskreva och är en rätt anspråkslös men ändå charmig by. I mitten av sluttningarna möts de båda sidorna med flera tavernor under ett prunkande täcke av vin, vildvin och andra klätterväxter. I de smalaste av gränder ligger privatboenden längs sluttningarna och än en gång kan jag inte låta bli att fascineras över den grekiska byggkonsten.

Kouros vid Melanes

Kouros vid Melanes som aldrig blev klar, är drygt sex meter lång och ligger i ett skogsparti strax utanför en av Naxos nordligaste byar, Melanes, cirka 50 kilometer från Chora. Statyn har ett brutet ben och tros vara anledningen till att den ligger kvar här istället för att den transporterades till sin beställare.

I området finns två stycken kouroser varav den ena ligger relativt nära vägen och det något spartanska kaféet. Den andra ligger en kort promenad inåt från vägen och som du enkelt hittar via en liten grusad väg.

Det finns ytterligare en kouros (betyder ung man) på Naxos och som också benämns Dionyssosstatyn. Den är den mesta kända av dem och är över tio meter lång och ligger strax utanför byn Apollonas på norra Naxos.

Tower of Agia

Tower of Agia ligger på den norra delen av Naxos intill vägen som leder till byn Apollona om du åker från Naxos stad i 28 kilometer. Tornet tillhörde den välbärgade familjen Kokkos som lät bygga tornet på 1600-talet med syfte att övervaka den norra delen av ön.

Tower of Agia, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Tower of Agia drabbades av en brand så sent som 1992 då stora delar av tornet förstördes och kvar idag är enbart de solida väggarna.

Scroll to Top